Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens

Rezumat la cartea "Vechiul Magazin de Antichități" de Charles Dickens, în care este vorba despre viața zbuciumată a lui Nell și a bunicului ei, ce locuiesc lângă ciudatul Magazin al Curiozităților. O intrigă complexă se dezvoltă atunci când Quilp și Brass încearcă să îl incrimineze pe Kit pentru furt, iar singuraticul domn își dezvăluie adevărata sa identitate, intervenind pentru a-i ajuta pe Nell și bunic să evadeze de sub influența malefică a lui Quilp. Povestea explorează teme precum devotamentul, căutarea identității și prețul tragic plătit în căutarea fericirii. Din Londra până în satele pitorești, această călătorie captivantă se încheie cu sacrificii și regăsiri, dezvăluind profunzimi ale sufletului uman.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat la cartea Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens


Nell și bunicul ei locuiesc împreună într-un set de camere atașate faimosului Magazin al Curiozităților, o mică vitrină plină de antichități ciudate. În afara sarcinilor pentru bunicul ei, Nell îl învață pe Kit, servitorul lor, să scrie. Kit este evident atașat de Nell și manifestă un devotament față de ea dincolo de cerințele profesionale ale poziției sale. Adesea întârzie să se întoarcă acasă până când nu este sigur că ea este în siguranță în pat pentru noapte. Într-o seară, un străin o ajută pe Nell să-și găsească drumul spre casă. În aceeași noapte, bunicul ei pleacă seara și nu se întoarce decât după câteva ore.

Străinul se întoarce la Magazinul Curiozităților o săptămână mai târziu și asistă la o întâlnire între Frederick (fratele lui Nell), domnul Daniel Quilp, domnul Dick Swiveller și bunicul lui Nell. Are loc o discuție aprinsă despre finanțele familiei și eligibilitatea lui Nell pentru căsătorie. În particular, bunicul îi spune străinului că intenționează să lase o avere semnificativă lui Nell atunci când moare, asigurându-i un viitor liber de sărăcia în care părinții ei au căzut victimă.

Frederick și Dick Swiveller planifică să aranjeze o căsătorie între Nell și Dick, asigurându-se că Frederick va putea pune mâna pe moștenirea ei. Quilp află că bunicul are o problemă cu jocurile de noroc și a risipit întreaga moștenire a lui Nell. Acum, bunicul este băgat adânc în datorii către Quilp, și când Quilp îl confruntă cu secretul său, bunicul presupune în mod eronat că Kit a dezvăluit adevărul. Această trădare declanșează o puternică prăbușire mentală, iar bunicul se îmbolnăvește. Între timp, Quilp preia magazinul și lichidează întregul inventar pentru a-și recupera banii. Nell și bunicul ei fug din oraș în secret.

Kit începe să lucreze pentru o nouă familie, familia Garland. Frederick și Dick se apropie de Quilp cu planul de a o găsi pe Nell și a o căsători, neștiind încă realitatea că averea ei nu există. Quilp acceptă să-i ajute știind bine că nu există bogăție de obținut, deoarece își dorește să îi vadă suferind pe acești bărbați. Quilp îi implică pe Sampson și Sally Brass, o pereche de practicieni ai legii, frate și soră, care au închiriat recent camerele lor libere unui domn misterios și singuratic. Quilp îl plasează și pe Dick într-un post de cleric la Brass, iar acesta devine prieten cu servitoarea lor abuzată, pe care o numește Marchioness.

În timp ce traversează ținuturile, Nell și bunicul întâlnesc tot felul de oameni, inclusiv un spectacol ambulant Punch și Judy, un dresor de animale ai cărui câini pot dansa și juca la un orgă, un sărman dascăl și o femeie bogată care conduce un spectacol cu figurine de ceară. Nell este angajată temporar la spectacolul cu figurine de ceară, dar trebuie să plece în grabă când află că bunicul ei a reluat obiceiurile de jocuri de noroc și a căzut din nou în datorii. Călătoresc pe jos într-un oraș industrial, unde ultimii bani ai lui Nell se epuizează și trebuie să ceară mâncare și milostenie. Starea de sănătate a lui Nell se deteriorează; leșină pe stradă din cauza epuizării și a șocului când își dă seama că străinul de la care a cerut ajutor este de fapt același dascăl care i-a ajutat anterior.

Quilp și cei doi Brass pun la cale un plan pentru a-l incrimina pe Kit pentru furt. Odată eliberat de influența lui Frederick, Dick se dovedește a fi un personaj surprinzător de generos, și lucrează cu Marchioness - care asculta în mod regulat conversațiile celor doi Brass - pentru a-l disculpa pe Kit. Domnul singuratic care locuiește la cei doi Brass se dezvăluie a fi fratele bunicului lui Nell; a luat camerele pentru a facilita căutarea familiei sale. Este același străin care a ajutat-o pe Nell să-și găsească drumul spre casă în primele capitole. Folosindu-se de ceea ce a aflat urmărind călătoriile lui Nell și discutând cu cei care au ajutat-o de-a lungul drumului, domnul singuratic adună o echipă de salvare (inclusiv pe Kit, recent eliberat) pentru a-i aduce acasă în Londra.

Nell și bunicul ei se alătură dascălului în satul în care lucrează acum, și se stabilesc în două case vechi de parohie aflate pe terenurile unei biserici în ruină. Nell își petrece timpul îngrijind casele și plantele din cimitir. Ea devine prietenă cu noii elevi ai dascălului, iar întregul sat se atașează rapid de ea. La acest moment, starea mentală a bunicului s-a deteriorat semnificativ și pare să fie conștient de foarte puțin din ceea ce se întâmplă în jurul său. Sănătatea lui Nell s-a îmbunătățit doar într-o mică măsură după episodul de leșin, iar acum pare să fie în declin din nou.

Atunci când Kit și echipa de salvare ajung, Nell a decedat deja. Bunicul este acum atât de afectat încât și-a pierdut orice legătură cu realitatea. Nu este conștient că Nell a murit, și nu poate să recunoască moartea ei nici măcar după înmormântare. Stă de veghe la mormântul ei, așteptând-o să se întoarcă, până când sănătatea lui se deteriorează grav și el, de asemenea, trece la cele veșnice. Sunt îngropați alături unul de altul. În Londra, Quilp cade în râul Tamisa și se îneacă. Cei doi Brass sunt arestați și, după eliberare, ajung să devină cerșetori. Frederick pleacă în străinătate și trăiește iresponsabil, murind în Franța. Dick și Marchioness se căsătoresc, iar el plătește pentru educația ei și o redenumește Sophronia Sphynx. Kit se întoarce acasă și se căsătorește cu Barbara, cealaltă servitoare a familiei Garland, și întemeiază o familie împreună. Pe măsură ce copiii lor cresc, Kit le povestește despre povestea Micuței Nell și le arată în mod regulat locul Vechiului Magazin al Curiozităților până când străzile și vitrinele se schimbă atât de mult încât nu mai este sigur exact unde se afla locul.