Rezumat lung Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas

Rezumat lung la cartea roman Contele de Monte Cristo scris de Alexandre Dumas despre Edmond Dantes care la vârsta de 19 ani are o viață perfectă, dar gelozia și trădarea prietenilor îl duc la închisoare pe nedrept. În închisoare, îl întâlnește pe Abbé Faria, care îi dezvăluie o comoară ascunsă. Dantès evadează și devine Contele de Monte Cristo, planificând răzbunarea împotriva celor care i-au distrus viața. Dezvăluie secretele întunecate ale inamicilor săi, ducându-i la ruină. În timpul răzbunării, Dantès întâlnește și alte personaje influente și se îndrăgostește de Haydée. La final, Dantès își găsește propria fericire și descoperă puterea iertării.


Citește și
Rezumat Vicontele de Bragelonne de Alexandre Dumas
Rezumat scurt Regina Margot de Alexandre Dumas
Rezumat Omul cu masca de fier de Alexandre Dumas
Rezumat După douăzeci de ani de Alexandre Dumas
Două Rezumate scurte la cartea Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Rezumat lung Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Fișă de lectură Cei trei muschetari
Fișă de lectură Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas
Rezumat scurt „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas
Fişă de lectură: Laleaua Neagră
Rezumat "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Comentariu "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Rezumat scurt "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas - fiul



Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas - Rezumat lung


La vârsta de 19 ani, Edmond Dantès pare să aibă viața perfectă. Este pe cale să devină căpitanul unei nave, este logodit cu o tânără frumoasă și amabilă pe nume Mercédès, și este apreciat de aproape toți cei care îl cunosc. Această viață perfectă, însă, provoacă o gelozie periculoasă printre așa-numiții săi prieteni. Danglars, trezorierul navei lui Dantès, invidiază succesul său timpuriu în carieră; Fernand Mondego este îndrăgostit de logodnica lui Dantès și își dorește succesul său amoros; vecinul său, Caderousse, este invidios că Dantès are mai mult noroc în viață decât el.

Acești trei bărbați redactează împreună o scrisoare care îl acuză pe Dantès de trădare. Există un oarecare adevăr în acuzațiile lor: ca un favor pentru căpitanul său recent decedat, Dantès transportă o scrisoare de la Napoleon către un grup de simpatizanți bonapartiști din Paris. Deși Dantès nu are inclinații politice, acest lucru este suficient pentru a-l implica într-o acuzație de trădare. În ziua nunții sale, Dantès este arestat pentru presupusele sale crime.

Procurorul public adjunct, Villefort, descoperă planul de a-l incrimina pe Dantès și este pregătit să-l elibereze. În ultimul moment, însă, Dantès își pune libertatea în pericol prin dezvăluirea numelui omului căruia trebuie să-i livreze scrisoarea lui Napoleon. Omul, Noirtier, este tatăl lui Villefort. Înspăimântat că orice cunoaștere publică a activităților trădătoare ale tatălui său va împiedica propria sa ambiție, Villefort decide să-l trimită pe Dantès la închisoare pe viață. În ciuda rugăminților lui Monsieur Morrel, șeful său amabil și sincer, Dantès este trimis la infamul Château d'If, unde sunt ținuți cei mai periculoși prizonieri politici.

În timp ce era în închisoare, Dantès îl întâlnește pe Abbé Faria, un preot și intelectual italian, care a fost închis din cauza opiniilor sale politice. Faria îi predă lui Dantès istorie, științe, filozofie și limbi străine, transformându-l într-un om bine educat. Faria îi lasă în dar lui Dantès o comoară mare ascunsă pe insula Monte Cristo și îi spune cum să o găsească în cazul în care reușește să evadeze vreodată. Când Faria moare, Dantès se ascunde în giulgiul abatelui, gândindu-se că va fi îngropat și apoi săpând, să iasă afară. În schimb, Dantès este aruncat în mare și reușește să taie sacul și să înoate spre libertate.

Dantès călătorește la Monte Cristo și găsește comoara enormă a lui Faria. El consideră că norocul său este un dar de la Dumnezeu, dat lui pentru a răsplăti pe cei care au încercat să-l ajute și, mai important, pentru a pedepsi pe cei care l-au rănit. Deghizându-se ca un preot italian care răspunde la numele de Abbé Busoni, el se întoarce la Marsilia și îl vizitează pe Caderousse, care se luptă acum să-și câștige existența ca patron de han. De la Caderousse află detaliile conspirației pentru a-l înscena și află că tatăl său a murit de durere în absența sa și că Mercédès s-a căsătorit cu Fernand Mondego. Mai frustrant, el a aflat că atât Danglars, cât și Mondego au devenit bogați și puternici și trăiesc fericit în Paris. Ca o recompensă pentru aceste informații și pentru regretul aparent al lui Caderousse pentru partea pe care a jucat-o în înșcenarea lui Dantès, el îi dă lui Caderousse un diamant valoros. Înainte de a părăsi Marsilia, Dantès îl salvează anonim pe Morrel de la ruină financiară.

Zece ani mai târziu, Dantès apare în Roma, numindu-se Contele de Monte Cristo. Pare că știe totul și nu poate fi oprit. În Roma, Dantès se face plăcut lui Albert de Morcerf, fiul lui Fernand Mondego și Mercédès, salvându-l de bandiți. În schimbul favorului, Albert îl introduce pe Dantès în societatea pariziană. Niciunul dintre foștii săi camarazi nu-l recunoaște pe misteriosul conte ca fiind Edmond Dantès, cu excepția lui Mercédès. Astfel, Dantès se infiltrează cu ușurință în viețile lui Danglars, Mondego și Villefort. Echipat cu informații compromițătoare pe care le-a strâns de-a lungul ultimului deceniu, Dantès pune în mișcare un plan elaborat de răzbunare.

Mondego, acum cunoscut ca Contele de Morcerf, este primul care este pedepsit. Dantès expune cel mai întunecat secret al lui Morcerf: acesta și-a făcut averea trădându-și fostul patron, vizirul grec Ali Pacha, și apoi le-a vândut pe soția și fiica lui Ali Pacha ca sclave. Fiica lui Ali Pacha, Haydée, care a locuit cu Dantès de când acesta i-a cumpărat libertatea acum șapte ani, depune mărturie împotriva lui Morcerf în fața senatului, distrugând ireversibil reputația acestuia. Rușinați de trădarea lui Morcerf, Albert și Mercédès fug, lăsând în urmă averea lor murdară. Morcerf se sinucide.

Pedepsirea lui Villefort vine încet și în mai multe etape. Dantès profita de intențiile criminale ale doamnei Villefort, instruind-o subtil în folosirea otrăvurilor. În timp ce doamna Villefort face ravagii, ucigând pe rând pe fiecare membru al gospodăriei, Dantès plantează semințele pentru încă o expunere publică. În instanță, se dezvăluie că Villefort este vinovat de tentativă de infanticid, deoarece a încercat să își îngroape copilul nelegitim în timp ce era încă viu. Crezând că toți cei pe care îl iubesc sunt morți și știind că va trebui să răspundă de acuzații criminale severe, Villefort înnebunește.

Pentru răzbunarea sa asupra lui Danglars, Dantès profită de lăcomia dușmanului său. El deschide diferite conturi false de credit la Danglars care îl face pe acesta șă piardă o sumă mare de bani. De asemenea, el o manipulează pe soția infidelă și necinstită a lui Danglars, costându-l lui Danglars și mai mulți bani, și o ajută pe fiica lui Danglars, Eugénie, să fugă cu însoțitoarea ei. În cele din urmă, când Danglars este aproape falit și pe cale să fugă fără să plătească creditorilor săi, Dantès îl face să fie răpit de banditul italian Luigi Vampa și să îi fie furați și ultimii săi bani. Dantès îi cruță viața lui Danglars, dar îl lasă sărac lipit.

Între timp, pe măsură ce aceste acte de răzbunare se desfășoară, Dantès încearcă să înfăptuiască încă un act de bunătate. Dantès dorește să-l ajute pe curajosul și onorabilul Maximilian Morrel, fiul proprietarului de navă amabil, așa că el concepe o intrigă elaborată pentru a o salva pe logodnica lui Maximilian, Valentine Villefort, de mama vitregă ucigașă a acesteia, pentru a se asigura că cuplul va fi cu adevărat fericit pentru totdeauna. Dantès îi dă Valentinei o pastilă care o face să pară moartă și o duce pe insula Monte Cristo. Timp de o lună, Dantès îl face pe Maximilian să creadă că Valentine este moartă, ceea ce îl face pe Maximilian să-și dorească moartea. Apoi, Dantès dezvăluie că Valentine este în viață. Cunoscând adâncimile disperării, Maximilian poate acum experimenta culmile extazului. Dantès își găsește și el fericirea, când se îndrăgostește de adorabila și frumoasa Haydée.