Rezumat "Filemon si Baucis" de Alexandru Mitru

Rezumat scurt la povestirea "Filemon si Baucis" care este un fragment sau o legenda din cartea Legendele Olimpului, vol.1, Zeii scrisa de scriitorul roman Alexandru Mitru. Rezumat la povestea "Filemon si Baucis" in care este vorba despre doi batrani care au fost singurii care i-au primit in casa lor si ospatat pe Zeus si Hermes. Cei doi zei i-au pedepsit pe sateni si i-au luat cu ei pe batranii Filemon si Baucis.







Zeus impreuna cu Hermes au venit pe pamant cu chip de oameni saraci si cereau gazduire in numele lui Zeus dar nimeni nu i-a primit. Insa Filemon si sotia sa Baucis i-au gazduit si le-au dat sa manance cele mai bune bucate ale lor. Dupa ce au mancat, zeii s-au aratat batrinilor in chip de zei, iar Filemon si Baucis si s-au cait ca nu le-au taiat gasca pe care o aveau.

Zeii nu au vrut sa manance gasca si le-a spus batranilor ca vecinii lor nu i-au primit in casele lor desi i-a rugat in numele zeilor. Le-a spus ca ei au fost singurii care i-au primit si le-a cerut sa-i urmeze pe muntele din apropiere. Zeii au transformat satul intr-un lac negru, cu exceptia colibei batranilor unde au lasat o insula pe care au creat un templu din marmură în care Zeus avea o statuie din aur.

Apoi zeii iau intrebat pe Filemon si Baucis care este dorinta lor, bogatii, tinerete sau frumusete. Batranii Filemon si Baucis sau inteles din priviri si au cerut ca atunci cand le va sosi ultima clipa, sa moara amandoi odata pentru a nu-si vedea unul altuia mormantul.

Desi mirat, Zeus le-a spus ca le va indeplini dorinta si i-a poftit sa locuiasca in templu. Cand le-a venit timpul sa moara, Filemon s-a transformat intr-un stejar falnic, iar Baucis intr-un tei subţire, alb, cu flori micuţe, dar cu mireasmă-ameţitoare. Cu timpul, templul s-a sfaramt batut de vanturi, insa oamenii au vazut in continuare un stejar mândru şi puternic, ce-mbrăţişa cu ramurile sale un tei cu trunchiul alb şi plin de floare.