Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens

Rezumat literar la romanul de dragoste "Marile speranțe" scris de romancierul englez Charles Dickens în anul 1861. Rezumat lung de 3 pagini la cartea "Marile speranțe" în care este vorba despre orfanul Pirrip Filip zis și Pip, care este crescut de sora lui. Băiatul locuiește într-o zonă numită „la Baterie” și aici întâlnește un ocnaș care îi cere ajutorul.


Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat literar la cartea Marile speranţe de Charles Dickens


Orfanul Pirrip Filip (Pip) este crescut „ca în palme” de sora lui; soţia fierarului Joe Gragery. În locul acoperit de noroaie în care locuiesc el şi ai lui, lângă biserică, într-o zonă numită „la Baterie”, Pip întâlneşte, răsărind dintre mlaştini, un ocnaş care-i cere sprijin. Înspăimântat, băiatul îi făgăduieşte o pilă şi mâncare, deşi asta înseamnă că trebuie să prade cămara doamnei Joe Gragery şi să renunţe la principiile ce-au alcătuit severa educaţie pe care sora lui i-o dăduse. Întors „la Baterie”, cu „ajutoarele” cerute de puşcăriaş, Pip întâlneşte un alt evadat, despre prezenţa căruia dă de ştire primei sale cunoştinţe. După un timp, o urmărire a ocnaşilor pe care o întreprinde un grup de soldaţi îi prilejuieşte lui Pip, spectator întâmplător, revederea celor doi fugari încleştaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, fiecare intenţionând predarea celuilalt, deşi, evident, plasa în care urmau să cadă amândoi era una singură - întoarcerea la galere.

Alt şir de evenimente transformă în firavă amintire acest episod. Unchiul Pumbleckook îi vesteşte lui Pip dorinţa unei excentrice domnişoare Havisham de a-l cunoaşte. Vizitarea domnişoarei Havisham e o experienţa insolită şi copleşitoare. Insolită - pentru că domnişoara Havisham este o fiinţă stranie. Copleşitoare - pentru că Pip descoperă că e lipsit de educaţie şi are revelaţia sărăciei şi a prostului-gust ce-i întovărăşesc purtările şi exprimarea. Retrasă, dincolo de oameni şi de timp, trăind în mijlocul unei încremeniri generale (orologiul e oprit, soarele nu pătrunde prin ferestre), bătrâna domnişoară poartă o jalnică şi bizară rochie de mireasă şi are gânduri şi dorinţe la fel de bizare (vrea să-l vadă pe Pip jucând cărţi, plimbându-se).

Vizitele pe care Pip i le face conţin de fiecare dată acelaşi ritual: plimbări neobişnuite în jurul camerei, jocuri neobişnuite, întrebări neobişnuite la care trebuie să răspundă. La fel, de fiecare dată, Pip este ţinta dispreţului şi jignirilor pe care i le adresează Estella, o tânără drăguţă dar înfumurată, adoptată de domnişoara Havisham. Atmosfera ce înconjoară această casă este misterioasă, iar taina se dezvăluie treptat. Estella fusese înfiată şi crescută de domnişoara Havisham în aşa fel încât să răzbune, prin frumuseţe şi nepăsare. În faţa tuturor încercărilor pe care diferiţi admiratori le-ar fi făcut, răul pe care-l pricinuise un anume domn Compeyson, părăsind-o pe domnişoara Havisham în ziua nunţii. Povestea aceasta justifică viaţa pe care o ducea bătrâna.


Încercând disperat să-i placă Estellei, Pip primeşte lecţiile unei ţărăncuţe cultivate (Biddy) şi încearcă să-şi lustruiască manierele. După mai multe vizite, domnişoara Havisham renunţă la serviciile băiatului şi îl plăteşte pentru că-i slujise o vreme drept obiect de distracţie, încredinţat lui Joe, cumnatul şi prietenul lui mai mare. Pip devine ucenic. Această perioadă e tulburată de un singur incident, dar marcată de două întâlniri surprinzătoare. Furios că nu se bucura de aceleaşi favoruri pe care reuşea să le câştige Pip din partea lui Joe, celălalt lucrător al acestuia, Orlick, îi ofensează soţia, pe doamna Joe, pentru ca mai târziu să o atace şi să o rănească grav. Rezultatul atacului e tragic şi doamna Joe nu-l mai poate indica pe autorul faptei. Adevărul va ieşi la iveală după un timp, când, îndemnat de aceeaşi gelozie nejustificată, Orlick va încerca uciderea lui Pip. Încercarea lui eşuează.

Pip nu este încă ucenicul lui Joe, în momentul în care se întâlneşte cu un străin care-i dă, fără vreo explicaţie, două lire. Dacă gestul străinului e misterios şi anonim, nu mai puţin misterioasă e cunoaşterea unui celebru avocat londonez, Jaggers, care-l anunţă pe tânăr că va intra în posesia unei frumoase averi. Totul se datorează generozităţii unui binefăcător care preferă să rămână anonim. Pip va trebui să renunţe la viaţa pe care o duce, va fi educat pentru a deveni un gentleman şi se va bucura de sprijinul unui tutore pe care are dreptul să şi-l aleagă. Jaggers îi vorbeşte despre Matthew Packet, o rudă a domnişoarei Havisham, căzută în dizgraţie. Pip îl acceptă.

În consecinţă, băiatul renunţă la slujba ce-l aştepta ca ucenic al lui Joe, pleacă la Londra. Îl vizitează în câteva rânduri pe Jaggers, a cărui autoritate asupra celor din jur îl impresionează, îl cunoaşte pe Wemmick, secretarul lui Jaggers, un tip cameleonic. Înainte de a-l întâlni pe Matlhevv Packet, Pip leagă o frumoasă prietenie cu fiul acestuia, Herbert. Fără ştiinţa lui Herbert, Pip îl ajută să devină colaboratorul şi, apoi, asociatul unei companii comerciale. La aceasta îşi aduce sprijinul material şi domnişoara Havisham, pe care băiatul caută să o vadă din când în când. Îndrăgostit de Estella, el se întâlneşte de câteva ori cu ea. Tânăra rămâne în continuare mândră şi inaccesibilă.


Binefăcătorul lui Pip îşi declină în cele din urmă identitatea. Toate speranţele acestuia că averea de care se bucura îi este pusă la picioare de domnişoara Havisham şi că o posibilă căsătorie cu Estella era, în acest caz, favorizată, se spulberă. Binefăcătorul lui este ocnaşul ajutat de băiat cu ani în urmă. Banii pe care-i primise odinioară proveneau din aceeaşi sursă. Vizita pe care ocnaşul i-o face lui Pip. dorinţa lui de a rămâne în Londra, sunt însă pline de riscuri.

Condamnat în nenumărate rânduri, cel mai adesea pentru vagabondaj, ocnaşul (Magwitch) devine partenerul de afaceri al lui Compeyson, cel ce-o părăsise pe domnişoara Havisham în ziua nunţii. Cum în afacerile celor doi exista un aspect murdar, are loc un proces. Compeyson scapă, iar Magwitch, nevinovat, intră în puşcărie. Ulterior, arestat pentru o cu totul altă vină, Compeyson ajunge pe galera unde-şi ispăşeşte pedeapsa Magwitch. Înspăimântat de posibila răzbunare a acestuia, el evadează. Magwitch evadează şi el. Acesta era motivul confruntării dintre cei doi ocnaşi la care Pip asistase în copilărie.

Iată de ce, deportat cu mulţi ani în urmă în colonii, unde reuşise să adune o frumoasă avere pe care i-o dăruise lui Pip ca răsplată pentru ajutorul de altădată, Magwitch nu avea voie să revină în ţară. De aceea Pip şi Herbert hotărăsc izolarea fostului ocnaş şi, apoi. scoaterea lui din Anglia. Încercarea nu reuşeşte. Urmăriţi de un echipaj în care se află şi Compeyson. În timp ce-l transportau pe Magwitch cu barca, afară din Londra, Herbert şi Pip sunt opriţi. Are loc o luptă între foştii ocnaşi, Compeyson se îneacă, iar Magwitch e grav rănit. Arestat, el sucomba înainte de executarea sentinţei de condamnare la moarte.

Pip adunase între timp amănuntele poveştii lui Magwitch. pusese cap la cap anumite mărturisiri, dăduse curs unor bănuieli şi reconstituise momente din viaţa Estellei, care-l preocupa încă. Estella este fiica lui Magwitch şi a lui Molly. Molly, care omorâse din gelozie o femeie, fusese achitată graţie intervenţiei lui Jaggers. Domesticită, ea-i devenise slujnică devotată. Tot Jaggers facilitase înfierea Estellei de către domnişoara Havisham. Destinul domnişoarei Havisham e tragic. Ea e victima unui incendiu şi. salvată de Pip. mai trăieşte foarte puţin. Incapabilă de a iubi şi de a-şi alege un soţ potrivit. Estella are o scurtă căsnicie nefericită. Cartea se încheie cu întâlnirea lui Pip cu Estella şi cu speranţa acesteia de a-şi schimba viaţa.