Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens

Rezumat la cartea "Casa Umbrelor" de Charles Dickens, în care povestea se desfășoară în jurul tumultuosului caz juridic Jarndyce contra Jarndyce, care a consumat resursele și viețile multor personaje. Richard Carstone luptă să încheie procesul pentru a-și revendica moștenirea, iar Esther Summerson navighează prin dramele vieții, de la boli grave la descoperiri de secrete de familie. În același timp, intrigile și tragediile din jurul personajelor, precum Lady Dedlock și Inspectorul Bucket, dezvăluie aspecte întunecate ale societății victoriene. Cu toate astea, finalul aduce concluzii surprinzătoare, iar Esther găsește fericirea în ciuda obstacolelor.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat la cartea Casa Umbrelor de Charles Dickens


Curtea Chancery este o parte specială a sistemului legal britanic care se ocupă de cazuri unice. În Londra de la începutul secolului al XIX-lea, tribunalul este ocupat de Jarndyce contra Jarndyce de ceva vreme. Cazul privește o moștenire cu privire la care există mai multe testamente și mai mulți posibili beneficiari. Jarndyce contra Jarndyce se prelungește atât de mult timp încât puțini oameni își mai amintesc exact cauza sau detaliile cazului, deși o avere este în joc.

Sir Leicester Dedlock și soția sa, Honoria Dedlock, locuiesc la Chesney Wold. Lady Dedlock este beneficiară în cazul Jarndyce contra Jarndyce, iar în timpul unei întâlniri cu un avocat, ea identifică scrisul de pe unul dintre testamente. Aproape că leșină. Avocatul, domnul Tulkinghorn, îl descoperă pe semnatar ca un scriitor juridic recent decedat, pe nume Nemo. Singura persoană care pare să știe ceva despre el este un tânăr măturător pe nume Jo.

Esther Summerson reia povestea copilăriei sale. Ea a fost crescută de austerul Miss Barbary, care o insulta frecvent pe mama decedată a Estherei. Când Miss Barbary moare, Esther este luată sub tutela unui bărbat numit John Jarndyce, deși nu a trăit cu el; în schimb, el a trimis-o la școală, și ea a devenit învățătoare. Când face aproximativ 20 de ani, Jarndyce o cheamă acasă, la Bleak House, unde a preluat și custodia lui Richard Carstone și a lui Ada Clare, beneficiari în cazul Jarndyce contra Jarndyce. Când Richard și Ada se îndrăgostesc, John Jarndyce insistă ca Richard să-și găsească o profesie înainte să se căsătorească. Richard oscilează între profesii. În timpul unui interes scurt pentru medicină, el întâlnește un doctor numit Woodcourt și îl prezintă lui Esther. Richard nu își face carieră în medicină ci continuă să caute, chiar și în ciuda avertismentelor lui John Jarndyce de a nu aștepta bani din rezultatul disputei testamentare.

Lady Dedlock se deghizează pentru a-l investiga pe Nemo. Tânărul Jo o duce la locul de înmormântare al lui Nemo, unde este observată de domnul Tulkinghorn, care bănuiește că ea are un secret. Esther Summerson se întâlnește cu Lady Dedlock la biserică și apoi la Chesney Wold. Lady Dedlock descoperă că Esther este fiica ei, concepută cu căpitanul Hawdon (adevăratul nume al lui Nemo) înainte să-l cunoască pe Sir Leicester. Miss Barbary era sora lui Lady Dedlock. Între timp, Esther contactează o boală de la Jo. Abia când se recuperează află adevărul despre Lady Dedlock. Cu toate acestea, mama ei o avertizează că nu pot recunoaște niciodată public legătura lor.

Până în acest moment, Richard Carstone face lobby pentru a încheia cazul Jarndyce contra Jarndyce pentru a-și putea revendica moștenirea. Procesul îl epuizează de resurse și sănătate, dar el se căsătorește în secret cu Ada Clare, care devine ulterior însărcinată. Esther Summerson, ale cărei suferințe au lăsat-o cu cicatrici faciale, aproape renunță la iubirea ei pentru doctorul Woodcourt, care lucra ca medic de bord și a supraviețuit recent unui naufragiu.

Domnul Tulkinghorn îi dezvăluie lui Lady Dedlock că știe secretul ei. Când domnul Tulkinghorn este împușcat fatal la scurt timp după aceea, Lady Dedlock devine suspectă. În realitate, fosta sa servitoare, Hortense, este criminalul. Cu toate acestea, crezând că ar putea fi acuzată și de crimă după rușinea expunerii, Lady Dedlock fuge de la Chesney Wold. Sir Leicester este copleșit de evenimente și suferă un accident vascular cerebral. Deși se luptă să vorbească, el își iartă soția și însărcinează un ofițer de poliție numit Inspector Bucket să o găsească pe Lady Dedlock. Deoarece ea nu știe că a fost iertată, Lady Dedlock rătăcește prin țară. Inspectorul Bucket o recrutează pe Esther Summerson să ajute la căutare, iar ei o găsesc pe Lady Dedlock moartă la mormântul lui Nemo.

Cazul Jarndyce contra Jarndyce progresează datorită descoperirii unui alt testament mai recent, care face toate testamentele anterioare redundante și lasă cea mai mare parte a averii lui Ada Clare și lui Richard Carstone. Între timp, doctorul Woodcourt a dezvăluit că o iubește pe Esther Summerson în ciuda cicatricilor ei. Cu toate acestea, Esther nu poate să se căsătorească cu doctorul Woodcourt, deoarece a acceptat să se căsătorească cu John Jarndyce. Bănuind că Esther este îndrăgostită de doctorul Woodcourt, Jarndyce anulează logodna lor, permițându-i să accepte propunerea doctorului Woodcourt.

EstherSummerson și doctorul Woodcourt vizitează Curtea Chancery pentru a-l întâlni pe Richard Carstone. Când ajung acolo, descoperă că Jarndyce contra Jarndyce s-a încheiat într-un mod neașteptat: Costul procesului pe durata mai multor ani a consumat întreaga avere. Prin urmare, practic nu mai rămâne nimic pentru beneficiari. Richard este copleșit; doctorul Woodcourt îi pune diagnosticul de tuberculoză gravă. Înainte să moară, Richard își cere scuze de la John Jarndyce. Acesta acceptă scuzele și este de acord să o preia în grija sa pe Ada Clare și pe copilul ei. Ada îi dă copilului numele de Richard, după tatăl său.

Esther Summerson și doctorul Woodcourt se căsătoresc. Se mută într-o casă primită cadou de la John  Jarndyce, numită tot Bleak House. Acolo, cresc două fiice.