Legendele Olimpului rezumat volumul 2 "Eroii" pe capitole.

Rezumat lung pe capitole la volumul 2 al cărții "Legendele Olimpului" scrisă de scriitorul român Alexandru Mitru. Rezumat scurt pe fiecare legendă în parte. Rezumat lung de 15 pagini word la toate cele 14 capitole ale volumului 2 denumit "Eroii" din povestirea "Legendele Olimpului" în care este vorba despre istoria eroilor din trecutul indepartat, despre primiieroi care au salvat oamenii, creati, ni se spune, de Prometeu. In volumul 2 regasim eroii: Perseu, Heracle, Tezeu, Dedal si Icar, Castor si Polux, Belerofon, Asclepio, Meleagru, Orfeu si Euridice, Intemeierea Tebei, Expeditia argonautilor, Războiul troian, Intoarcerea aheilor în Elada, Pățăniile lui Ulise si Aventuroasa călătorie a lui Enea.





Vezi si
Rezumat Legendele Olimpului de Alexandru Mitru
Rezumat "Filemon si Baucis" de Alexandru Mitru







Legendele Olimpului rezumat volumul 2 "Eroii" pe capitole - rezumat scurt pe fiecare legendă în parte

Legendele Olimpului (vol II ) Eroii

       CAPITOLUL 1: Perseu

       Acrisiu i’a intrebat pe zei cum ar putea avea un baiat. Zeii i’au spus ca in curand el va avea un nepot, dar cand acesta se va mari il va omori.

       Zeus se indragosteste de Danae
Acrisiu a inchis’o pe Danae, fiica sa, intr’o temnita, impreuna cu o sclava care I’a fost doica. Zeus a aflat de porunca lui Acrisiu si s’a dus sa o elibereze pe Danae.

       Acrisiu descopera crima
Danae a nascut un copil pe nume Perseu. Acrisiu a aflat de nepotul sau. Acrisiu nu a vrut sa isi recunoasca nepotul. El i’a pus pe Danae si pe fiul ei intr’o lada pe care a aruncat’o pe mare.

       Pescarul Dictis afla pe mare lada
In timp ce pescuia, Dictis a gasit lada in care se afla Danae impreuna cu Perseu. El a dus’o pe fata in tara lui si a luat ‘o de sotie. Pe insula unde locuia Dictis, era rege atunci fratele sau, Polidecte.

       Regele insulei Serifos urzeste’un plan
Polidecte a incercat sa o convinga pe Danae sa fie sotia lui dar aceasta nu a vrut. Polidecte l’a trimis pe Perseu sa o rapuna pe Meduza. Acesta i’a cerut putere lui Zeus.

       Sfatul zeului Hermes
Hermes i’a dat lui Perseu o sabie cu care putea sa o ucida pe Meduza si L’a sfatuit cum sa o gaseasca.

       Perseu rapune Meduza
Perseu a facut roat de informatii de la cele 3 graie care l’au trimis la nimfe.Ele i’au dat tot ce’i trebuia ca sa o omoare pe Meduza. Cand a ajuns pe insuka acesteia, a rapus’o imediat pe Meduza si a plecat spre casa.

       La titanul Atlas
Perseu s’a dus sa ii ceara de mancare lui Atlsa. Acesta nu a vrut sa ii dea nici’o imbucatura de mar. Perseu i’a aratat capul Meduzei iar corpul lui Atlas a fost pietrificat.

       Deasupra Etiopiei
Casiopeea s’a luat la cearta cu nimfele. Acestea s’au plans lui Poseidon. El a trimis un monstru sa manance toti oamenii din tara.Acefeu a cerut ajutorunui oracol care i’a spus sa o dea pe Andromeda.

       Perseu cunoaste pe fiica lui Cefeu
Cefeu a ascultat sfatul satenilor si a sacrificat’o pe Andromeda. In timp ce asteptau monstrul, Perseu a vazut’o pe Andromeda si s’a dus la ea.

       Monstrul lui Poseidon este rapus
Perseu l’a omorat pe monstru si astfel a obtinut mana Andromedei. Casiopeea si Cefeu au pregatit nunta lui Perseu.

       Lupta cu Fineu
In timpul nuntii, Fineu, Cel care i’a fost promisa Andromeda, s’a intors sa’si        ceara sotia. Perseu si Fineu pornesc o lupta iar la sfarsit Perseu este incoltit si scoate capul Meduzei. Toti satenii au impietrit impreuna cu Fineu.

       Intoarcerea lui Argos
Perseu s’a intors impreuna cu familia sa la Acrisiu. La un joc, Acrisiu a fost omorat de Perseu. Acesta nu a vrut sa ii i’a locul lui Acrisiu si s’a inteles cu un alt rege din Tirint. Acestia au facut schimb de tronuri iar Perseu a dobandit Tirintul pe care l’a condus alaturi de familia sa.

       CAPITOLUL 2: Heracle

       Zeus s’a indragostit de Alcmena. Cand Amfitrion a plecat la lupta, acesta s’a preschimbat in el si s’a dus la sotia acestuia.

       Zeus vesteste sosirea pe lume a fiului sau
Zeus promite ca se va naste copilul din spita lui Perseu care va fi rege, iar toti ii vor fi supusi. Hera a fost geloasa si a facut o vraja pentru a se naste mai repede fiul lui Stenelos.

       Alcmena devine mama
Alcmena a nascut 2 gemeni : Alcide si Ificle. Cand s’au nascut, Alcmena a auzit o voce care i’a zis sa il paraseasca pe Alcide, fiul lui Zeus. Cand a auzit de aceasta, Zeus l’a trimis pe Hermes sa il aduca pe Alcide in Olimp si sa ii dea sa bea laptele nemuririi de la Hera.

       Lupta cu serpii zeitei Hera
Alcide s’a intors la mama sa. Heraa poruncit unor serpi sa se duca la palat sa il omoare. Alcide l’a ucis cu usurinta, iar parintii lui au ramas uimiti.

       Amfitrion il trimie pe Alcide sa invete mestesugul Armelor
Alcmena a fost instiintata de catre un prooroc, Tiresias, de viitorul lui Alcide. Amfitrion stia ca e un luptator si a hotarat ca Alcide sa invete mestesugul armelor.

       Geloasa Hera il loveste din nou crunt pe fiul Alcmenei
Alcide s’a casatorit cu Megara, fiica regelui Creon. A avut 3 fii impreuna cu ea. Hera a trimis’o pe Mania, zeita nebuniei, sa il otraveasca pe Alcide. Acesta fiind otravit si’a ucis sotia si copiii.

       La oracolul din Delfi
Atena, sora lui Alcide, l’a sfatuit sa se duca la oracolul din Delfi. Acesta i’a spus sa’i implineasca 12 porunci ale regelui Euristeu. Tot el i’a mai dat si numele de Heracle.

       Tanarul alege drumul virtutii
Heracle s’a intalnit cu 2 fete :Desfranarea si Virtutea. El a ales sa mearga pe drumul virtutii si sa se lupte cu Hera.

       Sosirea la Micena
Heracle a plecat spre Micena la Euristeu. Acesta i’a spus sa il ucida pe Leul din Nemeea.

       Rapunerea leului din Nemeea
Cu greu, totusi Heracle a reusit sa il doboare pe leul din Nemeea. El a luat     blana leului prin care nu putea trece nici’o sageata si si’a facut propriile haine     apoi s’a intors la Micena.

       Spre mlastinile Lernei
Euristeu i’a spus lui Heracle sa se duca sa ucida hidra din mlastinile Lernei.                                                Iolau, fiul lui Ificle, l’a dus pe Heracle pana la Lerna.

       Lupta cu hidra
Heracle si Iolau au invins hidra, apoi Heracle si’a inmuiat sagetile in sangele otravit al hidrei si s’a intors in Tirint, deoarece Euristeu nu il primea la Micena si ii trimitea poruncile in Tirint.

       Pasarile stifaliene
Euristeu l’a trimis pe Heracle sa omoare pasarile din Stimfalon. El a indeplinit porunca si a luat ca drept dovada una dintre pasarile ucise.

       Caprioara zeitei Artemis
Euristeu l’a pus pe Heracle sa’i aduca caprioara zeitei Artemis. Acesta era foarte rapida, insa Heracle tot a prins’o.

       Mistretul din Erimant
Eustieul’a trimis pe Heracle sa ii aduca un mistret viu. Heracle i l’a adus, insa Euristeu s’a ascuns si i’a zis sa faca ce vrea cu mistretul. Pentru binele oamenilor. Heracle a omorat Mistretul

       Grajdurile lui Augias
Heracle a plecat sa faca curat la grajdurile lui Augias, unde gunoiul se transformase intr’un munte.

       Taurul lui Poseidon
Euristeu l’a trimis pe Heracle sa’i aduca taurul lui Poseidon viu. Cand s’a intors Hercale cu taurul, Euristeu l’a pus sa’i de’a drumul.

       Plecarea spre Tracia
Euristeu l’a trimis pe Heracle in Tracia sa’i aduca de la Diomede caii sai cei puternici. Heracle a trecut pe langa Fera, orasul unde domnea Ahmed, prietenul sau. Hades, s’a dus sa’l i’a pe Ahmed cu el in tinutul sau. Sotia sa a vrut sa mearga im locul sau.

       Biruinta asupra mortii
Heracle a aflat sa Alcesta, sotia lui Ahmed a fost ucisa. Noaptea, cand a venit Tanatos, zeul mortii, Heracle l’a pandit si l’a prins punandu’l sa’i dea viata lui Alcesta si sa’k lase in pace pe Ahmed. Tanatos a fost de acord si i’a redat viata Alcestei.

       Aducerea cailor lui Diomede
Heracle a luat caii de la Diomede si i’a dus lui Euristeu. Acesta s’a ascuns din nou in butoi si a poruncit astfel incat Heracle sa elibereze caii.

       Cingatoarea Hipolitei
Euristeu l’a trimis pe Heracle sa ii aduca cingatoarea Hipolitei. Heracle a fost insotit de prietenii sai pana la Euxin. Hipolita i’a dat cingatoarea de buna voie, nevrand sa se lupte cu ele.

       Lupta cu amazoanele
Hera s’a prefacut in amazoana si a inceput o lupta cu Heracle. Menalita a fost prinsa de catre Euristeu iar Hipolita i’a dat cingatoarea lui Heracle in schimbul libertatii Menalitei.

       Vacile lui Gerione
Hercale a plecat sa’i aduca lui Euristeu vacle lui Gerione. Cu greu Heracle a reusit sa duca vacile la Tirint.
   
       In tinutul lui Hades
Euristeu s’a dus la Hera sa o intrebe ce sa il mai puna pe Heracle sa faca pentru a fii ucis. Hera l’a sfatuit sa il trimita in tinutul lui Hades si sa’i aduca pe Cerber, cainele cu trei capete. Euristeu a ascultat’o si l’a trimis pe Heracle la Hades.

       Rapirea cainelui Cerber
Heracle l’a luat pe Cerber cu usurinta din Infern si i l’a dus lui Euristeu. Acesta, ca deobicei, s’a ascuns in butoi si l’a trimis pe Hercale sa’l duca pe Cerber inapoi la Hades.

       Infrangerea lui Nereu
Euristeu l’a trimis pe Heracle sa’i aduca din merele fermecate. Atena i’a spus lui Heracle sa se duca la zeul Nereu. Acolo Nereu i’a zis lui Heracle sa se lupte cu el deoarece altfel nu ii va spune unde este gradina cu merele fermecate. Heracle a castigat iar Nereu i’a spus ca nici el nu stie unde se afla gradina dar i’a spus sa se duca la Prometeu care era legat pe un munte de catre Zeus caci el stia raspunsul.

       Eliberarea lui Prometeu
Heracle a plecat pe muntele Elbrus sa il elibereze pe Prometeu. Cand a ajuns acolo vulturele trimis de Zeus a coborat din Olimp si s’a dus la Heracle. Acesta a invins vulturul si l’a eliberat pe Prometeu.

       Inselaciunea lui Nesus
Heracle a trecut prin multe lupte. El s’a insurat mai tarziu cu Deianeira. Ei au ajuns la un rau pe care il treceau doar daca ii ajuta centaurul Neseu. El a trecut’o mai intai pe Deianeira si s’a indragostit de ea. Heracle l’a ucis pe Neseu, iar inainte de a muri el i’a spus lui Deianeira sa ia sangele lui si sa’l pastreze deoarece daca vreodata Heracle o va parasi sa’i imbibe haina in sangele lui.

       Hera urzeste eroului noi suferinte
Heracle a avut un fiu, Hilos. Hera i’a facut o vraja lui Heracle iar el si’a omorat prietenul si a fost pedepsit 3 ani ca si sclav la Omfala, o regina rea. Dupa cei trei ani, Heracle a gasit o fata pentru al insura pe fiul sau. Deianeira a inteles ca el vrea sa se casatoreasca cu Iola.Deianeira si’a adus aminte de sfatul lui Neseu si i’a trimis haina imbibata in sangele otravit lui Heracle.

       Apoteoza lui Heracle
Cand Heracle a imbracat haina otravita aceasta s’a lipit pe el si nu mai putea sa o dea jos caci il ardea pielea. Zeus i’a pus pe oameni sa il puna pe un rug si sa il arda ca sa nu mai aiba dureri asa grave. Atena a coborat din Olimp si l’a luat pe Heracle in Olimp si i’a Dat de sotie o zeita.

       CAPITOLUL 3: Tezeu

       Egeu, regele Atenei isi dorea foarte mult un copil dar nu a reusit sa dobandeasca unul.El s’a dus la prietenul sai, Argos, regele din Trezena. Egeu l’a rugat pe Argos sa il ajute sa isi recastige tronul. Argos a acceptat rugamintea acestuia si i’a dat’o de sotie pe fiica sa Etra. Poseidon, era si el indragostit de Etra. Cand Egeu a plecat cu Etra, Poseidon a prins’o iar aceasta i’a daruit un copil pe nume Tezeu.

       Micul Tezeu il cunoaste pe eroul Heracle
In satul in care statea Tezeu urma sa vina Heracle. Cand a ajuns acolo Heracle si’a pus blana de leu pe el iar copii au crezu ca este un leu. Tezeu a fosat singurul care a luat o secure si a iesit afara sa ii dea piept lui Heracle. Heracle l’a laudat in fata mamei lui pe Tezeu spunandu’i ca va ajunge un mare luptator.

       Primele lupte ale feciorului Etrei
Tezeu a aflat ca pe atunci Heracle era sclav la regina Omfala. In drumul sau spre Atena el s’a luptat cu Perifete si Sinis pe care i`a invins.

       Sciron si Procust
Tezeu si’a continuat drumul sau catre Atena. Pe drum insa, s`a intalnit cu Sciron care l`a pus sa ii spele picioarele ca dupa aceea sa il arunce in mare si sa fie mancat de broste, dar Tezeu i`a luat’o inainte aruncandu`l pe el in mare. In drumul sau spre Atena, Tezeu s’a intalnit cu Procust care masura oamenii pe un pat iar daca ei erau mai mici sau mai mari nu ii lasa sa plece mai departe spre Atena. Tezeu l’a infrant pe Procust si a plecat mai departe.

       Intrarea in Atena
Tezeu a ajuns la intrarea in Atena. Toti muncitorii de acolo il credeau pe Tezeu un cersetor. El a luat un car cu boi si l’a azvarlit departe iar toti oamenii s’au speriat si au fugit. Egeu primise in palatul sau o vrajitoare, Medeea, care i’a promis acestuia ca il va intineri pana la 20 de ani.

       Egeu isi descopera fiul
Medeea si’a dat seama ca feciorul care venise la Egeu era Tezeu. Ea i’a spus lui Egeu ca baiatul este un ucigas trimis de Palas sa il omoare, si i’a dat otrava pe care sa i’o puna in pahar. Egeu a descoperit ca flacaul de la masa era Tezeu, fiul sau, si a izgonit’o pe Medeea din palat. Egeu i’a spus lui Tezeu ca Palas, unchiul sau, va veni impreuna cu cei 50 de fii ai sai. Tezeu nu l’a lasat pe tatal sau sa se lupte si i’a invins singur pe toti. La sfarsitul luptei el a ucis si un monstru care facea numai stricaciuni in Atena scapandu’i pe oameni de primejdie.

       Plecarea in insula Creta
Cand Tezeu s’a intors acasa, Egeu i’a explicat ce se intamlase cu satenii. Fiul regelui Minos a fost omorat de taurul pe care il ucisese el cu cateva zile in urma, si acum Zeus i’a lasat pe oameni sa moara de foame si de sete si in fiecare an sa’i trimita 7 fete si 7 baietii. Tezeu stia ca Zeus ii duce intr’o incapere unde sunt ucisi de o fiara salbatica. El a plecat impreuna cu ceilalti 13 oameni in labirint sa il infranga pe animalul care ucidea oamenii din Creta.

       La zeul marilor, Poseidon
Tezeu a plecat cu cei 13 oameni la Minos. EL i`a spus acestuia ca este fiul lui Poseidon, dar acesta nu l`a crezut. Minos a aruncat un inel in mare si i`a spus lui Tezeu sa il aduca pentru ai dovedi ca este fiul lui Poseidon. Tezeu a plecat la tatal sau din mari, iar acesta i’a dat inelul.

       Tinerii sant salvati
Minos tot i`a trimis pe oameni in Labirint. Tezeu a legat o sfoara de stalpul de la intrare iar in capat avea un pumnal gros. Cand s`au intalnit cu Minotaur l`a ucis si au scapat toti din Labirint. Tezeu a plecat spre casa impreuna cu Ariadna. Pe drum s`au intalnit cu Donisos care i`a spus lui Tezeu sa o paraseasca pe Ariadna in Naxos pentru a fii regina lui caci asa s`a hotarat in Olimp.

       Tezeu ajunge regele Atenei
Tezeu a parasit’o pe Ariadna asa cum i`a spus Dionisos. Cand se indeptau spre Atena au uitat sa dea jos panza neagra de doliu. Egeu a vazut panza neagra si a crezut ca au murit toi tinerii plecati si desigur si Tezeu. El s’a aruncat in mare si a murit. Marea aceea s`a numit Egeea. Tezeu a vrut si el sa se omoare, dar satenii nu l’au lasat si l`au faut rege in Atena. Tezeu nu s’a invoit si a acceptat.

       Pierderea Antiopei
Tezeu s`a casatorit cu Antiopa. Amazoanele erau geloase pe aceasta si au pornit o lupta cu toata Atena. Intr`una din zile a fost o lupta mai apriga. O sageata tintuita catre Tezeu dar Antiopa s’a bagat in fata lui si a murit.

       O uneltire a zeitei Afrodita
Fiul lui Tezeu, Hipolit, A hotarat sa nu se casatoreasca niciodata. Afrodita nu a reusit sa il convinga sa isi schimbe decizia. Tezeu s`a casatorit cu Fedra care a promis sa fie mama buna pentru Hipolit. Afrodita a otravit’o pe Fedra sa se razbune pe Hipolit. Ea i`a spus lui Tezeu ca Hipolit vrea sa fuga cu ea in lume si sa isi lase toata familia in urma.

       Tragicul sfarsit al lui Hipolit si`al Fedrei
Tezeu nu a vrut sa isi omoare fiul. El s`a dus la tatal sau, Poseidon si l`a rugat pe acesta sa o faca. Hipolit se intorcea acasa cu un car la care erau legati cei mai buni cai. Cand era langa mare, din ea a iesit un monstru mare iar caii s`au speriat si au fugit spre stanci. Carul s`a sfaramat in bucati iar Hipolit a murit. Imediat dupa aceea vraja Afroditei s`a sfarsit. Fedra si`a dat seama de greseala pe care a facut`o si s`a spanzurat pentru greseala ei.

       Inlatuirea din Infern
Tezeu a vrut neaparat sa o aibă de sotie pe Elena, fiica regelui din Sparta. El a plecat sa o rapeasca deoarece tatal ei nu vroia sa o dea de sotie la nimeni. Tezeu s’a intalnit cu un baiat care o vroia si el de asemenea de sotie pe Elena. Cei doi au hotarat sa o rapeasca pe Elena si sa dea cu zarul, iar cel care va castiga va fii nevoit sa il ajute pe celalalt sa isi gaseasca o sotie lafel de frumoasa. Tezeu a castigat`o pe Elena. A doua zii dupa nunta au plecat in Infern sa o ia pe viitoarea sotie a lui Piritou. Hades i’a pus pe o piatra de care au ramas lipiti cativa ani pana ce a venit Heracle. Cand s`a intors acasa Tezeu, a gasit un alt rege, iar pe sotia sa tinuta in lanturi. El s`a retras intr`o insula dar Menesteu regele Atenei s`a dus dupa el si l`a ucis de frica sa nu ii fure tronul.

       CAPITOLUL 4: Dedal si Icar

       Zeus a luat`o de sotie pe Europa. Ea a nascut doi fii pe nume Minos si Radamante. Zeus a parasit`o pe aceasta iar ea s`a recasatorit cu un rege. Acesta a fost regele inslei Creta, dar dupa un timp a murit. Minos a vrut sa ii i`a tronul si le`a spus satenilor ca adevaratul sau tata este Zeus. Satenii l`au pus sa se duca la Poseidon si sa ii spuna sa scoata din mare un taur caci doar asa il vod crede ca este fiul lui Zeus. Minos i`a ascultat si l`a rugat pe Poseidon sa scoata un taur din mare.

       Taurul lui Poseidon iese din mare
Minos i`a promis lui Poseidon ca ii va da taurul drept jertfa. El a devenit rege in Creta si nu si`a mai tinut promisiunea. Cand a vrut sa se casatoreasca, Poseidon s`a dus la nunta lui cu Pasifae. Cu ajutorul Afroditei, i`a facut o vraja lui Pasifae. Ea il vedea pe taurul ascuns de Minos drept un tanar chipes iar pe Minos o fiara care vroia sa o sfasie.

       Regina odrasleste pe Minotaur
Pasifae a nascut un monstru care avea cap de taur si se hranea doar cu carne de om. Minos l`a rugat pe Dedal, cel mai bun fierar, sa ii faca un palat in care sa il inchida pe Minotaur, fiul reginei Pasifae deoarece nu mai suporta ca acesta sa se hraneasca cu oamenii sai din palat.

       Dedal construieste labirintul
Dedal a construit un palat care s`a numit Labirint. Acelasi palat unde Minos cerea in fiecare an 7 fete si 7 baieti pentru Minotaur. A3a oara cand a plecat Tezeu cu ei, Dedal i`a ajutat sa`l omoare pe Minotaur. Minos a aflat ca Tezeu a fost ajutat de Dedal si la inchis impreuna cu fiul acestuia sau, Icar, in Labirint.

       Caderea lui Icar
Dedal a hotarat sa faca niste aripi pentru el si pentru fiul sau pentru a scapa din Labirint. Dedal reuseste impreuna Icar sa scape de acolo, dar cand cei doi zburau, Icar s`a apropiat prea mult de soare si a cazut in apa. Icar s`a scufundat pana la fund iar tatal sau nu l`a mai gasit.

       La regele Cocalos
Dedal a zburat pana la regele Cocalos. Acolo a venit Minos care i`a pus o intrebare capcana lui Cocalos ca sa afle daca Dedal este la el. Cocalos a cazut in plasa iar Dedal a fost descoperit. El si`a dat seama de plan, iar seara cand Minos s`a dus sa`si faca baie, in loc de apa calda a iesit smoala. Minos a fost ars ca un rac.

       CAPITOLUL 5: Castor si Polux

       In Sparta a fost un rege pe nume Tindar. El o dispretuia pe Afrodita, iar aceasta a hotarat sa il faca pe Zeus sa se indragosteasca de sotia acestuia, Leda, pedepsindu`l.

       Zeus se preface in lebada
Zeus s`a preschimbat in lebada si a pus`o pe Afrodita sa se prefaca in vultur pentru a`l izgoni pe el spre lacul unde Leda isi facea baie seara de seara. Afrodita l`a ascultat si asa a facut. Leda a avut 4 copii. Polux si Elena erau copii lui Zeus iar Castor si Clitemnestra a lui Tindar.

       Eliberarea Elenei din Atena
Elena a fost rapita de tezeu. Castorsi Polux s`au dus sa o elibereze. Aceasta era pazita de Etra, mama lui Tezeu. Ei au reusit sa`si elibereze sora, si au plecat toti trei inapoi la Sparta.

       Spre alte ispravi
Castor si Polux au plecat in cautarea altor aventuri. Ei au facut rost de lana berbecului de aur. In drumul lor in cautarea lanei, s`a starnit o furtuna mare. Castor si Polux l`au rugat pe Zeus sa inceteze furtuna. Zeus le`a ascultat rugamintile, iar ei si`au continuat drumul. Cand s`au intors acasa, tatal lor era foarte batran, iar mama lor le`a spus sa isi gaseasca niste sotii pentru a putea lua locul tatatlui lor.

       Cearta cu fiii lui Afareu
Castor si Polux s`au indragostit de Feba si Hilera, dar si verii lor Idas si Linceu le indrageau. Castor si Polux le`au rapit intr`o zi, dar Linceu i`a vazut si a plecat impreuna cu fratele sau Idas dupa Castor si Polux.

       Polux isi imparte nemurirea cu fratele sau Castor
Castor si Polux s`au luptat cu Linceu si Idas. Zeus a oprit lupta dintre ei iar Linceu, Idas si Castor au murit. Polux a hotarat sa ramana muritor si sa ii redea viata lui Castor. Zeus i`a ascultat porunca iar cei doi frati au ramas impreuna.

       CAPITOLUL 6: Belerofon

       In Corint a fost un fecior de rege pe nume Hiponou. El a omorat un baiat cu care se luase la cearta. Pentru a`si spala pacatul, Hiponou a trebuit sa isi schimbe numele in Beleforon, si sa faca un ritual pentru iertarea pacatelor.

       Anteea il invinuieste pe nedrept
Anteea s`a indragostit de Belerofon. Ea s`a dus la el si i`a spus ca vrea sa ramana cu el si sa isi ucida sotul, pe Pret. Belerofon nu a fost de acord si a vrut sa plece imeiat. Anteea s`a dus la Pret si i`a spus ca Belerofon a facut planul de a`l ucide. Pret l`a trimis pe Belerofon sa ii duca un ravas lui Iobate in Licia. Belerofon nu s`a impotrivit si a plecat.

       Regele Pret il trimite la moarte
Pret l`a pus pe Belerofon sa ii duca lui Iobate o tablita pe care scria ca Iobate trebuie sa il ucida pe Belerofon. El a plecat in Licia si i`a dat lui Iobate tablita. Iobate l`a pus sa se lupte cu Himera, una dintre fiicele Meduzei.

       Prinderea calului inaripat Pegas
Belerofon nu putea sa il prnda singur pe Pegsasa ca i`a cerut ajutr zeitei Atna. Aceasta i`a daun frau cu are l`a prins pe Pegas si a plecat in cautarea Himerei.

       Pierirea Himerei
Belerofon a invins Himera cu ajutorul lui Pegas. Iobate a vrut sa indeplineasca porunca din scrisoare si l`a pus pe Belerofon sa se lupte cu multe creaturi periculoase. Belerofon, fiind foarte puternic, le`a invins pe toate.

       Belerofon ii cere socoteala lui Zeus
Iobate i`a dat de sotie lui Belerofon pe Filonceea. Ea i`a daruit un baiat, Isandru, care a fost ucis, si o fiica Laodomia. Fiica sa a fost inselata de Zeus, caruia i`a daruit un prunc dar Artemis a ucis`o pe Laodomia. Belerofon s`a dus la Zeus sa`i ceara socoteala. In drum spre Olimp, Pegas a fost intepat si l`a aruncat pe Belerofon spre pamant unde a murit.

       CAPITOLUL 7: Asclepio

       Apolo o amageste pe fiica regelui Flegias
Apolo s`a indragostit de fiica lui Flegias, Coronia. El a vrajit`o intr`o padure. Fata s`a intors acasa speriata la tatal sau si i`a povestit totul. Flegias si`a luat fiica si a plecat cu ea in Epidaura.

       Corbul paraste pe Coronia si zeul o ucide
Flegias i`a gasit un fecior fiicei sale. Un corb care a stat la nunta a parat`o pe Coronia lui Apolo. Acesta a ucis`o. In ultima clipa, Coronia i`a spus lui Apolo ca are un fiu.

       Micul Asclepio este salvat si dat in grija centaurului Hiron
Apolo si`a salvat fiul si l`a dat in grija centaurului Hiron. Flegias s`a dus la Apolo si l`a blestemat ca sa`si vada si el copilul mort.

       Fiul zeului lumini incepe sa vindece boalele
Asclepio a descoperit ca are talentul de a vindeca oameni de la boli. El a descoperit intr`o zi un leac pentru oamenii care erau pe moarte.

       Hades cere moartea lui Asclepio dar…
Zeus a hotarat sa`l omoare pe Asclepio. Acesta a murit. Blestemul lui Flegias aupra lui Apolo s`a adeverit. Lui Asclepio i s`au ridicat mai multe temple decat oricarui zeu din Olimp. El a fost transformat intr`o constelatie.

       CAPITOLUL 8: Meleagru

       Eneu, regele din Calidon, a primit de la Dionisos un lastar. Acesta l`a inmultit si a facut dintr`un lastar, o vie. El a daruit oamenilor foarte multa mancare.

       Artemis trimite mistretul in Calidon
Oamenii care primeau mancare de la Eneu, au uitat`o pe zeita vanatorii, Artemis. Ea s`a enervat si a trimis un mistret care le`a distrus toate recoltele. Meleagru a decis sa isi adune mai multi oameni si sa invinga mistretul.

       Alteea se invoieste cu plecarea fiului sau
Meleagru era fiul Alteei si al lui Ares.Cea de`a treia ursitoare i`a dat Alteei un lemn alb si i`a spus ca atunci cand lemnul va arde, baiatul va muri. Alteea a luat lemnul si l`a inchis bine intr`o ladita. De aceea ei nu ii era frica sa`si lase baiatul sa plece.

       Eroii se strang in Calidon
Meleagru a strans toti oamenii de care avea nevoie pentru lupta. Printre acestia era si fata lui Tegeu, Atalanta, care a fost crescuta de o ursoaica caci tatal ei a abandonat`o.

       Lupta se porneste
Oamenii stransi de Meleagru au plecat la lupta. Atalanta a lovit prima mustretul. Toata lumea a fost de acord ca premiul i se cuvenea ei. Unul dintre barbati s`a impotrivit dar a fost lovit de mistret si a murit.

       Cearta din pricina Atalantei
Atalanta si`a primit premiul. Unchiul lui Meleagru i`a smuls premiul insa Meleagru a inceput o lupta si si`a ucis propriul unchi.

       Navala curetilor si ultima biruinta.
Alteea si`a blestemat fiul pentru ca si`a ucis unchiul. Acesta nu mai vroia sa lupte. Sotia sa l`a convins sa intre in lupta. Alteea a luat lemnul dat de ursitoare si l`a aruncat in foc, astfel Meleagru a murit.


       CAPITOLUL 9: Orfeu si Euridice

       Zeul Apolo a facut un copil cu Caliopa. Acesta se numea Orfeu. Cand se certau oamenii el ii inpaca cu vorbe frumoase si sfaturi bune

       Un cantaret fara seaman
Orfeu era un mare cantaret de lira. El alina chiar si animalele salbatice cu cantecul sau. Orfeu s`a indragostit de Euridice.

       Pierderea frumoasei Euridice
Aristeu era si el indragostit de Euridice. El a vrut sa o rapeasca pe Euridice dar aceasta a fugit. Ea a calcat pe un sarpe iar acesta a omorat`o. Orfeu s`a dus la Zeus sa`i ceara ajutor caci vroia sa se duca in Infern dupa Euridice.

       Orfeu patrunde in Infern
Zeus i`a aratat lui Orfeu drumul catre Infern. El a pornit la drum, iar fiecare piedica care il oprea sa ajunga la Hades, el o rezolva cu ajutorul lirei. Ajuns acolo a inceput sa cante explicandu`i lui Hades motivil entru care a venit.

       Zeul Hades se imblanzeste
Hades a eliberat`o pe Euridice. Orfeu nu trebuia sa o priveasca pe Euridice pana nu ajungea pe pamant, altfel ea va muri. Orfeu nu a rezistat si aceasta s`a intors in Infern pentru totdeauna.

       Numai cantecul ii ramane
Orfeu s`a izolat de lume si traia singur. El gonea orice fata de langa el. Nimfele s`au suparat pe el si l`au ucis. Capul si lira acestuia s`au transformat intr`o constelatie, iar trupul a fost inmormantat in Olimp.

       CAPITOLUL 10: Intemeierea Tebei

       Apolo si`a trimis cei trei fii: Cadmos, Felix si Cilix sa isi caute sora, Europa, care a fost rapita de Zeus. Ei au plecat dar s`au ratacit de Cadmos. Acesta s`a dus la oracolul din Delfi, care i`a spus ca daca vrea sa invinga un monstru va trebui sa sufere greutati mai tarziu.

       Doborarea balaurului lui Ares
Cadmos si`a gasit un loc unde sa`si ridice o cetate a lui. Cativa dintre tovarasii lui s`au ratacit. Cadmos a plecat sa`i caute, si a dat de balaurul lui Ares. Cadmos l`a invins, iar fiul lui Agenor l`a transformat in sarpe deoarece el a ucis o creatura draga lui Ares.

       Nasterea poporului teban din coltii de balaur
Atena i`a spus lui Cadmos ca pentru a ridica o cetate trebuie sa desprinda coltii balaurului. Cadmos i`a ascultat sfatul si a facut o cetate pe nume Beotia. Spre sfarsitul vietii, Cadmos impreuna cu sotia sa au fost transformati in serpi.

       Urmasii lui Cadmos ridica Teba cea cu 7 porti
Copii lui Cadmos au ridicat Teba facand un regat foarte mare. Laios, unul dintre regi, a avut un fiu, care mai tarziu isi va omora parintii. Laios l`a luat si l`a dus pe un munte. Acolo l`a gasit un pastor si l`a crescut punandu`i numele Edip.

       Edip isi ucide, fara sa stie, tatal
Edip a aflat de la un oracol toata povestea sa. El a plecat in lume catre Beotia, fara sa stie ca acolo era tatal sau. Pe drum, el s`a intalnit cu Laios si l`a omorat.

       A doua crima: casatoria cu Iocasta
Edip a ajuns in Beotia. El s`a insurat cu Iocasta, care era si mama lui. Acesta i`a daruit 4 copii. Fara sa stie el facuse a doua crima casatorindu`se cu mama lui.
   
       Pustiu si lacrimi au hotarat zeii
Edip a aflat ca Iocasta era mama sa. Aceasta s`a omorat, iar Edip si`a scos ochii. El a plecat cu fiica sa la regele Tezeu. El i`a incredintat`o acestuia, apoi Edip a murit.

       CAPITOLUL 11: Expeditia Argonautilor

       De cate ori calatoreau elinii pe mare, isi aduceau aminte de legenda lui Iason si corabia Argo. Eson, fiul lui Poseidon era rege. Fratele sau, Pelias i`a furat regatul. Eson avea un fiu, iar Pelias a vrut sa`l omoare. Pentru a`si apara fiul, Eson i`a inscenat moartea, si si`a dat fiul lui Hiron.

       Fiul lui Eson se intoarce in Iolco
Hiron a pus numele baiatului: Iason. Cand a crescut mare, Iason a plecat sa isi regaseasca tatal. Hera i`a asigurat siguranta, deoarece ea il va proteja.

       Regele pune la cale pieirea lui Iason
Iason a ajuns in Beotia. Pelias l`a trimis dupa lana de aur din Ea. Iason si`a imbratisat tatal si a plecat insotit de cativa tovarasi.

       Berbecele cu lana de aur
Regele Itmas s`a casatorit cu Nelele cu care a dobandit 2 copii: Hele si Frixos. Mama lor vitrega a vrut sa`i omoare, dar au fost salvati de berbecul cu lana de aur. Berbecul i`a luat in zbor dar Hele nu s`a putut tine si a cazut in mare. Frixos a ajuns intr`un oras colhidian.

       Pregatirea marii calatorii
Ianos impreuna cu tovarasii sai, au construit o corabie pe nume Argo. Ea era foarte mare dar in acelasi timp foarte usoara. Atena le`a dat argonautilor o crenguta care le dadea sfaturi in expeditia lor.

       Plecarea spre tara lui Eete de la capatul lumii
Argonautii l`au declarat pe Ianos conducatorul lor. Acesta s`a rugat la Zeus sa le de`a vreme buna pentru navigat. Zeus le`a ascultat porunca si le`a dat numai soare.

       Eroii sunt indemnati sa duca o viata tihnita in Lemnos
Argonautii s`au oprit in Lemnos. Acolo erau doar femei. Ei au petrecut foarte mult timp acolo, Dar Heracle le`a amintit de ce erau in acolo si au plecat din nou spre Ea.

       Uriasii cu cate 6 brate
Argonautii au trebuit sa se lupte cu niste uriasi. In Prepontida era o nimfa care s`a indragostit de Hilas. El a dat un strigat de alarma iar Heracle a plecat imediat sa il salveze.

       Pierderea lui Heracle in Misia
Argonautii au plecat sa il caute pe Heracle dar nu l`au gasit. Din mare a iesit zeul Glauc care le`a spus argonautilor sa plece mai departe caci Heracle si Hilas vor ramane in Misia.

       Infrangerea bebricilor
Argonautii au ajuns in tara bebricilor. Acolo s`au luptat cu regele lor, Amic, pe care l`au invins cu usurinta si cu bebrici de la care au luat arme, haine si multa mancare.

       Salvarea lui Fineu de hidoasele harpii
Argonautii l`au salvat pe Fineu de harpiile care ii mancau toata mancarea. Fineu le`a spusargonautilor cum sa treaca de stancile Simpleglade si cum sa faca rost de lana de aur.

       Argonautii zaresc crestele Caucazului
Fineu le`a spus argonautilor ca mai intai trebuie sa puna un porumbel sa treaca printre stanci, iar daca porumbelul reuseste sa treaca atunci vor trece si ei. Argonautii l`au ascultat si au reusit si ei sa treaca de stanci.

       In palatul soarelui
Argonautii au intrat in Palatul lui Eete di Ea. Iason i`a spus ca ori ii da lana de aur, ori il ucide.

       Eros o tinteste in inima pe Medeea
Eete i`a invitat pe argonauti in palat. In acest timp, Hera a cautat`o pe Afrodita si a rugat`o sa`l cheme pe Eros. Eros trebuia sa traga o sageata in Medeea care se va indragosti de Iason.

       Eete vrea sa`l trimita pe Iason la moarte
Eete l`a pus pe Iason sa se lupte cu ostenii facuti din dintii de balaur. Ianos s`a retras impreuna cu argonautii pe barca sa se sfatuiasca.

       Hera ii trimite un vis Medeei
Medeea a visat ca devenea sotia lui Ianos si regina in Tesalia. Ea a plecat spre barca iar Ianos a luat`o de sotie.

       Semanarea coltilor de balaur pe glie
Ianos a indeplinit porunca lui Eete. Acesta a pus la cale un plan sa`i ucida pe argonautii cand ei dormeau.

       Rapirea lanei de aur
Medeea i`a adormit pe toti din Ea cu o vraja. Ea a plecat cu argonautii si au luat lana de aur de la balaurul care o pazea.

       Fuga Medeei cu Iason
Medeea a aflat ca tatal ei, Eete, a trimis trei corabii pe urma ei si a fratelui sau, Absirt.

       Casapirea micului Absirt
Ostasii trimisi de Eete dupa Medeea si Absirt se apropiau. Medeea si`a omorat fratele si l`a aruncat pe mare. Ostasii s`au oprit sa le adune si au ramas pe o insula. Argonautii au plecat mai departe.

       Intoarcerea la Iolco
Argonautii s`au intors la Iolco. Pelias si`a primit lana de aur, insa nu a vrut sa isi respecte promisiunea si`a pornit o lupta impotriva lui Ianos.

       Pelias este fiert intr`un cazan chiar de fetele sale
Medeea l`a taiat in bucati pe Pelias, pacalindu`le pe fetele sale ca il va intari. Ea a plecat la Creon impreuna cu Ianos.

       Glauca si Creon sunt cuprinsi de flacari
Ianos a parasit`o pe Medeea si s`a insurat cu Glauca, fiica lui Creon. Medeea s`a razbunat si l`a ucis pe Creon si pe Glauca.

       Fuga Medeei si prabusirea corabiei Argo
Ianos s`a culcat langa Argo. Deoarece barca era foarte batrana s`a prabusit peste Ianos si l`a omorat.

       CAPITOLUL 12: Inoarcerea aheilor in Elada

       Menelau porneste spre patrie impreuna cu Elena
Menelau si`a iertat sotia si au plecat inapoi la Sparta. Au trebuit sa treaca prin multe primejdii pana au ajuns acasa.

       Ahile, ca semizeu, se asaza in insula Leuce, casatorindu`se el cu frumoasa Elena
Dupa moartea Elenei, Hera i`a luat trupul si l`a reinviat. Mama lui Ahile si`a reinviat copilul si l`a dus pe insula Leuce, dandu`i de sotie pe Elena.

       Nimicirea amazoanelor
Ahile a primit foarte mult aur de la corabierii pe care i`a salvat. Amazoanele au vrut sa ii fure averea. Ahile s`a luptat cu ele si le`a invins.

       Pedepsirea lui Aias din Locrida
Regele Agamenon a poruncit sa plece spre Micena cu toti ostenii sai. Atena l`a pus pe Poseidon sa faca furtuni mari. Aias, unul dintre ostenii lui Agamenon si` batut joc de zei si acestia l`au omorat.

       Inecarea corabiilor la capul Cafareu
Regele Agamenon a plutit mai departe spre Micena. Nauplios, tatal lui Palamede, care a fost omorat in Troada, a facut ca toate barcile sa fie distruse. A scapat doar vasul regal pe care era regele Agamenon.

       Agamenon este ucis la`ntoarcerea acasa de sotia necredincioasa
Sotia lui Agamenon, Clitemnestra, l`a ucis pe sotul sau cand a ajuns acasa. Fara sa stie ce plan are sotia sa el s`a dus foarte relaxat in baie iar Clitemnestra i`a infipt cutitul in piept.

       Razbunarea lui Oreste
Clitemnestra a vrut sa`si ucida fiul, Oreste. Acesta a luptat si a reusit sa`si rapuna mama care i`a vrut raul. El si cu sora sa Ifigenia si`au intemeiat fiecare o familie.

       CAPITOLUL 13: Pataniile lui Ulise

       Dupa sfarsirea Razboiului Troian, Ulise si`a urcat oastea pe vas si au pornit spre casa.

       In pestera ciclopului Polifem
Ulise impreuna cu 12 tovarasi s`au dus in pestera uriasului Polifem. Uriasul i`a inchis si nu le`a dat drumul. El a mancat 4 dintre ei.

       Uriasul este orbit cu un trunchi inrosit in foc
Ulise l`a pacalit pe Polifem si i`a infipt in ochi un trunchi inrosit in foc.

       Aheii se leaga sub pantecele oilor  si ies din pestera
Aheii s`au legat de pantecele oilor din pestera lui Polifem si au iesit cu bine. Pe mare, Ulise i`a spus lui Polifem cine este, iar uriasul s`a rugat la tatal sau, Poseidon sa il pedepseasca.

       In insula lui Eol si in tinutul lestrigonilor
Ulise a primit de la Eol un sac, in care erau vanturile marii. Insotitorii lui Ulise le`au deschis, dar au reusit totusi sa scape si s`au dus pe o insula unde erau lestrigoni uriasi. Lestrigonii i`au mancat majoritatea prietenilor lui Ulise, insa acesta si`a continuat drumul sau.
   
       Pe taramul vajitoarei Circe si in Infern
Ulise s`a oprit pe o insula unde traia Circe, o vrajitoare care s`a indragostit de Ulise. Aceasta a vorbit cu toti oamenii sa`l sfatuiasca pe Ulise sa ramana cu Circe, insa el tot a plecat spre Itaca.

       In insula Ogigia, la Calipso
Doi monstri i`au mancat toti insotitorii lui Ulise. El a ramas singur in insula Ogigia, la Calipso, care l`a tinut 7 ani langa ea.

       Pluta este cufundata de Poseidon
Ulise si` facut o pluta si a plecat spre Itaca. Poseidon i`a scufundat pluta, dar Ulise tot a reusit sa scape si a ajuns pe insula Sceria, unde era Nausicaa, fiica leu Alcinou.

       Ospetia lui Alcinou
Alcinou l`a pastrat pe Ulise in tara sa. I`a dat sa manance si l`a vazut cum lupta. Ulise se indragostea si mai mult de Nausicaa.

       Ulise isi povesteste ratacirile
Un batran orb din Scheria, a inceput sa cante din razboiul troian. Ulise s`a emotionat si le`a povestit tuturor cine este si si`a exprimat dorinta ca vrea sa ajunga cat mai repede acasa.

       Intoarcerea in Itaca
Alcinou i`a dat lui Ulise o barca si si`a pus proprii vaslasi sa`l duca pe Ulise in Itaca. Cand s`au intorsinapoi in Sceria, vasul fenician a fost impietrit de Poseidon.

       Porcarul Eumeu ii destinuie lui Ulise faptele petitorilor
Cand s`a trezt, Ulise s`a preschimbat in cersetor si a vorbit cu un porcar care i`a povestit cum Penelopa, sotia lui Ulise, nu s`a casatorit  si inca isi mai asteapta sotul. Porcarul i`a spus ca mai erau oameni care au furat din averea lui Ulise. Acesta s`a maniat si a plecat sa se razbune.   

       Planul faurit impreuna cu Telemah
Ulise a facut un plan impreuna cu Telemah, fiul sau, sa ii ucida pe petitorii care ii furau din avere. Ulise a plecat impreuna cu Telemah in hainele de cersetor la palatul sau.

       Inca o noapte
Ulise a vorbit cu Penelopa, si aceasta i`a povestit cum vrea sa`si aleaga sotul. Ei trebuie sa`ndoaie arcul lui Ulise iar apoi sa il treaca prin niste gauri exact cum facea Ulise

       Pedepsirea petitorilor
Ulise a tras primul cu arcul. El a reusit, apoi, cu ajutorul fiului sau i`a ucis pe petitori si i`a spus Penelopei cine este.

       CAPITOLUL 14: Aventuroasa calatorie a lui Enea

       Enea si`a salvat sotia si fiul si a fugit cu ei in muntele Ida, unde nu putea sa`i gaseasca imeni.

       Pierderea Creusei
Creusa, sotia lui Enea, a fost ucisa pe drumul spre Ida. Enea s`a intors dupa ea, dar nu a mai gasit`o. Umbra s`a i`a spus lui Enea sa aibă grija de fiul sau si sa o uite.
 

       Hera incepe sa`i loveasca iarasi pe troieni
Apolo i`a spus lui Enea ca trebuie sa se intoarca in tara lui Dardan. Ei nu stiau unde este Hesperia, tara lui Dardan, dar penatii au inceput sa ii spuna unde era acea tara.

       Zeii penati arata drumul spre Italia
Penatii i`au spus lui Enea ca Hesperia este chiar Italia, si i`au aratat calea. Pe drum, Enea s`a intalnit cu un tovaras al lui Ulise si l`a luat cu el.

       Moartea batranului Anhise
Anhise, tatal lui Enea, a murit in drum spre corabie. Enea si`a continuat drumul, dar Hera l`a pus pe Eol sa`i inece in mare.

       Zeus prezice stralucirea Romei
Afrodita, mama lui Enea, s`a plans la Zeus se soarta fiului sau. Acesta i`a spus ca Enea va fi bine si va intemeia Roma.

       In Cartagina
Didoma era regina Tirului. Temandu`se de fratele ei, ea a plecat in Cartagina, care a devenit regatul sau. Enea s`a dus acolo, si a fost foarte bine tratat.

       Regina Didona se indragosteste de Enea
Enea s`a indragostit de Didoma si ea de acesta. Zeus s`a suparat pe Enea deoarece nu mai vroia sa plece sa`si indeplineasca datoria.

       Didoma isi strapunge inima de mahnire
Enea a plecat spre Italia. Didoma s`a suparat rau si s`a ars singura pe rug.

       Noua patrie a troienilor
Enea l`a visat pe tatal sau iar acesta ii spunea sa se duca pana la tinutul lui Hades unde se vor intalni.

       Pe Campiile-Elizee
Enea s`a dus sa`si vada tatal, si l`a gasit pe Campiile-Elizee. Acesta i`a spus despre Roma.

       Razboiul iscat din pricina Laviniei
Enea s`a casatorit cu Lavinia, dupa o lupta pentru ea. El a murit, dar a ramas rege fiul sau Iulus.

       Intemeierea Romei
Dupa ce Iulus a murit, au mai fost multi alti regi. Fii Iliei si`au omorat unchiul si au denumit teritoriul pe care il stapaneau: ROMA.