Rezumat la Legenda sau mitul lui Prometeu

Rezumat la Legenda sau mitul lui Prometeu în care este vorba despre furtul curajos al focului de către Prometeu de la zei, înfruntarea sa cu Zeus și consecințele grave ale acestui act. Într-un gest de iubire pentru omenire, Prometeu aduce focul și cunoștințele tehnologice oamenilor, atrăgând mânia lui Zeus. Acesta îl condamnă pe Prometeu la o tortură eternă, legându-l de un munte și trimițând un vultur să-i mănânce ficatul zilnic. Eroul mitic este eliberat când Heracle (Hercule) înfruntă vulturul.



Citește și Rezumat Prometeu înlănțuit de Eschil


Rezumat la Legenda lui Prometeu


Prometeu, prietenul omenirii


Povestea lui Prometeu ocupă un loc special în mitologia greacă și în imaginația populară. Acest fiu al unui Titan este considerat unul dintre cei mai mari binefăcători ai omenirii, aducătorul focului și primul învățător al tehnologiei și artelor utile pentru om.

Marea dragoste pe care o avea pentru oameni îl aducea adesea pe Prometeu într-un periculos conflict cu Zeus, puternicul și crudul conducător al zeilor olimpici. Sensul numelui Prometeu, "gândire premergătoare", semnifică calitățile intelectuale ale caracterului său multilateral. Conform unor relatări, Prometeu este chiar creditat cu creația masculului speciei umane.

Descoperă mitul lui Prometeu, prietenul omenirii


Conflictul cu Zeus


Prometeu s-a născut din Titanul Iapet și nimfa Clymene. Cu toate că Prometeu era fiul unui Titan și presupus aliat al acestora, el l-a ajutat pe Zeus să obțină victoria în Războiul Titanilor, celebrul "Titanomahia", lupta dintre Titanii conduși de Cronos, tatăl lui Zeus, și zeii olimpici. Războiul a avut ca rezultat detronarea lui Cronos de către Zeus și impunerea sa ca zeu suprem pe Muntele Olimp.

Se spune că Prometeu a ajutat și la nașterea zeiței Atena, ținând deschis capul lui Zeus, din care Atena a ieșit complet formată prin gaura deschisă în capul tatălui ei. Relațiile au mers bine între Zeus și Prometeu la început. Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii de pe Pământ s-au înmulțit și au prosperat, ajutați de Prometeu care le dăduse foc și multe arte benefice, Zeus a devenit îngrijorat de creșterea puterii lor.

Mânia lui Zeus împotriva omenirii și a lui Prometeu a fost prima dată stârnită atunci când acesta l-a păcălit pe zeul suprem să aleagă cea mai proastă parte a unui taur sacrificat. Prometeu a învelit oasele taurului ucis în grăsime, în timp ce cea mai bună parte, carnea, a fost acoperită cu intestine. Zeus, fără să știe, a ales grămada de oase acoperită cu grăsime, în timp ce carnea învelită în intestine a fost oferită bărbaților flămânzi de către protectorul lor, Prometeu.

Marea greșeală: Furtul focului de la zei


Un Zeus furios, răzbunător, a refuzat să ofere oamenilor focul, cel mai necesar element al civilizației, aducându-le suferințe de nedescris. Cu toate acestea, Prometeu a venit curând în ajutorul lor. A furat focul din atelierul lui Hefaistos, zeul focului și patronul artizanilor și meșteșugarilor, și l-a dus, ascuns într-o tulpină de fenicul, omenirii. Conform altor relatări, Prometeu a furat focul din căminul zeilor de pe Muntele Olimp.


Pedepsirea severă


Zeus a decis să-l pedepsească o dată pentru totdeauna pe Prometeu, care îl înșelase pe șeful zeilor. L-a legat pe Prometeu de o stâncă pe Muntele Caucaz pentru eternitate și l-a supus unei torturi neîncetate, punând un vultur vicios să se hrănească cu ficatul său. Ficatul îi creștea la loc în timpul nopții, astfel încât vulturul îl putea mânca din nou fericit în ziua următoare.

Această durere nesfârșită a fost pedeapsa lui Prometeu pentru că a ajutat omenirea. Strigătele sale erau pline de durere și disperare. Chiar și zeii din Olimp le auzeau, iar Zeus era fericit, deoarece acest lucru era și o avertizare pentru dușmanii săi. Conform unor versiuni ale legendei, ficatul lui Prometeu ar fi fost hrana zilnică a vulturului menționat până la sfârșitul timpului, dacă marele erou Hercule nu ar fi ucis vulturul și nu l-ar fi eliberat pe Prometeu din chinurile sale.