Rezumat la legenda Perseu și Andromeda

Rezumat la legenda sau mitul lui Perseu și Andromeda în care este vorba despre aventurile extraordinare ale eroului Perseu, fiul lui Zeus și al lui Danae, în Grecia antică. Înfruntând pericole imense, inclusiv decapitarea Gorgonei Medusa, Perseu a salvat-o pe prințesa etiopiană Andromeda de la un destin tragic. Dragostea lor a învins obstacolele și au întemeiat o familie puternică. Legenda dezvăluie înțelepciunea profundă privind interacțiunea energiilor masculine și feminine și valorile eroice ale curajului, dragostei și onoarei, oferindu-ne o poveste captivantă din mitologia greacă.



Citește și
Rezumat la Legenda Tezeu și Minotaurul

Rezumat la Legenda Perseu și Andromeda


Povestea lui Perseu și Andromeda provine din mitologia greacă și conține înțelepciune profundă despre interacțiunile energiei masculine și feminine. Perseu este unul dintre cei mai mari eroi ai mitologiei grecești, fiul marelui Zeus și al muritoarei Danae. Este cunoscut în special pentru uciderea Gorgonei Medusa, un monstru înfricoșător, și pentru salvarea prințesei etiopiene Andromeda. Perseu este, de asemenea, considerat un strămoș al lui Heracle (Hercule) și al rasei persane asiatice. El a fost lăudat ca un bărbat curajos, un fiu bun și un rege onorabil.

Nașterea lui Perseu


Povestea începe atunci când Oracolul din Delfi îl avertizează pe Acrisius (Acrisios sau Acrisiu), regele din Argos, că propriul său nepot îl va ucide. Temându-se că această profeție se va împlini, el o închide pe singura lui fiică, Danae, într-o cameră subterană de bronz, pentru a o feri de bărbați. Cu toate acestea, Zeus cel puternic a văzut fata și s-a îndrăgostit de ea. A luat apoi forma unei ploi de aur pentru a intra în camera de bronz și a sedus-o pe Danae. Din această uniune, Danae a născut un fiu pe care l-a numit Perseu.

Când regele Acrisius a auzit bebelușul plângând și și-a dat seama că are un nepot, primul său gând a fost să-l ucidă pe nefericitul băiat și pe mama sa. Dar nu a putut face asta, deoarece se temea că ar putea provoca mânia lui Zeus. Așa că și-a pus fiica și nepotul într-un coș de lemn și i-a lăsat să plutească pe marea sălbatică pentru a se îneca.

Cu toate acestea, Zeus a văzut femeia disperată și i-a cerut lui Poseidon să calmeze apele mării. Marea s-a liniștit, iar după câteva zile, Danae și fiul ei nou-născut au ajuns pe insula Serifos (Seriphos). Acolo, Dictys, un pescar și fratele regelui insulei, i-a găsit și i-a adus în casa lui, pentru a fi în siguranță.

Perseu a crescut devenind un tânăr frumos sub îngrijirea bunului pescar Dictys. Între timp, regele Polydectes a început să fie cuprins de pasiune pentru Danae, care era încă o femeie fermecătoare deși au trecut mulți ani de la tinerețea ei. Danae, totuși, nu dorea această căsătorie. Polydectes credea că prezența lui Perseu era un obstacol pentru Danae și de aceea ea nu dorea să se căsătorească. Așa că a decis să pună la cale un plan pentru a scăpa de acest tânăr enervant.

L-a provocat pe Perseu să îndrăznească să îndeplinească o sarcină dificilă, să o omoare pe temuta Gorgonă Medusa și să-i aducă capul acesteia. Gorgona Medusa era un monstru teribil cu șerpi în cap și putea transforma în piatră pe oricine îi privea fața. Prin uciderea Medusei, Perseus și-ar fi dovedit curajul, așa cum i se cuvine fiului lui Zeus. Polydectes era sigur că Perseu nu va supraviețui acestei sarcini periculoase.

Uciderea Medusei


Ceea ce Polydectes nu știa era că Perseu era iubit de zei. Pentru a-l ajuta, zeul Hermes i-a dat o sabie curbată și o pereche de sandale cu aripi (alte versiuni ale mitului spun că Hermes nu i-a dat lui Perseu o pereche de sandale cu aripi, ci un cal alb cu aripi), în timp ce Atena i-a dăruit un oglindă de bronz lustruit și o pălărie de la Hades care putea face invizibilă orice persoană care o purta. Cu aceste ajutoare divine, Perseu și-a început lunga sa călătorie către peștera lui Medusa, undeva în Africa.

El a găsit-o întinsă în peștera ei adâncă. Deoarece purta sandalele cu aripi, putea zbura în jurul ei, și deoarece purta pălăria magică a lui Hades, era invizibil. Pentru a evita să se uite direct la fața lui Medusa și astfel să fie transformat în piatră, Perseu s-a apropiat de Medusa uitându-se la reflexia ei în oglindă și i-a tăiat capul cu sabia lui Hermes. Astfel, cu ușurință, curajosul și inteligentul Perseu a reușit să îndeplinească această sarcină dificilă!

Salvarea Andromedei


În timp ce zbura peste Africa în drumul său spre casă, Perseu s-a întâlnit cu Atlas, Titanul mitic, care l-a provocat. În confruntarea lor, Perseu a folosit capul Medusei pentru a-l transforma pe Titan în piatră. Perseu și-a continuat călătoria spre casă și, când trecea prin regatul Etiopiei, a dat peste frumoasa și neajutorata fecioară Andromeda, legată de stânci și așteptând să fie devorată de un monstru marin.

Frumoasa Andromeda era fiica regelui etiopian Cefeu și a reginei Cassiopeia. Odată, regina vanitoasă s-a lăudat că fiica sa, Andromeda, este mai frumoasă decât Nereidele, nimfele mării. Nereidele s-au înfuriat auzind asta și i s-au plâns lui Poseidon, zeul mării. Poseidon furios, a eliberat monstrul marin Cetus pentru a răvăși frecvent țărmul și a devasta țara Etiopiei pentru a răzbuna insulta adusă Nereidelor. Disperat, Regele Cefeu a apelat la Zeus, care a sugerat sacrificarea Andromedei ca singurul mod de a potoli furia lui Poseidon.

Astfel se face că eroul nostru Perseu s-a găsit față în față cu frumoasa Andromeda legată neputincioasă de stânci, așteptându-și soarta. Perseu s-a îndrăgostit imediat de frumoasa fecioară și a ucis rapid fiara Cetus, care își lingea buzele la perspectiva de a avea o masă delicioasă.

Perseu a dus-o pe Andromeda la tatăl ei Cefeu și a cerut-o în căsătorie. Acest lucru l-a înfuriat pe unchiul Andromedei, Phineus, căruia fecioara îi fusese deja promisă. În timpul certei care a urmat, Perseu l-a transformat pe Phineus în piatră arătându-i capul Gorgonei Medusa.

Întoarcerea la Serifos


Perseu căsătorit și fericit s-a întors pe insula Serifos cu soția sa, Andromeda și î-l găsește pe Polydectes urmărind-o în continuare pe mama sa, Danae. Sărmanul Polydectes a fost curând adăugat la lista statuilor de piatră, datorită utilizării abile a capului lui Meduza. După aceea, Perseu l-a făcut pe Dictus pescarul rege al insulei, pentru a-i mulțumi pentru bunătatea și generozitatea sa în toți acești ani. Perseu recunoscător, i-a dat înapoi zeului Hermes sandalele zburătoare, oglinda și pălăria magică. De asemenea, a oferit zeiței Atena marele său trofeu, capul lui Meduza.

Înapoi la Argos


Întreaga familie a decis în cele din urmă să părăsească insula Serifos și să se întoarcă la Argos, păstrând secretul față de regele Acrisius. Acolo, într-o zi, Perseu a participat la o competiție sportivă. În timp ce arunca discul, l-a lovit accidental pe bunicul său și l-a ucis instantaneu. Vechea profeție devenise realitate, indiferent cât de mult Acrisius a încercat să o evite.

După moartea lui Acrisius, Regatul Argos a trecut în mod natural la Perseu, care se considera nevrednic de acesta, deoarece provocase moartea bunicului său, chiar dacă din greșeală. Așa că a dat regatul Argos lui Megapenthes, în schimbul regatului Tirint al acestuia.

Perseu și soția sa, Andromeda, s-au așezat fericiți în Tirint și au devenit părinții a șapte fii și o fiică. Conform mitologiei, descendenții lui Perseu au domnit în Micene, cel mai puternic oraș al peninsulei Peloponez în timpurile miceniene. Un alt mare erou grec, Heracle (Hercule), a fost și el un descendent al lui Perseu, în timp ce fiul său, Perseu, se spune că a călătorit în Asia îndepărtată pentru a deveni strămoșul unei noi rase, persanii.