Rezumat Eneida de Vergilius

Rezumat la cartea "Eneida" de Vergilius, în care este vorba despre călătoria epică a lui Enea și a troienilor după prăbușirea Troiei. Sosit în Italia, Enea se confruntă cu primejdii și intrigile locale. Regele Latinus îi oferă ospitalitatea, însă soția sa, Amata, și rivalul Turnus, provoacă conflicte și război. În absența lui Enea, Turnus atacă, declanșând o luptă sângeroasă. Într-un duel final, Enea îl învinge pe Turnus, dar nu-l cruță, aducând un sfârșit tragic. "Eneida" explorează teme precum datoria, dragostea și sacrificiul, contribuind semnificativ la literatura clasică latină.

Citește și:
Rezumat Iliada de Homer
Rezumat Eneida de Vergilius



Rezumat la cartea Eneida de Vergilius


Pe Marea Mediterană, Enea și ceilalți troieni fug din orașul lor natal, Troia, distrus de greci. Ei navighează către Italia, unde Enea este destinat să întemeieze Roma. Aproape de destinație, o furtună puternică îi deviază și îi aduce în Cartagina. Dido (Didona), fondatoarea și regina Cartaginei, îi primește cu căldură. Enea îi povestește lui Dido lunga și dureroasa poveste a călătoriilor grupului său până în acel moment.

Enea relatează prăbușirea Troiei care a pus capăt Războiului Troian după zece ani de asediu grecesc. În campania finală, troienii au fost înșelați când au acceptat în zidurile orașului lor un cal de lemn care, fără să știe, adăpostea mai mulți soldați greci în burtă. El spune cum a scăpat din orașul în flăcări cu tatăl său, Anchises, fiul său, Ascanius, și zeii căminului care reprezentau orașul căzut. Asigurat de zei că îl așteaptă un viitor glorios în Italia, el a plecat într-o flotă care cuprindea supraviețuitorii cetății Troia. Enea relatează încercările prin care au trecut în călătoria lor. De două ori au încercat să construiască un nou oraș, doar ca să fie alungați de semne nefavorabile și boli. Harpii, creaturi parțial femeie și parțial pasăre, i-au blestemat, dar au întâlnit și compatrioți prietenoși neașteptați. În cele din urmă, după pierderea lui Anchises și o furtună cumplită, au ajuns în Cartagina.

Impresionată de isprăvile lui Enea și simțind compasiune pentru suferințele sale, Dido, o prințesă feniciană care a fugit din patria sa și a întemeiat Cartagina după ce fratele ei i-a ucis soțul, se îndrăgostește de Enea. Ei trăiesc împreună ca îndrăgostiți o perioadă, până când zeii îi amintesc lui Enea de datoria sa de a întemeia un nou oraș. El hotărăște să se îmbarce din nou. Dido este devastată de plecarea lui și își pune capăt vieții, ordonând construirea unui rug imens cu bunurile lăsate în urmă de Enea, urcând pe el și înfigându-și oțelul în inimă.

Pe măsură ce troienii se îndreaptă spre Italia, vremea rea îi aruncă în Sicilia, unde țin jocuri funerare pentru Anchises. Femeile, obosite de călătorie, încep să incendieze corăbiile, dar o ploaie torențială stinge focurile. Unii dintre călătorii obosiți rămân în urmă, în timp ce Enea, revigorat după ce tatăl său îl vizitează într-un vis, îi conduce pe ceilalți spre Italia. Odată ajunși acolo, Enea coboară în lumea de dincolo, ghidat de Sibila din Cumae, pentru a-și vizita tatăl. I se arată o poveste a viitorului istoriei și eroilor Romei, ceea ce îl ajută să înțeleagă importanța misiunii sale. Enea se întoarce din lumea de dincolo, iar troienii continuă să urce de-a lungul coastei către regiunea Latium.

Sosirea troienilor în Italia începe în mod pașnic. Regele Latinus, conducătorul italian, își întinde ospitalitatea, sperând că Enea se va dovedi a fi străinul cu care, conform unei profeții, fiica sa Lavinia trebuie să se căsătorească. Dar soția lui Latinus, Amata, are alte planuri. Ea vrea ca Lavinia să se căsătorească cu Turnus, un pretendent local. Amata și Turnus cultivă ostilitate față de troienii nou-veniți. Între timp, Ascanius vânează un cerb care era un animal de casă al ciobanilor locali. Se declanșează o luptă, și mai mulți oameni sunt uciși. Profitând de această furie, Turnus începe un război.

La sugestia zeului râului Tiberinus, Enea navighează către nord pe Tiber pentru a căuta sprijin militar printre triburile învecinate. În timpul acestei călătorii, mama sa, Venus, coboară pentru a-i oferi un set nou de arme create de Vulcan. În timp ce liderul troian este plecat, Turnus atacă. Enea se întoarce și își găsește conaționalii implicați într-o bătălie. Pallas, fiul noului său aliat Evander, este ucis de Turnus. Enea intră într-o furie violentă, iar mulți alți oameni sunt uciși până la sfârșitul zilei.

Cele două părți convin să facă o pauză pentru a îngropa morții, iar liderii latini discută dacă să continue lupta. Ei decid să evite orice alt carnaj inutil propunând un duel învingător între Aeneas și Turnus. Însă, când cei doi lideri se confruntă, ceilalți bărbați încep să se certe, iar bătălia reîncepe. Enea este rănit în coapsă, dar în cele din urmă troienii amenință orașul inamic. Turnus iese în întâmpinarea lui Enea, care îl rănește grav. Enea este aproape să-l cruțe pe Turnus, dar, amintindu-și că acesta l-a ucis pe Pallas, îl omoară.