Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape

Rezumat pe etape la cartea "Marile speranțe" de Charles Dickens care urmărește viața lui Pip Pirrip, un tânăr orfan crescut de sora sa și cum acesta evoluează de la un copil umil la un gentilom londonez. Într-o noapte de Crăciun, întâlnește un evadat condamnat și îl ajută, fapt ce declanșează o serie de evenimente ce îl vor schimba pe Pip. Dragostea neîmpărtășită pentru Estella, intrigile și secretele, precum și descoperirea adevăratului său binefăcător, conturează aventura sa. În cele din urmă, Pip învață lecții despre umanitate, iertare și iubire, oferind cititorilor o poveste complexă despre ascensiune socială și maturizare.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat pe etape la cartea Marile speranțe de Charles Dickens


Prima etapă
Philip "Pip" Pirrip este un orfan de șapte ani care trăiește cu sora sa mai în vârstă, de temperament aprig, și cu amabilul său cumnat, fierarul Joe Gargery, în mlaștinile de pe coasta din comitatul Kent. În Ajunul Crăciunului din 1812, Pip vizitează mormintele părinților și fraților săi. Acolo, se întâlnește neașteptat cu un evadat care amenință că îl va omorî dacă nu-i aduce mâncare și unelte. Pip fură un ferăstrău din uneltele lui Joe, o plăcintă și coniac care erau destinate mesei de Crăciun, pe care le livrează evadatului.

În acea seară, sora lui Pip este pe cale să caute plăcinta dispărută când sosesc soldații și îl roagă pe Joe să repare niște cătușe. Joe și Pip îi însoțesc în mlaștini pentru a prinde evadatul, care se luptă cu un alt evadat. Primul evadat mărturisește că a furat mâncare, eliberându-l pe Pip de orice acuzații.

Câțiva ani mai târziu, Miss Havisham, o bătrână bogată și retrasă care locuiește în decăzutul conac Satis purtând rochia sa veche de mireasă, după ce a fost părăsită la altar, îi cere domnului Pumblechook, o rudă a lui Joe Gargery să găsească un băiat care să o viziteze. Pip o vizitează pe Miss Havisham și se îndrăgostește de Estella, fiica ei adoptivă. Estella este distantă și ostilă față de Pip, ceea ce Miss Havisham încurajează. În timpul unei vizite, un alt băiat îl provoacă la o luptă cu pumnii pe Pip, unde Pip obține cu ușurință avantajul. Estella privește și îi permite lui Pip să o sărute ulterior. Pip o vizitează pe Miss Havisham în mod regulat, până când devine destul de mare pentru a învăța o meserie.

Joe îl însoțește pe Pip în ultima vizită la Miss Havisham, în care aceasta îi dă lui Pip bani pentru a deveni ucenic fierar. Asistentul morocănos al lui Joe, Dolge Orlick, este invidios pe Pip și nu o suportă pe doamna Joe. Orlick se plânge când Joe spune că trebuie să îl ducă pe Pip undeva la amiază, considerând că acesta este un alt semn de favoritism, dar Joe îl asigură că nu este așa și că poate să își încheie lucrul pentru ziua respectivă. Când Pip și Joe sunt departe de casă, soția lui Joe este brutal atacată, lăsând-o incapabilă să vorbească sau să își facă treaba. Când Pip vede că arma folosită în atac a fost o cătușă, începe să se îngrijoreze crezând că este cătușa evadatului pe care l-a ajutat. Acum imobilizată la pat, doamna Joe nu mai poate fi "o furioasă" pentru Pip, cum era înainte de atac. Fosta colegă de școală a lui Pip, Biddy, se alătură gospodăriei pentru a ajuta la îngrijirea acesteia.

După patru ani de ucenicie, domnul avocat Jaggers îl informează pe Pip că a primit bani de la un protector anonim, permițându-i să devină un gentleman. Presupunând că Miss Havisham este binefăcătoarea sa, Pip o vizitează înainte de a pleca spre Londra.

A doua etapă
Prima experiență a lui Pip cu Anglia urbană este un șoc, deoarece Londra nu este "orașul curat și frumos" pe care Pip și-l imagina, ci un loc plin de gunoaie și murdărie. Pip se mută în Barnard's Inn cu Herbert Pocket, fiul tutorelui său, Matthew Pocket, care este verișorul lui Miss Havisham. Pip își dă seama că Herbert este băiatul cu care s-a bătut acum câțiva ani. Herbert îi povestește lui Pip cum Miss Havisham a fost înșelată și abandonată de logodnicul ei. Pip întâlnește colegii de clasă, Bentley Drummle, un bărbat brutal dintr-o familie nobilă bogată, și Startop, care este un om mai plăcut. Jaggers împarte banii de care Pip are nevoie. În timpul unei vizite, Pip o întâlnește pe menajera lui Jaggers, Molly, o fostă deținută.

Când Joe îl vizitează pe Pip la Barnard's Inn, Pip se rușinează să fie văzut cu el. Joe îi transmite un mesaj de la Miss Havisham spunându-i că Estella îl va vizita. Pip se întoarce la conac să o întâlnească pe Estella și este încurajat de Miss Havisham, dar evită să-l viziteze pe Joe. Este tulburat să-l vadă pe Orlick acum în slujba lui Miss Havisham. El menționează îngrijorările sale lui Jaggers, care promite concedierea lui Orlick. Înapoi în Londra, Pip și Herbert acumulează datorii. Doamna Joe moare și Pip se întoarce în satul său pentru înmormântare. Venitul lui Pip este fixat la 500 de lire pe an (echivalentul a aproximativ 45.000 de lire azi) până când împlinește 21 de ani. Cu ajutorul lui John Wemmick, scribul lui Jaggers, Pip planifică să îl ajute pe Herbert să avanseze în carieră, securizându-i anonim o poziție la brokerul de nave Clarriker. Pip o duce pe Estella la Satis House, unde ea și Miss Havisham se ceartă din cauza răcelii lui Estella. În Londra, Drummle îl înfurie pe Pip propunând un toast în onoarea Estellei. Mai târziu, la un Bal de Adunare în Richmond, Pip o vede pe Estella întâlnindu-l pe Drummle și o avertizează despre el; ea răspunde că nu are nicio ezitare să-l prindă în capcană.

O săptămână după împlinirea vârstei de 23 de ani, Pip află că binefăcătorul său este evadatul pe care l-a întâlnit în cimitir, Abel Magwitch, care a fost transportat în New South Wales după ce a fost capturat. A devenit bogat după obținerea libertății acolo, dar nu se poate întoarce în Anglia din cauza pedepsei cu moartea. Cu toate acestea, se întoarce să-l vadă pe Pip, care a fost motivația pentru tot succesul său.

A treia etapă
Pip este șocat și încetează să mai primească banii de la Magwitch, dar pune la cale un plan cu Herbert pentru a-l ajuta să scape din Anglia. Magwitch îi împărtășește lui Pip trecutul său și dezvăluie că evadatul cu care s-a luptat în cimitir a fost Compeyson, escrocul care a părăsit-o pe Miss Havisham.

Pip se întoarce la Satis House pentru a o vizita pe Estella și îl întâlnește pe Drummle, care a venit și el să o vadă și îl are acum pe Orlick ca servitor. Pip se confruntă cu Miss Havisham pentru că l-a înșelat cu privire la binefăcătorul său, dar ea spune că a făcut-o pentru a-și enerva rudele. Pip își declară dragostea pentru Estella, care îi spune cu indiferență că intenționează să se căsătorească cu Drummle. Pip, cu inima frântă se întoarce la Londra, unde Wemmick îl avertizează că Compeyson îl caută.

La masa de cină a lui Jaggers, Wemmick îi spune lui Pip cum Jaggers a obținut-o pe Molly, menajera lui, salvând-o de la spânzurătoare când a fost acuzată de crimă. O Miss Havisham pocăită îi spune lui Pip cum a crescut-o pe Estella să fie fără sentimente și nemiloasă încă de când Jaggers a adus-o ca un copil fără părinți. Ea îi spune și lui Pip că Estella este acum căsătorită. Îi dă bani lui Pip pentru a plăti poziția lui Herbert la Clarriker și îi cere iertare. În timp ce Pip se pregătește să plece, rochia lui Miss Havisham se aprinde, iar Pip se rănește într-o încercare nereușită de a o salva. Realizând că Estella este fiica lui Molly și a lui Magwitch, Pip este descurajat de Jaggers să acționeze în baza suspiciunilor sale.

Cu câteva zile înainte de evadarea planificată a lui Magwitch, Pip este păcălit de o scrisoare anonimă să meargă la o ecluză lângă vechea sa casă, unde este prins de Orlick, care intenționează să-l ucidă și recunoaște că a rănit-o pe sora lui Pip. În timp ce Pip este pe cale să fie lovit cu un ciocan, Herbert și Startop vin și îl salvează. Cei trei îl iau pe Magwitch pentru a-l îmbarca pe vaporul cu aburi spre Hamburg, dar sunt întâmpinați de o barcă de poliție în care este și Compeyson, care s-a oferit să-l identifice pe Magwitch. Magwitch îl prinde pe Compeyson, iar ei se luptă în râu. Grav rănit, Magwitch este luat de poliție. Cadavrul lui Compeyson este găsit mai târziu.

Conștient că averea lui Magwitch va reveni Coroanei după procesul său, Pip îl vizitează pe Magwitch pe patul de moarte din spitalul închisorii și îi spune în cele din urmă că fiica sa Estella este în viață. Herbert, care se pregătește să se mute în Cairo, Egipt, pentru a administra biroul Clarriker, îi oferă lui Pip o poziție acolo. După plecarea lui Herbert, Pip cade bolnav în camera sa și se confruntă cu arestul pentru datorii. Cu toate acestea, Joe îl îngrijește pe Pip și îi plătește datoria. După recuperare, Pip se întoarce pentru a-i face o propunere de căsătorie lui Biddy, dar descoperă că ea s-a căsătorit deja cu Joe. Pip îi cere scuze lui Joe, jură să-i ramburseze banii și pleacă spre Cairo. Acolo se mută cu Herbert și Clara, iar în cele din urmă avansează pentru a deveni al treilea om în companie. Doar atunci Herbert află că Pip a plătit pentru poziția sa în firmă.

După ce lucrează unsprezece ani în Egipt, Pip se întoarce în Anglia și îi vizitează pe Joe, Biddy și pe fiul lor, Pip Jr. Apoi, în ruinele Satis House, o întâlnește pe Estella, acum văduvă, care îi cere lui Pip să o ierte, asigurându-l că nenorocirile sale și căsătoria abuzivă cu Drummle până la moartea acestuia i-au deschis inima. În timp ce Pip o ia de mână pe Estelle și părăsesc ruinele luminate de lună, el nu vede "nicio umbră a unei alte despărțiri de ea".