Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens

Rezumat la cartea "Aventurile lui Oliver Twist" scrisă de romancierul englez Charles Dickens. Un rezumat destul de scurt de o pagina si ceva la romanul social "Aventurile lui Oliver Twist" sau Oliver Twist, denumirea sub care a fost publicat de Charles Dickens in anul 1838 la editura Richard Bentley. Romanul a fost adaptat de multe ori ca piesa de teatru, film sau comedie muzicala.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens


Romanul "Aventurile lui Oliver Twist" narează istoria unui orfan, Oliver Twist, care este exploatat la sânge într-o manufactură, apoi este plasat într-un orfelinat de unde fuge și rătăcește pe străzile Londrei unde îl va întâlni pe Artful Dodger, șef al unei bande de hoți de buzunare. Aceștia sunt antrenați și folosiți de bătrânul recidivist Fagin, fără ca să-și dea seama de natura activităților lui criminale.

Rezumat “Aventurile lui Oliver Twist” de Charles Dickens


       Oliver Twist este un baiat orfan, nascut de o femeie care moare imediat dupa nastere. Nimeni nu stie de unde vine, asa ca azilul la care a fost trimis il numeste Oliver Twist. La varsta de noua ani, dupa ce a trait din mila parohiei in azil, este luat de domnul Bumble si dus la o casa de munca alaturi de alti orfani. Conditiile si hrana de aici sunt foarte sarace, iar Oliver este nevoit intr-o zi sa mai ceara o portie de. Pentru acest gest este pedepsit si dat spre adoptie. Un cosar este interesat de el, dar judecatorul vede cat de frica ii este lui Oliver de el si decide sa nu il incredinteze. Este apoi adoptat de domnul Sowerberry, un mester care face sicrie pentru azil. Oliver invata meseria si aduce tutorelui sau un profit remarcabil. Noah, un alt ucenic al domnului Sowerberry il bate, intr-o seara, pe Oliver, iar acesta se hotaraste sa fuga la Londra. Drumul este lung, dar pe parcursul lui Oliver se intalneste cu un vechi prieten, Dick.

            Ajuns aproape de Londra, obosit si infometat, se imprieteneste cu un baiat numit Smecherul, care ii ofera mancare. Smecherul ii propune sa il prezinte pe domnul Fagin. Domnul Fagin se arata bucuros de noul oaspete si il ingrijeste pana isi revine. Oliver invata alaturi de ceilalti baieti mestesugul de a fura batiste si diferite obiecte de la trecatori.

             Intr-o zi merge cu Smecherul si cu ceilalti baieti sa fure si dupa ce Smecherul ia batista unui cetatean, Oliver fuge speriat. Omul observa lipsa batistei si informeaza autoritatile. Oliver este prins, dar nu are nicio batista si este considerat nevinovat. Omul, domnul Brownlow, il ia pe oliver sa-l ingrijeasca. Domnul Brownlow observa o neobisnuita asemanare a baiatului cu o femeie dintr-un tablou. Domnul Fagin afla ca domnul Brownlow l-a luat in grija sa pe Oliver si isi face griji deoarece baiatul ar putea dezvalui cu ce se ocupa el. Ii trimite pe Sikes si Nancy sa il caute pe Oliver.

            Intr-o dimineata, Oliver este trimis sa returneze niste carti la o librarie. Nancy il gaseste si il prinde pentru a-l duce inapoi la domnul Fagin. Acesta il tine captiv pe Oliver timp de cateva zile in casa lui, baiatul facandu-si griji despre ce vor crede domnul Brownlow si menajera sa despre el. Sikes si domnul Fagin se hotarasc sa il ia pe Oliver sa jefuiasca o casa dintr-un sat din apropierea Londrei, dar jaful esuaza deoarece baiatul, vrand sa anunte locatarii casei, este impuscat de catre majordom. Ramane singur intr-o rapa, ceilalti fugind pentru a nu fi prinsi, pana cand se trezeste si se taraste cu greu la casa care trebuia sa fie jefuita. Doamna Myle si nepoata ei, Rose, il cheama pe doctorul Losberne pentru a-l trata pe Oliver. Cand acesta isi revine, le povesteste femeilor despre viata lui. Timp de trei luni, Oliver traieste cu aceste femei, pana cand Rose se imbolnaveste.

      Intr-o zi Oliver il intalneste pe domnul Fagin intr-un local si se intoarce la Londra speriat. Nancy ii face o vizita lui Rose si ii povesteste ca l-a auzit pe domnul Fagin vorbind despre Oliver cu un barbat pe nume Monks, care stie de unde vine si cine sunt parintii baiatului. Nancy este descoperita si omorata.

      Oliver il intalneste pe domnul Brownlow si ii explica de ce nu s-a intors acasa in acea zi. Rose le povesteste matusii ei, doctorului si domnului Bronlow despre conversatia pe care a avut-o cu Nancy. Acestia il prind pe Monks si il fac sa marturiseasca, Sikes cade de pe un acoperis incercand sa scape atunci cand este invinovatit de moartea lui Nancy, iar domnul Fagin este prins si condamnat la moarte. Lui Oliver i se dezvaluie poveste parintilor sai si descopera ca Monks este fratele sau vitreg, care a incercat sa-l omoare pentru a-i fura mostenirea, si ca Rose este matusa lui. Domnul Brownlow a fost prieten foarte bun cu tatal lui Oliver si se hotaraste sa il adopte.

             Domnul Brownlou descoperise o legatura intre el si Monks caruia ii cunostea tot trecutul si il puse sa marturiseasca in scris tot ce a facut. Oliver descopera ce este fratele vitreg a lui Monks acesta incercand sa-l omoare si sa ia el mostenirea lui. I se mai dezvalui tragica poveste a parintilor lui si se descopera ca Rose este matusa lui. Domnul Brownlow care a fost foarte bun prieten cu tatal lui oliver il adopta.

Baiatul este dus sa-l vada pe Fagin la inchisoare, iar acesta ii marturiseste unde sunt actele pentru mostenirea lui Oliver. Baiatul traieste in continuare cu domnul Brownlow, care il indrageste.