Rezumat Cravata roșie de Ji-li Jiang

Rezumat la cartea "Cravata roșie" de Ji-li Jiang, în care este vorba despre viața tumultoasă a tinerei Ji-Li în timpul Revoluției Culturale din China. Începând cu dezamăgirea provocată de întreruperea testelor de absolvire, Ji-Li se confruntă cu schimbări bruște, inclusiv forțarea familiei de a se muta la o școală diferită și campanii violente împotriva celor "Patru Vechi Rele". Casa lor devine ținta Gărzilor Roșii, iar viața familiei Jiang este marcată de persecuții și pierderi. Ji-Li rezistă, având grijă de familia ei și refuzând să-și trădeze valorile. Povestea continuă cu emigrarea ei în SUA, unde fondează East West Exchange pentru a promova dialogul cultural între Est și Vest.

Citește și
Rezumat Copila Stea de Jerry Spinelli



Rezumat la cartea Cravata roșie de Ji-li Jiang


La sfârșitul verii, în timpul Revoluției Culturale, povestea abia începe. Se concentrează asupra lui Ji-Li Jiang, personajul principal al poveștii. Ji-li este foarte fericită și entuziasmată când un ofițer din Armata de Eliberare vine la școala ei și își exprimă admirația față de figurile acrobatice ale lui Ji-li. Directorul Long o invită pe ea și pe alți elevi la audiții. Ea trece testul și este foarte încântată să le spună părinților ei despre veștile bune. Cu toate acestea, Ji-li este descurajată de părinții ei, care știu că trecutul lor "negru" o va împiedica să reușească și toți cei din școală vor cunoaște statutul politic al familiei ei.

Campania împotriva celor "Patru Vechi Rele" este ilustrată atunci când ea, fratele și sora mai mici, prietenii și colegii ei privesc cum o mulțime dărâmă o pancartă de magazin "superstițios" și o distrug cu entuziasm. Apoi începe nebunia cu afișele Da-zi-bao, iar fiecare elev din clasa ei este asignat să scrie aceste afișe. Unii scriu foarte ușor insulte groaznice la adresa profesorilor, dar Ji-li nu poate să-și insulte profesorii. Într-o zi, vede un afiș Da-zi-bao care sugerează că are o relație cu un profesor și părinții îi spun să rămână acasă pentru a evita rușinea. Când se întoarce la școală, este nominalizată să devină un Succesor Roșu pentru generația viitoare de Gărzi Roșii, dar trecutul său "negru" este dezvăluit clasei de către Du Hai, băiatul din clasa ei descris de Ji-li ca fiind "problematic", și este exclusă de la nominalizare. Ji-li află că bunicul ei este proprietar de pământ, iar tatăl ei este etichetat ca fiind de dreapta, deși nu este. Este devastată din cauza acestui fapt, dar știe că nu poate face nimic în legătură cu asta pentru că tatăl ei i-a spus mai devreme în carte că nu este o idee bună să încerce și să dea audiție, chiar dacă avea potențial.

Vara începe puțin dezamăgitoare pentru Ji-Li, deoarece testele de absolvire sunt întrerupte, dar apoi află că va merge la Școala Gimnazială Shi-yi datorită recomandărilor profesorilor ei. Din păcate, recomandările profesorilor către școli devin invalide și toți din cartierul ei sunt forțați să meargă la Școala Gimnazială Xin-zha din cauza regiunii în care aveau rezidența. Curând, începe campania de căutare a caselor pentru articolele și comorile celor "Patru Vechi Rele". Song Po-po, menajera lor, este concediată în cele din urmă din cauza temerii familiei de a fi acuzată că exploatează muncitorii. Apoi, Gărzile Roșii găsesc un cuțit în gunoi împreună cu unele fotografii arse și suspecte ale familiei lor. Șase-Degete, însoțit de mai mulți Gardieni Roșii, încep raidul când familia Jiangs doarme. Casa lor este devastată, iar ei pierd multe dintre lucrurile considerate a fi a celor "Patru Vechi Rele".

Ji-Li merge la școala gimnazială după vara respectivă. Tatăl ei este reținut pentru "stabilirea de legături contrarevoluționare și ascultarea radio-urilor străine". Salariul mamei ei este, de asemenea, redus. Familia lor trece prin cele mai întunecate perioade. Când Gărzile Roșii vin la casa lor în căutarea unei scrisori incriminatorii și a unor dovezi ale stilului lor de viață "burghez" și a exploatării altora, gardienii distrug și iau multe dintre bunurile lor. Cu toate acestea, reușesc să reziste și să nu renunțe. Toate școlile sunt închise apoi, iar Ji-Li și colegii ei sunt trimiși în mediul rural să facă muncă grea în câmpuri. Ea se întoarce și are grijă de familia ei, refuzând să își trădeze tatăl când i se cere să-l critice. În cele din urmă, Ji-Li se mută în Statele Unite ale Americii. Ea înființează o companie pentru a aduce împreună culturile occidentale și chineze, East West Exchange.