Fișă de lectură Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas

Fișă de lectură pentru cartea de aventuri Contele de Monte Cristo scrisă de scriitorul francez Alexandre Dumas și publicată în 1844. Cartea roman povestește viața lui Edmond Dantes de când a fost închis pe nedrept, până la evadarea din închisoare și răzbunarea pe cei i-au înscenat crima.

Citește și
Rezumat Vicontele de Bragelonne de Alexandre Dumas
Rezumat scurt Regina Margot de Alexandre Dumas
Rezumat Omul cu masca de fier de Alexandre Dumas
Rezumat După douăzeci de ani de Alexandre Dumas
Două Rezumate scurte la cartea Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Rezumat lung Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Fișă de lectură Cei trei muschetari
Rezumat lung Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas
Rezumat scurt „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas
Fişă de lectură: Laleaua Neagră
Rezumat "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Comentariu "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Rezumat scurt "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas - fiul



Fișă de lectură la cartea "Contele de Monte-Cristo" de Alexandre Dumas


Autor: Alexandre Dumas
Titlul: Contele de Monte-Cristo
Elevul:


Despre autor


Alexandre Dumas, născut Dumas Davy de la Pailleterie, pe 24 iulie 1802 - 5 decembrie 1870, cunoscut și sub numele de Alexandre Dumas père, a fost un romancier și dramaturg francez. Operele sale, printre care "Contele de Monte Cristo" și "Cei trei muschetari", au fost traduse în numeroase limbi, iar el este unul dintre cei mai citiți autori francezi. Născut într-o familie cu origini diverse, tatăl său, generalul Thomas-Alexandre Dumas, a fost un erou militar cu o carieră impresionantă. Dumas însuși a avut o carieră prolifică, începând cu piese de teatru și continuând cu romane istorice captivante. Fondator al Théâtre Historique din Paris, Dumas a avut o viață plină de aventură, călătorii și succese literare.


Personaje


Edmond Dantes
Protagonistul romanului. Dantes este un om inteligent, onest și iubitor care devine amar și plin de răzbunare după ce i s-a înscenat o infracțiune pe care nu a comis-o. Când Dantès devine liber și extrem de bogat, își asumă rolul de agent al Providenței, răsplătind pe cei care l-au ajutat în nenorocirea sa și pedepsind pe cei responsabili pentru anii săi de agonie.

Contele de Monte Cristo
Identitatea asumată de Edmond Dantes când iese din închisoare și moștenește averea sa imensă. În consecință, Contele de Monte Cristo este de obicei asociat cu o răceală și amărăciune provenite dintr-o existență bazată exclusiv pe răzbunare.

Lord Wilmore
Identitatea de nobil englez excentric pe care Edmond Dantes și-o asumă când comite acte aleatorii de generozitate. Lord Wilmore contrastează puternic cu Monte Cristo, asociat cu actele de amărăciune și cruzime ale lui Dantes. Astfel, Monte Cristo îl menționează pe Lord Wilmore ca pe unul dintre dușmanii săi.

Abatele Busoni
O altă identitate falsă a lui Edmond Dantes. Deghizarea ca preotul italian Abatele Busoni, îl ajută pe Dantes să câștige încrederea persoanelor pe care contele vrea să le manipuleze, deoarece numele sugerează autoritate religioasă.

Sinbad Marinarul
Numele pe care Dantes îl folosește ca semnătură pentru darul său anonim către Morrel. Sinbad Marinarul este și persona pe care Dantès o adoptă în timpul șederii sale în Italia.

Mercedes
Frumoasa și bună logodnică a lui Dantes. Cu toate că Mercedes se căsătorește cu alt bărbat, Fernand Mondego, în timpul în care Dantes este în închisoare, ea nu încetează niciodată să-l iubească pe Dantes. Mercedes este una dintre puținele persoane pe care Dantes le pedepsește (pentru neloialitatea ei) și le răsplătește (pentru iubirea sa durabilă și bunătatea interioară).

Abatele Faria
Un preot și gânditor genial pe care Dantes îl întâlnește în închisoare. Abatele Faria devine tatăl intelectual al lui Dantes: în timpul multor ani petrecuți ca prizonieri, îi predă lui Dantes istorie, știință, artă și îl învață multe limbi străine. Apoi îi lasă lui Dantes averea sa ascunsă. Abatele este cel mai important catalizator în transformarea lui Dantes în Contele de Monte Cristo, plin de răzbunare.

Fernand Mondego
Rivalul lui Dantes pentru afecțiunile lui Mercedes. Mondegov ajută la incrimarea lui Dantes pentru trădare și apoi se căsătorește cu Mercedes, când Dantes este în închisoare. Prin acte de trădare, Mondego devine un om bogat și puternic și își asumă numele de Cont de Morcerf. Este prima victimă a răzbunării lui Dantes.

Baronul Danglars
Un colaborator lacom și invidios al lui Mondego. Danglars pune la cale complotul pentru a-l incrimina pe Dantes pentru trădare. La fel ca Mondego, devine bogat și puternic, dar pierde totul când Monte Cristo se răzbună. Obsesia lui Danglars pentru acumularea de bogății îl face o țintă ușoară pentru Monte Cristo, care are aparent o avere nelimitată la dispoziție pentru a se răzbuna.

Monsieur Morrel
Patronul amabil și cinstit al unei nave, care a fost odată șeful lui Dantes. Morrel face tot ce îi stă în putere pentru a-l elibera pe Dantes din închisoare și încearcă să-l salveze pe tatăl lui Dantes de la moarte. Când Dantes iese din închisoare, descoperă că Morrel este pe cale să cadă în ruină financiară, așa că pune în aplicare un plan elaborat pentru a-și salva singurul prieten adevărat.

Gerard de Villefort
Procurorul public exagerat de ambițios și responsabil pentru condamnarea lui Dantes la închisoare pe viață. Ca și ceilalți, Villefort își primește în cele din urmă pedeapsa de la Dantes. Villefort se evidențiază ca cel mai mare adversar al lui Monte Cristo, deoarece își folosește propria putere pentru a judeca oamenii și a aplica pedepse.

Caderousse
Un om leneș, beat și lacom. Caderousse este prezent când este pus la cale complotul de a-l incrimina pe Dantes, dar nu participă activ la crimă. Spre deosebire de Danglars și Mondego, Caderousse nu face niciodată avere, câștigându-și existența prin infracțiuni mărunte și omoruri ocazionale.


Acţiune (rezumat pe scurt)


La vârsta de 19 ani, Edmond Dantes are o viață aparent perfectă, urmând să devină căpitan și fiind logodit cu Mercedes. Gelozia prietenilor săi, Danglars, Mondego și Caderousse, îl duce pe Dantes la închisoare pe baza unor acuzații false de trădare. Villefort, un oficial corupt, îl condamnă la închisoare pe viață, deși descoperă ulterior conspirația împotriva lui Dantès. În închisoare, Dantès se împrietenește cu Abatele Faria, care îi devine mentor și îi dezvăluie o comoară ascunsă. După evadare și transformarea în Contele de Monte Cristo, Dantès pune în aplicare un plan elaborat de răzbunare.

Monte Cristo dezvăluie secretele întunecate ale celor vinovați: Mondego a trădat și și-a vândut familia pentru avere, Villefort a comis crime și trădări, iar Danglars a fost prins în propriile lacomii. Prin răzbunările sale, Dantès distruge reputațiile și viețile lor. În același timp, încearcă să aducă fericirea în viețile celor nedreptățiți. Salvând-o pe Valentine Villefort și orchestrând reîntâlnirea ei cu Maximilian Morrel, Dantès aduce un final fericit acestei povești de răzbunare și iubire. La rândul său, Dantes își găsește și el fericirea alături de Haydée. Cu toate acestea, chiar și în victorie, Dantès își dă seama că răzbunarea nu aduce întotdeauna satisfacție deplină și că dragostea și bunătatea sunt cele care aduc adevărata fericire.


Citate care m-au impresionat


Aşa trecem adeseori pe lângă fericire, fără să o vedem, fără să o privim, şi dacă am văzut-o şi am privit-o, fără să o cunoaştem.

Nesăbuit am fost că nu mi-am smuls inima în ziua în care am hotărât să mă răzbun.


Mesajul textului


Mesajul textului este că viața perfectă a lui Edmond Dantès, înainte de a fi închis pe nedrept, a generat gelozie și trădare din partea așa-numiților săi prieteni. Închisoarea, întâlnirea cu Abatele Faria și descoperirea comorii ascunse l-au transformat pe Dantès într-un om educat și plin de resurse. După evadare, sub numele de Contele de Monte Cristo, el începe un plan complex de răzbunare împotriva celor care i-au distrus viața. Mesajul subliniază că traumele și nedreptățile pot transforma o persoană și că răzbunarea nu aduce întotdeauna satisfacție deplină.


Impresii personale


"Contele de Monte Cristo" de Alexandre Dumas te captivează cu o intrigă plină de trădări, răzbunări și revelații dramatice. Protagonistul, Edmond Dantès, trece prin transformări dramatice într-o poveste epică de iubire și răzbunare. Intriga inteligent țesută și personajele complexe fac din această carte o călătorie captivantă în lumea intrigantă a secolului al XIX-lea.