Rezumat Odiseea de Homer

Rezumat la cartea "Odiseea" de Homer, în care este vorba despre aventurile epice ale eroului grec Odiseu (Ulise) în timp ce încearcă să se întoarcă acasă în regatul său, Itaca, după zece ani de război și călătorii. Prin încercări și ispite periculoase, precum întâlnirea cu Ciclopul Polyphemus, vrăjitoarea Circe și Sirenele mortale, Odiseu depășește obstacolele cu curaj și inteligență. Ajuns pe insula Calypso, el relatează poveștile sale fantastice în fața Faecienilor, care îl ajută să se întoarcă acasă. Deghizat într-un cerșetor, Odiseu elaborează un plan pentru a înfrunta pretendenții care au invadat palatul său și pentru a-și recâștiga regatul și familia.

Citește și:
Rezumat Iliada de Homer
Rezumat Eneida de Vergilius



Rezumat la cartea Odiseea de Homer


Au trecut zece ani de la căderea Troiei, iar eroul grec Odiseu (Ulise) încă nu s-a întors în regatul său din Itaca. O mulțime mare și gălăgioasă de pretendenți care au cucerit palatul lui Odiseu și i-au jefuit pământul, continuă să o curteze pe soția sa, Penelope. Ea i-a rămas credincioasă lui Odiseu. Prințul Telemachus, fiul lui Odiseu, dorește cu disperare să-i alunge, dar nu are încrederea sau experiența să lupte împotriva lor. Unul dintre pretendenți, Antinous, plănuiește să-l asasineze pe tânărul prinț, eliminând singura opoziție la dominația lor asupra palatului.

Necunoscut pretendenților, Odiseu este încă în viață. Frumoasa nimfă Calypso, posedată de dragostea pentru el, l-a închis pe insula ei, Ogygia. El dorește să se întoarcă la soția și fiul său, dar nu are nici o navă sau echipaj pentru a-l ajuta să scape. În timp ce zeii și zeițele de pe Muntele Olimp dezbat viitorul lui Odiseu, Atena, cel mai puternic susținător al acestuia printre zei, hotărăște să-l ajute pe Telemachus. Disimulată într-un prieten al bunicului prințului, Laertes, ea îl convinge pe prinț să convoace o adunare la care îi mustră pe pretendenți. Atena îl pregătește și pentru o călătorie mare către Pylos și Sparta, unde regii Nestor și Menelaus, tovarășii lui Odiseu în timpul războiului, îl informează că Odiseu este în viață și prins pe insula lui Calypso. Telemachus face planuri să se întoarcă acasă, în timp ce, în Itaca, Antinous și ceilalți pretendenți pregătesc o ambuscadă pentru a-l ucide când ajunge în port.

Pe Muntele Olimp, Zeus îl trimite pe Hermes să-l salveze pe Odiseu de la Calypso. Hermes o convinge pe Calypso să-l lase pe Odiseu să-și construiască o navă și să plece. Eroul nostalgic pornește la drum, dar când Poseidon, zeul mării, îl găsește navigând spre casă, trimite o furtună să-i distrugă nava. Poseidon nutrește o ură amară împotriva lui Odiseu de când eroul i-a orbit fiul, Ciclopul Polifem, în călătoriile sale anterioare. Atena intervine pentru a-l salva pe Odiseu de mânia lui Poseidon, iar regele aterizează la Scheria, casa Faecienilor. Nausicaa, prințesa Faeciană, îl conduce la palatul regal, iar Odiseu are parte de o primire călduroasă din partea regelui și reginei. Când le spune că este Odiseu, gazdele sale, care au auzit de isprăvile sale de la Troia, sunt uluite. Ei îi promit să-i ofere trecerea în siguranță către Itaca, dar mai întâi îl roagă să le povestească aventurile sale.

Odiseu își petrece noaptea descriind lanțul fantastic de evenimente care au condus la sosirea sa pe insula lui Calypso. El relatează călătoria sa în Țara Consumatorilor de Lotus, lupta sa cu Polifem, Ciclopul, aventura sa amoroasă cu vrăjitoarea-zeiță Circe, ispitirea sa de către Sirenele mortale, călătoria în Hades pentru a-l consulta pe profetul Tiresias și lupta cu monstrul marin Scylla. Când își încheie povestea, Faiacienii îl duc pe Odiseu înapoi laItaca, unde el caută căsuța credinciosului său porcar, Eumeu. Deși Atena l-a deghizat pe Odiseu sub forma unui cerșetor, Eumeu îl primește călduros și îl hrănește în căsuța lui. El se întâlnește curând cu Telemachus, care s-a întors din Pylos și Sparta în ciuda ambuscadei pretendenților, și îi dezvăluie adevărata identitate. Odiseu și Telemachus concep un plan de masacrare a pretendenților și recâștigare a controlului asupra Itacăi.

Când Odiseu sosește la palat în ziua următoare, în continuare deghizat ca un cerșetor, el suferă abuzuri și insulte din partea pretendenților. Singura persoană care-l recunoaște este vechea lui menajeră, Eurycleia, dar ea jură să nu dezvăluie secretul. Penelope se arată interesată de acest cerșetor straniu, suspectând că ar putea fi soțul ei pierdut de mult timp. Destul de abilă, Penelope organizează a doua zi un concurs de tir cu arcul și promite să se căsătorească cu orice bărbat care poate încorda arcul uriaș al lui Odiseu și să tragă o săgeată printr-un rând de doisprezece topoare - o performanță pe care doar Odiseu a reușit vreodată să o realizeze. La concurs, fiecare pretendent încearcă să încordeze arcul și eșuează. Odiseu se apropie de arc și, cu puțin efort, trage o săgeată prin toate cele doisprezece topoare. Apoi îndreaptă arcul spre pretendenți. El și Telemachus, ajutați de câțiva servitori credincioși, ucid fiecare pretendent.

Odiseu se dezvăluie întregului palat și se reunește cu iubita sa Penelope. El călătorește la periferiile Itacăi pentru a-și vedea tatăl bătrân, Laertes. Ei vin sub atacul membrilor furioși ai familiei pretendenților morți, dar Laertes, revigorat de întoarcerea fiului său, îl ucide cu succes pe tatăl lui Antinous și pune capăt atacului. Zeus o trimite pe Atena să restabilească pacea. Cu puterea lui asigurată și familia sa reunită, lunga încercare a lui Odiseu ia sfârșit.