Rezumat lung Cei trei muschetari de Alexandre Dumas

Rezumat lung la cartea roman "Cei trei Muschetari" scrisă de Alexandre Dumas în care se dezvăluie o poveste captivantă despre aventură, onoare și loialitate în Franța secolului al XVII-lea. În centrul acțiunii se află D'Artagnan, un tânăr curajos din Gascogne care ajunge în Paris pentru a se alătura Gărzii Muschetarilor. Într-o serie de evenimente, el se întâlnește cu trei muschetari notorii: Athos, Porthos și Aramis, și devin prieteni într-un mod neașteptat. Împreună, ei se confruntă cu provocări, comploturi și intrigi politice, în timp ce își protejează regina și luptă împotriva adversarilor lor, inclusiv cardinalul Richelieu și spioana Milady de Winter. Prin aventurile lor pline de acțiune, cei patru muschetari demonstrează curajul, demnitatea și devotamentul față de idealurile lor.


Citește și
Rezumat Vicontele de Bragelonne de Alexandre Dumas
Rezumat scurt Regina Margot de Alexandre Dumas
Rezumat Omul cu masca de fier de Alexandre Dumas
Rezumat După douăzeci de ani de Alexandre Dumas
Două Rezumate scurte la cartea Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Fișă de lectură Cei trei muschetari
Fișă de lectură Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas
Rezumat lung Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas
Rezumat scurt „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas
Fişă de lectură: Laleaua Neagră
Rezumat "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Comentariu "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
Rezumat scurt "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas - fiul

Cei trei muschetari de Alexandre Dumas - Rezumat lung


În Franța anului 1625, D'Artagnan își părăsește familia din Gascogne și călătorește la Paris pentru a se alătura Gărzii Muschetarilor. La o casă din Meung-sur-Loire, un bătrân își bate joc de calul lui D'Artagnan. Insultat, acesta cere un duel, dar prietenii bătrânului îl bat până la inconștiență cu o oală și un țăruș de metal care îi rupe și sabia.




Scrisoarea lui de prezentare către Monsieur de Tréville, comandantul muschetarilor, este de asemenea furată. D'Artagnan hotărăște să se răzbune pe bătrân, care ulterior se dezvăluie a fi Contele de Rochefort, un agent al Cardinalului Richelieu, care transmite ordinele cardinalului către spiona sa, Lady de Winter, de obicei numită Milady de Winter sau simplu "Milady". În Paris, D'Artagnan îl vizitează pe Monsieur de Tréville la sediul muschetarilor, dar fără scrisoare, Tréville refuză politicos cererea sa. Cu toate acestea, el scrie o scrisoare de prezentare către o academie pentru tinerii domni care îl poate pregăti pe vizitatorul său pentru recrutare la o dată ulterioară.

De la fereastra lui Tréville, D'Artagnan îl vede pe Rochefort trecând strada și fuge din clădire să-l confrunte, dar, în timp ce face asta, ofensează trei muschetari, Athos, Porthos și Aramis, care cer fiecare satisfacție; D'Artagnan trebuie să lupte cu toți trei într-un duel după-amiază.

În timp ce D'Artagnan se pregătește pentru primul duel, își dă seama că secunzii lui Athos sunt Porthos și Aramis, care sunt uimiți că tânărul gascon intenționează să se lupte cu toți trei. În timp ce D'Artagnan și Athos încep duelul, gărzile Cardinalului Richelieu apar și încearcă să-i aresteze pe D'Artagnan și pe cei trei muschetari pentru duel ilegal. Deși sunt în inferioritate numerică, cei patru bărbați câștigă bătălia. D'Artagnan îl rănește grav pe Jussac, unul dintre ofițerii cardinalului și un luptător renumit.

După ce află despre asta, regele Ludovic al XIII-lea îl numește pe D'Artagnan în Garda Regală a lui Des Essart și îi dă patruzeci de pistole. D'Artagnan angajează un servitor pe nume Planchet, găsește cazare și se prezintă lui Monsieur des Essart, a cărui companie este un regiment mai puțin prestigios în care va trebui să servească timp de doi ani înainte de a fi luat în considerare pentru muschetari. La scurt timp după aceea, proprietarul unde era cazat îi vorbește despre răpirea soției sale, Constance Bonacieux. Când ea este eliberată, D'Artagnan se îndrăgostește la prima vedere de ea. Ea lucrează pentru regina Anne a Franței, care are o aventură secretă cu ducele englez de Buckingham. Regele Louis al XIII-lea i-a oferit reginei niște cercei de diamant, dar ea îi dă amantului ei ca amintire.


Cardinalul Richelieu, care dorește război între Franța și Anglia, planifică să expună aventura secretă și îl convinge pe rege să ceară reginei să poarte diamantele la o serată pe care cardinalul o sponsorizează. Constance încearcă să-și trimită soțul la Londra să aducă diamantele de la Buckingham, dar acesta este manipulat de Richelieu și nu se mai duce, așa că D'Artagnan și prietenii săi intervin. Pe drumul către Anglia, oamenii lui Richelieu îi atacă în mod repetat și doar D'Artagnan și Planchet ajung în Londra. Înainte de a ajunge acolo, D'Artagnan este obligat să-l atace și aproape să-l omoare pe Comte de Wardes, un prieten al Cardinalului, văr al lui Rochefort și iubit al lui Milady.

Deși Milady a furat două din cele patru diamante, Buckingham le înlocuiește în timp ce întârzie întoarcerea hoțului la Paris. Astfel, D'Artagnan poate returna o serie completă de bijuterii Reginei Anne și astfel o ajută să-și salveze onoarea. În semn de recunoștință, ea îi dă un inel frumos. În curând, D'Artagnan începe o aventură cu Madame Bonacieux. Ajungând la o întâlnire, el observă semne de luptă și descoperă că Rochefort și Madame Bonacieux, acționând sub ordinele Cardinalului, au agresat și închis-o pe Constance. D'Artagnan și prietenii săi, acum recuperați după rănile avute, se întorc la Paris. D'Artagnan o întâlnește oficial pe Milady de Winter și o recunoaște ca unul dintre agenții Cardinalului, dar se îndrăgostește de ea până când menajera ei îi dezvăluie că Milady este indiferentă față de el.

Intrând în camera ei în întuneric, el pretinde că este Contele de Wardes și are o aventură cu ea. El descoperă o floare de lys tatuată pe umărul lui Milady, marcând-o astfel ca pe o criminală. Cu identitatea descoperită, Milady încearcă să-l omoare, dar D'Artagnan o evită. Mai târziu, îi este ordonat să participe la Asediul de La Rochelle. El este informat că regina a salvat-o pe Constance din închisoare. La un han, muschetarii aud cum Cardinalul o roagă pe Milady să-l omoare pe Buckingham, un susținător al rebelilor protestanți de la La Rochelle, care a trimis trupe pentru a-i ajuta. Richelieu îi dă o scrisoare în care își scuză acțiunile ca fiind sub ordinul Cardinalului însuși, dar Athos o ia.


A doua zi dimineața, Athos pariază că el, D'Artagnan, Porthos și Aramis și servitorii lor pot apăra bastionul St. Gervais, recucerit, împotriva rebelilor timp de o oră, în scopul de a discuta următorul lor curs de acțiune. Ei rezistă timp de o oră și jumătate înainte de a se retrage, ucigând în total 22 de Rochellezi; D'Artagnan este numit muschetar ca urmare a acestui fapt. Ei îi avertizează pe Lord de Winter și pe ducele de Buckingham. Milady este închisă la sosirea în Anglia, dar ea își seduce gardianul, Felton (o ficționalizare a adevăratului John Felton) și îl convinge să o lase să scape și să-l omoare pe Buckingham. La întoarcerea sa în Franța, Milady se ascunde într-o mănăstire unde se află și Constance.

După ce Constance Bonacieux este otrăvită fatal de Milady, care vede o șansă de răzbunare împotriva lui D'Artagnan și încearcă să scape de justiție, cei patru prieteni o arestează și o aduc în fața unui executor oficial, care o judecă, o condamnă la moarte și o execută. După execuție, cei patru prieteni se întorc la asediul din La Rochelle. Garda Cardinalului îl arestează pe D'Artagnan și îl duce în fața cardinalului. Când este întrebat despre execuția lui Milady, D'Artagnan îi prezintă scrisoarea ei de iertare ca fiind a lui.

Impresionat de hotărârea lui D'Artagnan și bucuros să scape de Milady, Cardinalul distruge scrisoarea și scrie o nouă comandă, oferind gradul de locotenent în compania de mușchetari a lui Tréville, celui care o deține, fără să specifice un nume. D'Artagnan oferă scrisoarea pe rând lui Athos, Porthos și Aramis, dar fiecare o refuză; Athos, pentru că este sub demnitatea sa, Porthos, pentru că se retrage să se căsătorească cu amanta sa bogată, iar Aramis, pentru că urmează să devină preot. D'Artagnan, deși distrus de durere și plin de regrete, primește în cele din urmă gradul pe care și-l dorise.