Rezumat Minunea de R. J. Palacio

Rezumat lung la romanul Minunea scris de R. J. Palacio despre un băiat de 10 ani pe nume Auggie care s-a născut cu o boală ce i-a desfigurat fața. După multe operații și crescut ascuns de mama lui, Auggie este acum înscris la școală în clasa a cincea, unde are conflicte dar leagă și prietenii cu ceilalți colegi.

Citește și
Rezumat Pasărea albă de R. J. Palacio
Rezumat la cartea Ponei de R. J. Palacio
Rezumat Cartea lui Julian de R. J. Palacio
Rezumat Cartea despre Pluto de R. J. Palacio




Minunea de R.J. Palacio - Rezumat lung


August "Auggie" Pullman este un copil de 10 ani care locuiește în North River Heights, Upper Manhattan. El suferă de o afecțiune genetică numită sindromul Treacher Collins, care i-a deformat fața și a necesitat nenumărate intervenții chirurgicale și îngrijiri speciale. Din cauza condiției sale, August a fost școlarizat acasă de către mama sa timp de câțiva ani, însă părinții săi au decis să-l înscrie la Beecher Prep, o școală privată, pentru începutul anului de clasa a cincea, dorind ca el să experimenteze o lume mai mare. Auggie are o soră mai mare, Olivia "Via" Pullman, care începe primul an de liceu.

Înainte de începerea anului școlar, mama lui Auggie îl duce să-l întâlnească pe directorul școlii, domnul Tushman, care a invitat trei alți elevi - Jack Will, Charlotte și Julian - să-l ia cu ei într-un tur al școlii. Auggie este tratat necioplit de Julian, care se comportă "ca un înger" în fața adulților. În prima sa zi de școală, Auggie încearcă să evite în zadar să atragă atenția asupra sa, dar este subtil intimidat de Julian și prietenii săi. Auggie este abordat și făcut prieten la prânz de o colegă de clasă numită Summer, și este asociat în majoritatea claselor sale cu Jack, pe care îl consideră, de asemenea, un prieten.

Cu toate acestea, în noaptea de Halloween, Auggie, îmbrăcat ca Ghostface, aude cum Jack, care se aștepta ca Auggie să se îmbrace ca Boba Fett, se alătură lui Julian și prietenilor săi în a-l lua în derâdere pe ascuns. Devastat, Auggie rămâne acasă bolnav câteva zile și se izolează de familia sa, frustrând-o pe sora sa Olivia, care îi invidiază prioritatea pe care o primește față de ea. Întorcându-se la școală, Auggie îl ignoră pe Jack și îi mărturisește incidentul lui Summer. Jack o presează pe Summer, care sugerează cauza, și când Jack își dă seama cum s-a comportat, se rușinează și se angajează din nou în prietenia cu Auggie. Acest lucru atrage mânia lui Julian, iar cei doi se ceartă în timpul căreia Jack îl lovește pe Julian, determinându-l pe domnul Tushman să-l suspende. Jack se împacă cu Auggie, dar este ostracizat de mulți dintre colegii săi mai populari, deoarece influența lui Julian împarte elevii în facțiuni de conflict. Mama lui Julian scrie lui Tushman pentru a-și exprima preocupările cu privire la participarea lui Auggie la școală, afirmând că aspectul său poate fi prea mult pentru ceilalți elevi ca să gestioneze.

Olivia îi mărturisește mamei sale că nu dorește ca Auggie să participe la piesa ei de teatru școlară, deoarece a apreciat noul început pe care i l-a oferit noua ei școală, fără povara de a fi asociată cu Auggie și condiția sa; Auggie aude și se încuie în camera lui într-un acces de furie, dar în loc ca mama lui să vină să-l consoleze așa cum sperase, Via vine în schimb să-i spună că câinele lor Daisy moare și-l îndeamnă să iasă și să-și ia rămas bun înainte să fie dus la veterinar, ceea ce și face.

Între timp, cea mai bună prietenă a lui Via, Miranda, începe să o evite, din motive necunoscute lui Via. Ambele audiază pentru rolul principal în piesa de teatru a școlii lor, dar Miranda obține rolul, cu Via ca supleantă. Cu toate acestea, în seara premierei, Miranda vede întreaga familie a lui Via în public și se preface că este bolnavă, astfel încât Via să îi ia locul pentru seara respectivă. Se dezvăluie că Miranda, care a luptat să facă față divorțului părinților ei, s-a simțit izolată în tabără și s-a prefăcut că Auggie este fratele ei, câștigând simpatie și prietenie din partea celorlalți participanți la tabără. Miranda își schimbă înfățișarea și formează noi prietenii, dar își dă seama că îi lipsește Via și, după spectacol, cele două se împacă. Familia lui Via sărbătorește performanța ei luând pe toată lumea la cină.

La sfârșitul anului școlar al lui Auggie, clasa a cincea face o excursie de trei zile într-o rezervație naturală. Auggie este îngrijorat la început de această călătorie, dar este ușurat să afle că Julian nu va participa, deoarece consideră excursia "degeaba". În ultima noapte, Auggie și Jack merg singuri în pădure, când sunt hărțuiți și atacați de un grup de elevi mai mari de la o altă școală. Prietenii lui Julian trec pe acolo și îi apără pe colegii lor, impresionați de curajul lui Auggie de a se ridica împotriva hărțuitorilor. Auggie devine apoi acceptat de majoritatea clasei sale.

La absolvire, August primește "Medalia Henry Ward Beecher" pentru forța și caracterul său excepționale pe parcursul anului școlar, în timp ce părinții lui Julian decid să-l trimită la o altă școală în anul următor. Mama lui Auggie îi spune cu mândrie că el este o "minune".