Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens

Rezumat la cartea "David Copperfield" de Charles Dickens, în care este vorba despre viața tumultuoasă a protagonistului, David Copperfield, de la copilărie până la maturitate. În Londra, el se confruntă cu tragedii și deziluzii, de la suferințele copilăriei în casa Murdstone la iubirea neîmplinită pentru Dora și aventurile sale cu prietenii precum James Steerforth. Familii dislocate, căsătorii eșuate și secrete dezvăluite conturează povestea sa captivantă. În ciuda pierderilor, David găsește în cele din urmă fericirea alături de Agnes și își construiește o carieră de succes ca scriitor. Romanul explorează teme precum reziliența, iubirea și maturizarea în fața adversităților vieții.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens


Acum un om matur, David Copperfield își povestește tinerețea. Ca băiat mic, trăiește fericit cu mama sa și cu menajera sa, Clara Peggotty. Tatăl său a murit înainte să se nască. În copilărie, mama lui David se căsătorește cu violentul domn Murdstone, care o aduce în casă pe sora sa strictă, Miss Murdstone. Murdstone îl tratează pe David crud, iar în timpul unei bătăi primite, David îi mușcă mâna lui domnului Murdstone. Murdstone îl trimite pe David departe la școală.

Clara Peggotty îl duce pe David să-i viziteze familia în Yarmouth, unde David îl întâlnește pe fratele lui Peggotty, domnul Peggotty, și pe cei doi copii adoptați ai săi, Ham și Little Emily. Familia domnului Peggotty locuiește într-o barcă răsturnată - un spațiu pe care îl împart cu doamna Gummidge, soția văduvă a fratelui domnului Peggotty. După această vizită, David merge la școala Salem House, condusă de un bărbat numit domnul Creakle. David se împrietenește și îl idolatrizează pe un tânăr egocentric numit James Steerforth. David se împrietenește, de asemenea, cu Tommy Traddles, un băiat nefericit și gras care este bătut mai des decât ceilalți.

Mama lui David moare, iar el se întoarce acasă, unde Murdstones îl neglijează. Lucrează în afacerea de îmbuteliere a vinului a domnului Murdstone și se mută cu domnul Micawber, care își gestionează greșit finanțele. Când domnul Micawber părăsește Londra pentru a scăpa de creditori, David decide s-o caute pe sora tatălui său, Miss Betsey Trotwood - singura sa rudă în viață. El merge pe jos o distanță lungă până la casa lui Miss Betsey, și ea îl primește la sfatul prietenului ei instabil mental, domnul Dick.

Miss Betsey îl trimite pe David la o școală condusă de un bărbat numit Doctor Strong. David se mută cu domnul Wickfield și fiica sa, Agnes, în timp ce merge la școală. Agnes și David devin cei mai buni prieteni. Printre chiriașii lui Wickfield se află Uriah Heep, un tânăr viclean care se implică adesea în probleme care nu-l privesc. David termină școala și merge la Yarmouth s-o viziteze pe Clara Peggotty, care este acum căsătorită cu domnul Barkis, transportatorul. David reflectă la ce profesie ar trebui să urmeze.

Pe drumul său către Yarmouth, David îl întâlnește pe James Steerforth, și împreună fac un ocol pentru a o vizita pe mama lui Steerforth. Ajung în Yarmouth, unde James Steerforth și familia Peggotty devin prieteni apropiați. Când se întorc din Yarmouth, mătușa Miss Betsey îl convinge pe David să urmeze o carieră de proctor, un fel de avocat. David se angajează la firma londoneză Spenlow and Jorkins și se cazează la o femeie numită Mrs. Crupp. Domnul Spenlow îl invită pe David la casa sa pentru un weekend. Acolo, David o întâlnește pe fiica lui acestuia, Dora, și se îndrăgostește rapid de ea.

În Londra, David se reunește cu Tommy Traddles și domnul Micawber. Prin intermediul lui Steerforth, David află că domnul Barkis este grav bolnav. David călătorește la Yarmouth să o viziteze pe Clara Peggotty în momente de necaz. Little Em'ly și Ham, acum logodiți, urmează să se căsătorească după moartea domnului Barkis. Cu toate acestea, David o găsește pe Little Em'ly îngrijorată de căsătoria iminentă. Când domnul Barkis moare, Little Em'ly fuge cu James Steerforth, crezând că acesta o va face o doamnă. Domnul Peggotty este distrus, dar jură să o găsească pe Little Em'ly și să o aducă acasă.

Mătușa Miss Betsey vizitează Londra pentru a-l informa pe David că securitatea ei financiară a fost ruinată pentru că domnul Wickfield s-a asociat cu Uriah Heep. David, care s-a îndrăgostit tot mai mult de Dora, jură să lucreze cât de mult poate pentru a face posibila viața lor împreună. Cu toate acestea, domnul Spenlow îi interzice lui Dora să se căsătorească cu David. Domnul Spenlow moare într-un accident cu trăsura în acea noapte, iar Dora merge să locuiască cu cele două mătuși ale sale. Între timp, Uriah Heep îl informează pe Doctorul Strong că bănuiește că soția acestuia, Annie, are o relație cu tânărul ei văr, Jack Maldon.

Dora și David se căsătoresc, iar Dora se dovedește a fi o gospodină groaznică, incompetentă în treburile casei. Cu toate acestea, David o iubește oricum și în general este fericit. Domnul Dick facilitează o reconciliere între Doctorul Strong și soția lui Annie, care, de fapt, nu își înșela soțul. Miss Dartle, tutorele doamnei Steerforth, îl cheamă pe David și îi spune că James Steerforth a părăsit-o pe Little Em'ly. Miss Dartle adaugă că servitorul lui James Steerforth, Littimer, i-a făcut o propunere de căsătorie și că Little Em'ly a fugit. David și domnul Peggotty cer ajutorul lui Martha, prietena din copilărie a lui Little Em'ly, care o găsește și îl aduce pe domnul Peggotty la ea. Little Em'ly și domnul Peggotty decid să se mute în Australia, la fel cum face și familia Micawbers, care salvează mai întâi situația pentru Agnes și pentru mătușa Miss Betsey expunând fraudarea lui Uriah Heep împotriva domnului Wickfield.

O furtună puternică lovește Yarmouth și îl ucide pe Ham în timp ce încearcă să salveze un marinar naufragiat. Marinarul se dovedește a fi James Steerforth. Între timp, Dora se îmbolnăvește și moare. David părăsește țara pentru a călători în străinătate. Dragostea sa pentru Agnes crește. Când se întoarce, el și Agnes, care îl iubește de mult timp în secret, se căsătoresc și au mai mulți copii. David își urmează cariera de scriitor cu un succes comercial tot mai mare.