Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens

Rezumat la cartea "Poveste despre două orașe" de Charles Dickens, în care este vorba despre evenimentele zbuciumate din anii premergători Revoluției Franceze. Personaje precum Darnay, Lucie și Carton se confruntă cu iubirea, trădarea și pericolele societății lor tulburate. Acțiunea se desfășoară între Londra și Paris, unde spirala revoluției aduce drame, arestări și sacrificii umane. Într-o poveste plină de intrigă și emoții, Dickens explorează teme precum corupția socială, regenerarea umană și prețul libertății. Călătoria lor epică dezvăluie complexități morale și transformări profunde, subliniind că, uneori, sacrificiul personal este esențial pentru a aduce lumină în întunericul istoriei.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat la cartea Poveste despre două orașe de Charles Dickens


Anul este 1775, iar problemele sociale afectează atât Franța, cât și Anglia. Jerry Cruncher, un om de treabă care lucrează pentru Banca Tellson, oprește coșul poștal de la Dover cu un mesaj urgent pentru Jarvis Lorry. Mesajul îi cere lui Jarvis Lorry să aștepte la Dover o tânără, iar acesta răspunde cu cuvinte criptice: „Recalled to Life” („Rechemat la Viață”). La Dover, Jarvis Lorry este întâmpinată de Lucie Manette, o tânără orfană al cărei tată, un doctor cândva eminent pe care ea îl credea mort, a fost descoperit în Franța. Jarvis Lorry o însoțește pe Lucie Manette la Paris, unde îl întâlnesc pe Defarge, un fost servitor al doctorului Manette, care l-a ținut pe acesta în siguranță într-o mansardă. Înnebunit de optsprezece ani petrecuți în Bastilia, doctorul Manette își petrece tot timpul făcând pantofi, un hobby pe care l-a învățat în închisoare. Jarvis Lorry o asigură pe Lucie Manette că dragostea și devotamentul ei îl pot readuce pe tatăl ei la viață, și într-adevăr așa se întâmplă.

Anul este acum 1780. Charles Darnay este acuzat de trădare împotriva coroanei engleze. Un avocat bombastic numit Stryver pledează cauza lui Darnay, dar abia atunci când colegul său beat și inutil, Sydney Carton, îl ajută, instanța îl achită pe acesta. Sydney Carton își întărește argumentul arătând că el însuși seamănă izbitor cu acuzatul, ceea ce subminează cazul acuzării pentru identificarea neechivocă a lui Charles Darnay ca spionul pe care autoritățile l-au observat. Lucie și doctorul Manette au urmărit desfășurarea procesului, iar în acea noapte, Sydney Carton îl însoțește pe Charles Darnay la o tavernă și îl întreabă cum se simte să primească simpatia unei femei precum Lucie Manette. Sydney Carton îl disprețuiește și are resentimente pentru Charles Darnay pentru că îi amintește de tot ceea ce el însuși a renunțat și ar fi putut fi.

În Franța, Marquis Evrémonde, un aristocrat crud, lovește cu trăsura un copil sărman. Manifestând o atitudine tipică a aristocrației față de săraci la acea vreme, Marquis nu arată niciun regret, ci, dimpotrivă, blestemă țăranii și se grăbește acasă la conacul său, unde așteaptă sosirea nepotului său, Charles Darnay, din Anglia. Sosind mai târziu în acea noapte, Darnay își blestemă unchiul și aristocrația franceză pentru tratamentul lor abominabil asupra oamenilor. El renunță la identitatea sa ca Evrémonde și anunță intenția de a se întoarce în Anglia. În acea noapte, Marquis este ucis; criminalul lasă o notă semnată cu porecla adoptată de revoluționarii francezi: „Jacques”.

Trece un an, iar Charles Darnay îi cere permisiunea doctorului Manette să se căsătorească cu Lucie Manette. El spune că, dacă Lucie acceptă, își va dezvălui adevărata identitate lui doctorului Manette. Între timp, Carton mărturisește, de asemenea, dragostea pentru Lucie, recunoscând că, deși viața lui nu valorează nimic, ea l-a ajutat să viseze la o existență mai bună, mai valoroasă. Pe străzile Londrei, Jerry Cruncher se implică în procesiunea funerară pentru un spion numit Roger Cly. Mai târziu în acea noapte, el își arată talentele de „Resurrection-Man”, furișându-se în cimitir pentru a fura și vinde trupul lui Cly. Între timp, în Paris, un alt spion englez cunoscut sub numele de John Barsad apare în magazinul de vinuri al lui Defarge. Acesta speră să descopere dovezi cu privire la revoluția în desfășurare, care încă este în stadiile sale secrete. Madame Defarge stă în magazin și scrie o listă secretă a celor pe care revoluția intenționează să-i execute. Înapoi la Londra, în dimineața nunții sale, Charles Darnay își ține promisiunea făcută doctorului Manette; își dezvăluie adevărata identitate și, în acea noapte, Manette recade în vechiul său obicei de a face pantofi ca în închisoare. După nouă zile, doctorul Manette își recapătă prezența de spirit și se alătură proaspăt căsătoriților în luna lor de miere. La întoarcerea lui Charles Darnay, Sydney Carton îl vizitează și îi cere prietenia. Darnay îl asigură pe Carton că este întotdeauna binevenit în casa lor.

Anul este acum 1789. Țăranii din Paris iau cu asalt Bastilia, iar Revoluția Franceză începe. Revoluționarii ucid aristocrații pe străzi, iar Gabelle, un om însărcinat cu administrarea proprietății Evrémonde, este închis. Trei ani mai târziu, el îi scrie lui Charles Darnay, cerând să fie salvat. În ciuda amenințării unui pericol imens, Darnay pleacă imediat în Franța.

Imediat ce Charles Darnay ajunge în Paris, revoluționarii francezi îl arestează ca emigrant. Lucie și tatăl ei doctorul Manette își fac drum spre Paris în speranța de a-l salva. Darnay rămâne în închisoare un an și trei luni înainte de a fi judecat. Pentru a-l ajuta să fie eliberat, doctorul Manette folosește influența sa considerabilă asupra revoluționarilor, care îl simpatizează pentru că a petrecut timp în Bastilia. Darnay primește achitarea, dar în aceeași noapte este arestat din nou. Acuzațiile vin de data aceasta de la Defarge și soția sa plină de răzbunare. Sydney Carton ajunge în Paris cu un plan de a-l salva pe Darnay și obține ajutorul lui John Barsad, care se dovedește a fi Solomon Pross, fratele dispărut de mult timp al lui Miss Pross, servitoarea credincioasă a lui Lucie.

La procesul lui Charles Darnay, Defarge aduce o scrisoare pe care a descoperit-o în vechea celulă de închisoare a doctorului Manette din Bastilia. Scrisoarea explică motivul arestării acestuia. Cu ani în urmă, frații Evrémonde (tatăl și unchiul lui Darnay) l-au angajat pe doctorul Manette pentru asistență medicală. L-au rugat să aibă grijă de o femeie, pe care unul dintre frați a violat-o, și de fratele ei, pe care același frate l-a înjunghiat fatal. Temându-se că doctorul Manette ar putea raporta faptele lor greșite, Evrémonde l-a arestat. Auzind această poveste, juriul îl condamnă pe Charles Darnay pentru crimele strămoșilor săi și îl condamnă la moarte în termen de douăzeci și patru de ore. În acea noapte, la magazinul de vinuri al familiei Defarge, Sydney Carton aude cum Madame Defarge plănuiește s-o execute și pe Lucie și pe fiica ei (care este și fiica lui Darnay); Madame Defarge, se pare, este singurul supraviețuitor al fratelui și surorii omorâți de Evrémonde. Carton organizează plecarea imediată a familiei Manette din Franța. Apoi îl vizitează pe Darnay în închisoare, îl păcălește să schimbe hainele cu el și, după ce dictează o scrisoare de explicație, îl adoarme pe prietenul său. John Barsad îl transportă pe Darnay, acum deghizat în Carton, la o trăsură care îi aștepta, în timp ce Carton, deghizat în Darnay, așteaptă execuția. În timp ce Darnay, Lucie, copilul lor și doctorul Manette se îndepărtează rapid de Paris, Madame Defarge ajunge la apartamentul lui Lucie, sperând să o aresteze. Acolo o găsește pe Miss Pross, extrem de protectoare. Se produce o luptă, iar Madame Defarge moare de glonțul propriului său pistol. Sydney Carton își găsește sfârșitul la ghilotină, iar naratorul afirmă cu încredere că Carton moare cu conștiința că în cele din urmă și-a dat sens vieții.