Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens

Rezumat la cartea "Marile speranțe" de Charles Dickens care urmărește povestea lui Pip, un tânăr orfan crescut în mlaștinile din Kent. Viața lui ia o turnură neașteptată când ajută un condamnat evadat numit Magwitch. Așteptările lui Pip sunt modelate de dorința de a deveni gentleman și de a câștiga inima frumoasei Estella, dar descoperă că originea averii sale este mai întunecată decât credea. În timp ce navighează prin societatea victoriană, Pip se confruntă cu moralitatea, iluziile și adevărul despre sine. O poveste captivantă despre ascensiune socială, sacrificii și descoperirea adevărului, "Marile speranțe" explorează complexitatea relațiilor umane și prețul succesului.

Citește și
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens


Pip, un tânăr orfan care locuiește cu sora sa și cu soțul acesteia în mlaștinile din Kent, stă într-un cimitir într-o seară, privind pietrele funerare ale părinților săi. Brusc, un evadat apare din spatele unei pietre funerare, îl apucă pe Pip și îi poruncește să-i aducă mâncare și o pilă pentru cătușele de la picioarele lui. Pip se supune, dar în cele din urmă, temutul evadat este capturat oricum. Evadatul îl protejează pe Pip, pretinzând că el însuși a furat obiectele.

Într-o zi, Pip este dus de unchiul său Pumblechook să se joace în Satis House, casa bogatei văduve Miss Havisham, care este extrem de excentrică: poartă peste tot o rochie veche de mireasă și ține toate ceasurile din casa ei oprite la aceeași oră. În timpul vizitei sale, el întâlnește o frumoasă tânără numită Estella, care îl tratează rece și disprețuitor. Cu toate acestea, el se îndrăgostește de ea și visează să devină un gentleman bogat pentru a fi vrednic de ea. Chiar speră că Miss Havisham are intenția să-l facă gentleman și să-l căsătorească cu Estella, dar speranțele sale se prăbușesc când, după luni de vizite regulate la Satis House, Miss Havisham decide să-l ajute să devină un muncitor obișnuit în afacerea familiei sale.

Sub îndrumarea lui Miss Havisham, Pip devine ucenic la cumnatul său Joe, care este fierarul satului. Pip lucrează în fierărie nefericit, luptând să-și îmbunătățească educația cu ajutorul lui Biddy, o fată simplă și bună, și întâlnindu-l pe Orlick, zilierul lui Joe, care este rău-intenționat. Într-o noapte, după o altercație cu Orlick, sora lui Pip, cunoscută sub numele de doamna Joe, este atacată violent și nu mai poate vorbi, devenind mută. Din semnele pe care ea le face, Pip bănuiește că Orlick este responsabil pentru atac.

Într-o zi, apare un avocat numit Jaggers cu vești ciudate: un binefăcător secret i-a oferit lui Pip o avere mare, iar Pip trebuie să vină imediat la Londra pentru a începe educația sa ca gentleman. Pip presupune cu bucurie că speranțele sale anterioare s-au împlinit—că Miss Havisham este binefăcătorul său secret și că bătrâna intenționează să-l căsătorească cu Estella.

La Londra, Pip devine prieten cu un tânăr gentleman numit Herbert Pocket și cu clericul juridic al lui Jaggers, Wemmick. El manifestă dispreț față de foștii săi prieteni și cei dragi, în special față de Joe, dar continuă să suspine după Estella. Își continuă educația studiind cu tutorele Matthew Pocket, tatăl lui Herbert. Însuși Herbert îl ajută pe Pip să învețe cum să se comporte ca un gentleman. Când Pip împlinește douăzeci și unu de ani și începe să primească venituri din avere, îl va ajuta în secret pe Herbert să-și cumpere calea în afacerea pe care și-a ales-o. Dar pentru moment, Herbert și Pip duc o viață destul de nedisciplinată la Londra, distrându-se și adunând datorii. Orlick reapare în viața lui Pip, angajat ca portar al lui Miss Havisham, dar este concediat imediat de către Jaggers după ce Pip dezvăluie trecutul neplăcut al lui Orlick. Doamna Joe moare, iar Pip merge acasă pentru înmormântare, simțind o durere și un regret imens. Trec câțiva ani, până într-o noapte când o figură cunoscută pătrunde în camera lui Pip—condamnatul Magwitch, care îl șochează pe Pip anunțând că el, nu Miss Havisham, este sursa averii lui. Îi spune lui Pip că a fost atât de mișcat de bunătatea lui din copilărie încât și-a dedicat viața să facă din Pip un gentleman și a făcut avere în Australia în acest scop.

Pip este șocat, dar se simte moral obligat să-l ajute pe Magwitch să scape din Londra, deoarece condamnatul este urmărit atât de poliție, cât și de Compeyson, fostul său partener în infracțiuni. Un mister complicat începe să se dezvăluie când Pip descoperă că Compeyson este bărbatul care a abandonat-o pe Miss Havisham la altar și că Estella este fiica lui Magwitch. Miss Havisham a crescut-o să frângă inimile bărbaților, ca răzbunare pentru durerea pe care inima ei frântă i-a cauzat-o. Pip a fost doar un băiat pe care tânăra Estella să exerseze; Miss Havisham se bucura de abilitatea Estellei de a se juca cu sentimentele lui.

Pe măsură ce săptămânile trec, Pip descoperă partea bună din Magwitch și începe să aibă grijă de el în mod profund. Înainte de încercarea de evadare a lui Magwitch, Estella se căsătorește cu un bădăran de clasă înaltă numit Bentley Drummle. Pip face o vizită la Satis House, unde Miss Havisham îi cere iertare pentru modul în care l-a tratat în trecut, iar el o iartă. Mai târziu în acea zi, când se apleacă peste șemineu, hainele ei se aprind și ia foc. Supraviețuiește, dar devine invalidă. În ultimele zile, ea va continua să se pocăiască pentru faptele sale greșite și să implore iertarea lui Pip.

Vine momentul ca Pip și prietenii să îl sustragă pe Magwitch din Londra. Chiar înainte de încercarea de evadare, Pip este chemat la o întâlnire pe întuneric în mlaștini, unde se întâlnește cu Orlick, plin de răzbunare și dorindu-i răul. Orlick este pe cale să-l omoare pe Pip când Herbert sosește cu un grup de prieteni și îi salvează viața. Pip și Herbert se grăbesc să îl ajute pe Magwitch să evadeze. Ei încearcă să-l ducă pe Magwitch pe râu cu o barcă cu vâsle, dar sunt descoperiți de poliție, care a fost informată de Compeyson. Magwitch și Compeyson se luptă în râu, iar Compeyson se îneacă. Magwitch este condamnat la moarte, iar Pip își pierde averea. Magwitch simte că pedeapsa sa este iertarea lui Dumnezeu și moare în pace. Pip se îmbolnăvește; Joe vine la Londra să aibă grijă de el, și se împacă. Joe îi dă știrile de acasă: Orlick, după ce l-a jefuit pe Pumblechook, este acum în închisoare; Miss Havisham a murit și a lăsat cea mai mare parte a averii ei familiei Pockets; Biddy l-a învățat pe Joe să citească și să scrie. După plecarea lui Joe, Pip decide să se întoarcă acasă în grabă și să se căsătorească cu Biddy, dar când ajunge acolo descoperă că ea și Joe s-au căsătorit deja.

Pip decide să plece în străinătate cu Herbert pentru a lucra în comerțul cu mărfuri. Revenind după mulți ani, se întâlnește cu Estella în grădina ruinată de la Satis House. Drummle, soțul ei, a tratat-o prost, dar acum acesta este mort. Pip descoperă că indiferența și cruzimea Estellei au fost înlocuite de o bunătate tristă, și cei doi părăsesc grădina mână în mână, Pip crezând că nu se vor mai despărți niciodată. (Notă: Finalul original al lui Dickens pentru "Marile Speranțe" era diferit de cel descris în acest rezumat. Mai jos aveți o descriere a primului final și explicat de ce Dickens l-a rescris.)


Finalul original
Prima ediție publicată a cărții "Marile speranțe" se încheie cu Pip întâlnind-o pe Estella în grădina casei Satis după mulți ani de despărțire. Estella a rămas văduvă după un mariaj nefericit în care soțul ei a "folosit-o cu mare cruzime". În ultimele rânduri ale romanului, Pip face comentarii ambigue, menționând că el "nu a văzut umbra vreunei despărțiri de ea". După decenii de dorință pentru ea, pare posibil ca Pip să fie în cele din urmă cu Estella, mai ales că amândoi s-au maturizat din cauza suferințelor trăite. Cu toate acestea, romanul dezvăluie și tendința notorie a lui Pip de a interpreta greșit situațiile și a face presupuneri false. Prin încheierea romanului cu o altă fantezie iluzorie sau "speranță" dezvăluită de Pip, Dickens pare să submineze subtil cât de mult s-a maturizat sau a evoluat personajul său principal.

Cititorii ar trebui să rețină că acest final nu este cel conceput inițial de Charles Dickens. În versiunea originală a manuscrisului romanului, Pip o întâlnește pe Estella printr-o coincidență întâmplătoare, nu la casa Satis, ci pe o stradă din Londra. Ea și-a pierdut primul soț, dar s-a recăsătorit, ceea ce diminuează posibilitatea ca revederea să declanșeze o nouă relație între Estella și Pip. De fapt, Pip relatează scena ca un incident unic, remarcând că "am fost ulterior foarte bucuros că am avut interviul". Văzând-o din nou și având impresia că timpul a înmuiat-o și a făcut-o mai blândă îi dă lui Pip o senzație de liniște, dar acest final original arată clar că Estella și Pip nu rămân împreună. Înainte de publicare, câțiva prieteni ai lui Charles Dickens i-au sugerat să schimbe finalul cu ceva care să permită măcar posibilitatea unei reconcilieri. Charles Dickens a făcut schimbarea, aparent cu o anumită reticență.