Rezumat După douăzeci de ani de Alexandre Dumas

Rezumat scurt la romanul "După douăzeci de ani" de Alexandre Dumas, unde povestea reia aventurile lui d'Artagnan și ale celor trei muschetari două decenii mai târziu. Explorând teme precum prietenia, iubirea și loialitatea în fața trădării, romanul urmărește reunirea celor patru eroi, acum cu opinii politice divergente. În timp ce încearcă să salveze Parisul de sub tirania cardinalului Mazarin, muschetarii se confruntă cu dezamăgiri personale și își pun la încercare prietenia. În ciuda diferențelor lor, jură să rămână uniți, luptând împotriva trecutului și a forțelor antagoniste. Romanul atinge un punct culminant cu o confruntare finală și sacrificii eroice, aducând un echilibru între dreptate și prietenie în viețile lor.


Citește și
Rezumat Vicontele de Bragelonne de Alexandre Dumas
Rezumat scurt Regina Margot de Alexandre Dumas
Rezumat Omul cu masca de fier de Alexandre Dumas
Două Rezumate scurte la cartea Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Rezumat lung Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Fișă de lectură Cei trei muschetari
Fișă de lectură Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas
Rezumat lung Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas
Rezumat scurt „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas
Fişă de lectură: Laleaua Neagră
Rezumat "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Comentariu "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Rezumat scurt "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas - fiul



Rezumat la cartea După douăzeci de ani de Alexandre Dumas


Romanul "Douăzeci de ani mai târziu" de Alexandre Dumas relatează întâlnirea lui d'Artagnan cu cei trei muschetari ai săi, două decenii după aventurile lor originale. Povestea atinge teme precum prietenia, iubirea și loialitatea față de ură și trădare. Pe măsură ce acțiunea progresează, cei patru prieteni se confruntă cu dezamăgirile din viața lor, precum și cu opinii diverse asupra colaborării lor.

Povestea începe cu d'Artagnan, bucuros să fie din nou de folos după ani de inactivitate, care acceptă să-l ajute pe Mazarin, cardinalul tiranic ale cărui legi au adus cetățenii obișnuiți din Paris în sărăcie și foamete. D'Artagnan încearcă să-i adune pe cei trei prieteni care au luptat alături de el cu două decenii în urmă, dar realizează că are o problemă atunci când cei patru se găsesc divizați de afilierile politice. Cu toate aceste diferențe, cei patru jură să rămână prieteni și să se ajute unii pe ceilalți pe parcursul cărții ca rezultat al divizării lor. De asemenea, ei lucrează împreună într-o încercare nereușită de a-l salva pe Charles, regele Angliei, de la execuție.

În timpul acțiunii din roman, muschetarii sunt urmăriți de o parte regretabilă a trecutului lor. Fiul lui Mylady de Winter de a cărei ucidere au fost responsabili din cauza răutății și crimelor acesteia, caută răzbunare împotriva celor patru prieteni. Bărbatul, care se numește Mordaunt, și-a dedicat viața pentru a-i vâna și distruge pe bărbații care i-au ucis mama. Cei patru prieteni reușesc însă să-l păcălească pe Mordaunt și acesta este în cele din urmă ucis de Athos în timp ce încearcă să-l înece.

La sfârșitul romanului, muschetarii reușesc să-l convingă pe Mazarin, prin răpire, să fie de acord cu cererile făcute de locuitorii Parisului, aducând astfel pace în oraș. D'Artagnan primește o alocație monetară, titlul de căpitan și un grup de muschetari în subordinea sa. Porthos obține titlul de baron pe care și-l dorea. Aramis reușește să obțină onoruri pentru o prietenă de-a sa, iar Raoul, fiul lui Athos, este numit într-un regiment al armatei. Muschetarii, cu excepția lui d'Artagnan, se întorc la viețile lor anterioare. D'Artagnan, însă, așteaptă următoarea aventură.