Rezumat scurt Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas

Rezumat scurt și personajele din romanul "Contele de Monte Cristo" scris de scriitorul francez Alexandre Dumas si publicat de acesta in anul 1844. Rezumat la celebra povestire "Contele de Monte Cristo" in care este vorba despre un bărbat acuzat pe nedrept și care stă astfel 14 ani în închisoare, până când cu ajutorul unui alt deținut, reușește să evadeze și să meargă pe insula Monte – Cristo pentru a găsi o comoară. Sub rezumat, găsiți și personajele principale din cartea „Contele de Monte Cristo” explicate pe scurt.

Citește și
Rezumat Vicontele de Bragelonne de Alexandre Dumas
Rezumat scurt Regina Margot de Alexandre Dumas
Rezumat Omul cu masca de fier de Alexandre Dumas
Rezumat După douăzeci de ani de Alexandre Dumas
Două Rezumate scurte la cartea Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Rezumat lung Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Fișă de lectură Cei trei muschetari
Fișă de lectură Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas
Rezumat lung Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas
Fişă de lectură: Laleaua Neagră
Rezumat "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Comentariu "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Rezumat scurt "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas - fiul



Rezumat scurt „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas


       Personajul principal al cărţii este Edmond Dantes, un marinar marsilian. El lucrează la firma domnului Morrel pe vasul Faraonul. Iubita lui, Mercedes considerată una dintre cele mai frumoase femei din Marsillia. Nu după mult timp cei doi s-au logodit. Chiar în ziua logodnei, Dantes a fost acuzat, datorită invidiei, de cei mai buni prieteni ai săi, ca fiind agent bonapartist. A fost arestat în timpul ospăţului de logodnă fără ca nimeni, nici măcar el să ştie de ce. Dantes a stat în închisoarea castelului  aproximativ 14 ani până când a reuşit să comunice cu un alt deţinut, abatele Faria, un bărbat foarte în vârstă crezut nebun de toată lumea, datorită legendei unde comori. Această taină i-a spus-o şi lui Dantes care nu după mult timp a reuşit să evadeze sub pretextul ca ar fi mort. Edmond s-a dus pe insula Monte – Cristo, unde era ascunsă comoara şi numai după o zi de căutare minuțioasă  Dantes şi-a cumpărat rangul si pseudonimul ”Contele de Monte Cristo‟. A devenit cunoscut de toată lumea, dar faima nu l-a înnebunit. Scopul lui era să-şi găsească tatăl și pe Mercedes, așa că s-a întors in Marsillia. A aflat că tatăl sau murise de foame, sub pretextul că murise de apoplexie, doar cei apropiaţi ştiind adevărul.

       În timp ce Mercedes, după ce s-a căsătorit cu Fernand (cel care l-a denunţat pe nedrept), s-a mutat din ţară împreună cu el şi copilul lor. Edmond puţin înfuriat, ştia că Mercedes nu îl iubea pe Fernand, el fiind adevarata ei dragoste.

       ‟Monte Cristo” a început să fie un nume din ce în ce mai auzit pe buzele oamenilor importanţi în societate, el neuitandu-şi prietenii şi dându-le câte un diamant la nevoie, cu o scrisoare care era iscălită în multe feluri: Sinbad Marinarul, lord Wilmore sau Abatele Busoni. Acesta sapă din ce în ce mai mult în trecutul lui, şi al lui Mercedes şi al prietenilor săi, dobândind relaţii speciale cu persoane de rang înalt. El progresează atât de mult în răzbunarea lui încât ea devine o obsesie, ce iese din tiparul unui roman de razbunare obişnuit. După mult timp el află unde este Mercedes şi o angajeaza, vorbind din ce în ce mai mult cu ea, dar niciodată dezvăluindu-şi adevărata identitate.
       În cele din urmă Contele de Monte Cristo îşi dezvăluie adevărata identitate, Mercedes îl recunoaşte şi în cele din urmă se căsătoresc.   

Personajele din romanul Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas tatăl


Edmond Dantès și pseudonimele sale
- Edmond Dantès (n. 1796) — Dantès este inițial un marinar tânăr, apreciat și fără experiență, dar nu și în profesia lui, unde dă dovada de sârguința și pricepere. Soarta pare a-i surâde, are o logodnică, pe frumoasa Mercédès, și o promovare în gradul de căpitan de vas. După transformarea sa în contele de Monte-Cristo, numele său real este dezvăluit doar după ce se răzbună, celui care fusese pedepsit.
- Numărul 34 — La începutul perioadei în care Edmond Dantès stă în pușcărie, guvernatorul temniței Château d'If este înlocuit. Noul guvernator nu învață numele pușcăriașilor, ci li se adresează după numărul celulei, așadar Edmond Dantès este numit adesea numărul 34.
- Contele de Monte-Cristo — Contele de Monte-Cristo este persoana în care Edmond se metamorfozează când evadează și sub înfățișarea căruia se răzbună.
- Lord Wilmore — Un alt nume fals al lui Edmond
- Sinbad Marinarul — Un pseudonim al lui Edmond Dantès
- Abatele Busoni — Un nume fals pe care și-l atribuie Edmond Dantès

Alte personaje


- Mercedes — Logodnica lui Edmond Dantès
- Abatele Faria — un preot bătrân considerat nebun de temnicerii din închisoarea Château d'If, care îl învață pe Edmond Dantes foarte multe lucruri. Datorită acestuia Dantes capătă enormele bogații din insula Monte-Cristo.
- Morrel — cel căruia îi aparține vasul Farraoh
- Danglars — Dușman de moarte al lui Dantes, el scrie scrisoarea prin care Edmond este acuzat de trădare.
- Fernand (Mai apoi numitul Contele Albert de Morcerf) — ruda (mai apoi soțul) lui Mercedes și dușmanul de moarte al lui Dantes, împreună cu Danglars trimit o scrisoare prin care Edmont este acuzat de bonapartism)
- Villefort — procurorul general care a contribuit la arestarea lui Edmond Dantes, pentru a apăra interesele tatălui sau Noirtier Villefort)