Charles Dickens - Biografie și Rezumate Cărți

Biografia, lista completă cu cărți si rezumatele cartilor.

      Charles John Huffam Dickens se naste la 7 februarire 1812 si este al doilea copil din cei opt ai lui John si Catherine Dickens. Primii ani ai vietii au fost foarte fericiti, Charles avand parte de copilarie idilica, in care explorarea naturii si educatia primita in timpul orelor petrecute cu profesorii particulari se imbina cu lectura romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett si Henry Fielding.
Din pacate , pentru Charles , tatal sau face niste afaceri neinspirate, pierzand foarte multi bani, fapt pentru care este si inchis cu famila (exeptie facand Charles care ramane in grija unei prietene a familiei), in Inchisoarea datornicilor.

      La varsta de 12 ani, Charles este nevoit sa lucreze 10 ore pe zi la fabrica de crema de ghete „ Warren”, pentru a se intretine si pentru a-si ajuta familia. Experientele din copilarie, conditiile de munca din fabrica si mizeriea cu care se confrunta patura de jos a societatii, vor lasa o puternica amprenta asupra lui, constituind baza viitoarelor sale romane, toate avand o puternica tenta biografica.

      Desi tatal sau va mosteni o imporatanta suma de bani, din partea bunicilor sai iar familia se va muta , Charles va continua sa ramana sa munceasca in fabrica, fapt pentru care, va pastra resentimete la adresa mamei sale. In 1827 se angajeaza la un birou de avocatura din Londra, apoi devine stenograf la tribunal iar mai tarziu se angajeaza ziarist, publicand o serie de articole sub pseudonimul de Boz.

      In 1836 se casatoreste cu Catherine Hogarth, fiica editorului „Evening Chronicle,” cu care va avea zece copii. Tot in accesta perioada devine editor la „Bentley's Miscellany”, avand si o perioada fructoasa ca romancier, publicand :”Aventurile lui Oliver Twist”, “Nicholas Nickleby”, “Vechiul magazin de antichități”, „Un colind de Crăciun”. In 1842 face prima sa calatorie in Statele Unite , unde este primit cu multa caldura de public cat si de administrația de la Casa Alba unde este primit de catre presedintele SUA ,John Tyler , desi era un sustinator al abolirii sclaviei. Dupa cateva turnee in Italia si in Elvetia revine in Anglia avand o perioada prolifica in care scrie romanele: „Dombey si fiul”, “David Copperfield”,” Poveste despre două orașe” și ” Marile sperante”. In 1865 este implicat într-un accident de tren în urma căruia rămâne cu sechele, care îi vor subrezi sănătatea.

      Divorteaza de sotia sa in 1868. In ciuda sfaturilor medicilor, Dicknes continua sa lucreze si sa faca turnee de promovare a romanelor sale , iar in 1868 face a doua calatorie in SUA, unde remarca o schimbarile survenite in urma Razboiul de Secesiune. Revenit in Anglia, isi continua turneele, in Scotia si Irlanda , in timpul unui astfel de turneu sufera un prim infarct in anul 1869, dupa care urmeaza o perioada de odihna.

      Se pare ca ultimii ani de viata i-a petrecut alaturi de actrita Ellen Terman. A mai publicat “Prietenul nostru comun,”Misterul lui Edwin Drood”. In 9 iunie 1870 la sfarsitul unei zi istovitoare de munca, Charles Dickens moare in urma unui atac de cord.Este imormantat in Coltul Poetilor din Westimster Abbey.

Rezumate la Cărțile romane ale lui Charles Dickens


Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens