Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens

Rezumat al cărții "Un colind de Crăciun - Poveste de Crăciun" scrisă de scriitorul englez Charles Dickens si publicata in anul 1843. Rezumat la celebra poveste "Un colind de Crăciun" cunoscuta in engleza sub numele de A Christmas Carol. În română este cunoscuta si sub titlul de "Poveste de Crăciun" si "Colindă de Crăciun". Un rezumat lung de aproape 3 pagini de fisier Word.

Scriitorul Charles Dickens ne prezinta in cartea "Un colind de Crăciun" povestea unui bancher bogat pe nume Scrooge care era foarte zgarvit. In noaptea de Craciun, el este vizitat de 3 fantome care reusesc sa-l facă să devină din nou un om bun.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Un colind de craciun – Charles Dickens - Rezumat


De la inceputul povestii,  autorul ne transmite ca un anumit Marley a murit iar ca asociatul sau, Scrooge, i-a semnat certificatul de deces. Acesta nu a sters numele lui Marley de pe firma, pe deasupra usii depozitului lor inca ramanand numele “Scrooge si Marley”.

Intr-o seara, in timp in ce Scrooge isi facea de lucru in caseria sa, peste el da buzna nepotul sau, care era extrem de incantat ca vine Craciunul. Scrooge nu vedea Craciunul ca un motiv de bucurie si ii contesta orice afirmatie a nepotului sau despre perioada minunata in care se aflau. Dupa inca putin timp petrecut certandu-se, Scrooge isi da afara in frig nepotul dezamagit, avand totusi bunavointa de a-i mai ura unchiului sau inca o data “Craciun Fericit”.

Imediat dupa plecarea nepotului, au intrat doi oameni in biroul lui Scrooge, oameni care doreau a strange bani pentru cei nevoiasi in perioada de sarbatoare. Scrooge i-a refuzat deindata si cum oamenii si-au dat seama limpede ca era zadarnic sa mai insiste, s-au retras.

Trecand ceva timp, lacomul Scrooge doreste sa plece si in timp ce isi incheie haina isi intreaba copistul daca doreste sa aibe liber ziua urmatoare. Acesta zambeste usor, iar dupa ce Scrooge ii face morala timp de cateva minute despre faptul ca nu este drept sa fie platit pe nedrept, isi da seama ca trebuie totusi sa ii dea liber si astfel, iese pe usa incruntat si suparat.

Ajuns acasa trist, ia masa sa obisnuita si in momentul in care doreste sa inchida usile pentru a merge la culcare, vede uimit chipul asociatului sau mort de peste 7 ani, Marley. Dar cand se uita a doua oara, neputandu-si crezand ochilor, acesta nu mai era.

Verificand casa pentru o a doua oara, se aseaza din nou, privirea furandu-I-o un clopotel, care comunica cu o camera de la ultimul etaj al casei. Cateva secunde mai tarziu, acesta incepuse sa sune tare, si o data cu el toti clopoteii din casa. Dupa aproape un minute, s-au oprit toate instantaneu, auzindu-se apoi zgomotul unor lanturi tarate parca de cineva. Scrooge parea ca nu ii pasa de ce se intampla, dar in momenul in care fantoma trecu prin fata lui, acesta parea ca si-a schimbat parerea.

Scrooge incepe o discutie lunga cu Marley, acesta cerandu-i explicatii despre prezenta sa in casa lui. Acesta nu credea ca fantoma era adevarata.  Marley isi scoate apoi bandajul din jurul capului si falca interioara ii cade pe piept. Aceasta a fost dovada existentei lui.  Scrooge este terifiat.

Discutia continua, Scrooge intrebandu-l despre lantul lung care este infasurat in jurul reprezentantului sau. Fantoma incepe sa se planga, parandu-i parca rau ca si-a trait toata viata in jurul acelor patru pereti de la birou, dorind sa faca un bine. Fantoma il avertizeaza, in cele din urma, ca mai are o sansa, pentru a nu ajunge in stadiul lui Marley. Acesta ii spune ca va fi vizitat in curand de trei duhuri iar apoi dispare.

Scrooge se trezeste parca pentru prima ora in viata lui, la ora douasprezece, fiind cuprins de uimire. Dupa ce se gandeste mai mult timp la noaptea trecuta, fiind confuz daca a fost un vis sau nu, mai trec trei sferturi de ora, amiintindu-si apoi ca ii era anuntata o vizita la ora unu.

Si in momentul in care ceasul batu ora unu, in odaia lui Scooge intra o silueta ciudata. Era Fantoma Craciunurilor Trecute. Aceasta il ia de mana pe Scrooge si il invita la o scurta plimbare. Scrooge ezita sa mearga dar era prea tarziu, caci iata-i trecand prin zid si ajungand pe un drum de tara, in locul unde Scrooge copilarise. Acestia s-au plimbat putin prin oras, iar apoi au intra tintr-un conac vechi si prafuit. Scrooge il vede inauntru pe tanarul el, cufundat in lectura, alaturi de Ali Baba si Robinson Crusoe. Scrooge parea foarte fericit, spre uimirea tuturor. Acesta isi vede, apoi, sora foarte fericita, amintindu-si de nepotul pe care il are acum si cu care s-a purtat in felul in care s-a purtat.

Au oprit apoi la un deposit din oras, unde isi vede sinele de odinioara, insotit de colegul lui de ucenicie Dick. Seful lor, domnul Fezziwig le-a curat sa faca curat rapid in deposit ca apoi sa incinga o petrecere in ajun de Craciun. Si asa a fost, pana la ora 11 cand balul se termina.

Secunde dupa, se vede tot pe el, numai putin mai batran, vazandu-i-se deja semne ale zgarceniei. Statea langa o tanara blonda iar dupa fata dadandu-si ca acesta nu este in stare sa-si lepede lacomia in favoarea relatiei lor, il paraseste.

Fantoma il mai duce pe Scrooge in inca un loc, acesta impartasindu-i totusi dorinta mesagerului lui Marley de a-l duce acasa. Ajunsesera intr-o odaie, unde era acea blonda frumoasa, dar cu o multime de copii in momentul acesta. Toata familia parea fericita. Scrooge se enervase intr-atat de tare incat i-a exclamat duhului ca vrea acasa, si asa a fost.

Ajuns acasa, stia ca al doilea duh trebuia sa isi faca aparitia, si cand ceasul batand ora 1 iar nimeni nu isi facea aparitia, acesta se panicase. Vede insa o lumina in odaia cealalta si cand puse mana pe clanta un glas ciudat il striga pe nume si il pofti sa intre. Era Fantoma Craciunului Prezent. Aceasta il duce pe Scrooge pe strazile Londrei. Oamenii din jur pareau fericiti. Curand, clopotnitele chemara oamenii la biserici si capele. Ei, apoi, si-au continuat drumul. S-au oprit la numeroasa familie Cratchit, o familie saraca de altfel, dar sub nici o forma lipsita de spiritul Craciunului. Dupa ce ajunse capul familiei, Bob Cratchit, acasa, sotia a pregatit o masa copioasa, cum numai de Craciun vezi. Scrooge, vazandu-l pe Tim Degetel, unul din copii familiei, amarat cu carja dupa el, il intreaba pe duh daca va mai trai. Scrooge se intristeaza imediat cand isi aude propriile sale vorbe repetate de duh, acesta spunand ca va muri, si ca este mai bine daca moare, scazandu-se astfel de populatie. Trist, paraseste,  impreuna cu duhul, locuinta. Urmatoarea lor oprire a fost, la mare, facand insa un mic popas la niste mineri din zona care se bucurau de venirea Craciunului. S-au oprit pentru o secunda in fata unui far, vazand doi paznici care ciocneau un  pahar de grog in cinstea Craciunului. Au pornit apoi catre o corabie plina cu oameni care aveau dorul de casa, dar care totusi au gasit cateva minute pentru a sarbatori acea zi minunata. Pe corabie, nu a gasit pe altcineva, decat pe nepotul sau, care se amuza de convorbirea pe care o avuze cu Scrooge momente inainte. Acesta, impreuna cu “musafirii” sai, au dansat, s-au jucat mult timp, iar Scrooge trebuia sa plece, parandu-I insa foarte rau de acest lucru. Apoi cel de-al doilea duh a disparut si a aparut din departare cel de-al treilea si ultimul duh. Acest duh era diferit de celelalte duhuri, un duh mai tacut si misterios. Acestia s-au oprit in fata a doi negustori ce vorbeau, unul anuntandu-l pe celalalt de moartea lui Scrooge. Au mers mai departe, si s-au intalnit cu alti doi oameni de afaceri care discutau moartea batranului, de asemenea. S-au oprit apoi la un salon de pompe funebre unde niste oameni se laudau fiecare cu castigurile fiecaruia, acestea fiind niste lucruri din casa batranului. Scrooge nu isi dadea seama ca este vorba de el. Apoi i s-a aratat casa familiei Cratchit unde sotia era anuntata de moartea acestui batran. Acum a aflat Scrooge si ca micutul Tim a murit. Fantoma Celor Ce Vor Veni il duce apoi intr-un cimitir unde in sfarsit Scrooge afla cine era acel batran mort, vazandu-si numele pe unul din morminte. Acesta il implora pe duh sa ii crute viata, promitand ca se va schimba, ca nu va mai fii acelasi. In acel moment, fantoma disparu.

Scrooge se trezeste in patul lui. Era atat de fericit ca era in viata. Era ziua de Craciun. Acesta ii trimite lui Bob Cratchit un curcan urias, cadou de Craciun. Rasetele si zambetele il cuprindeau in acele momente pe Scrooge. Era mai fericit ca oricand. Se intalneste apoi cu clientul de ieri, si i se adresa pe un ton atat de placut incat clientul ramane uimit. Scrooge il invita pe domn la el acasa la el pe seara, iar apoi se indreapta spre casa nepotului sau unde a avut mai tarziu o masa pe cinste.

Ziua urmatoare, el se duce ca de obicei la munca. Asistentul sau nu era acolo iar atunci cand ajunge se rasteste la el in ultimul hal pentru intarzierea sa. Dupa ce il sperie extrem de tare pe bietul asistent, se ridica de pe scaun si ii spune cu zambetul pe buze ca ii va mari salariul.

Scrooge a facut tot ce promisese si chiar mai mult. A devenit un prieten bun, un stapan bun, un om bun. Putem spune, astfel, ca Scrooge a ajuns in sfarsit pe drumul cel bun.