Rezumat Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989 de Ruta Sepetys

Rezumat la cartea "Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989" de Ruta Sepetys în care este vorba despre Cristian Florescu, un tânăr din România sub regimul comunist al lui Ceaușescu. În mijlocul opresiunii guvernamentale, Cristian devine un informator, luptându-se cu dilemele morale și riscurile personale. În timp ce revolta anticomunistă prinde amploare, personajul nostru se confruntă cu trădarea și pierderile, descoperind adevăruri dureroase despre cei dragi. Odată cu prăbușirea regimului, Cristian se confruntă cu consecințele și, decenii mai târziu, împărtășește întâmplările într-un emoționant epilog. Un portret captivant al unei perioade tulburătoare din istoria României, plin de curaj și perseverență.

Citește și
Rezumat Printre tonuri cenușii de Ruta Sepetys
Rezumat Fântânile tăcerii de Ruta Sepetys
Rezumat O mare de lacrimi de Ruta Sepetys



Rezumat la cartea Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989 de Ruta Sepetys


Cristian Florescu, naratorul, este un student în vârstă de 17 ani care locuiește în București, România, împreună cu părinții săi, sora mai mare, Cici, și bunicul pe care îl numește Bunu. Guvernul comunist dorește să obțină informații despre familia Van Dorn, o familie de diplomați americani în casa căreia mama lui Cristian lucrează ca menajeră. Un agent guvernamental îi promite lui Cristian medicamente pentru leucemia lui Bunu în schimbul informațiilor despre americani. Cristian acceptă și i se atribuie numele de cod "Oscar". (Între capitolele narative ale lui Cristian, autoarea cărții plasează rapoarte ale Securității care detaliază interacțiunile dintre agenți și informatori și conțin informații obținute prin supraveghere.)

Dictatorul opresiv Nicolae Ceaușescu controlează România, unde este ilegal să exprimi orice dezacord împotriva guvernului. Condițiile în întreaga țară sunt precare, cu alimente în cantități reduse și electricitate nesigură. Supravegherea guvernamentală este omniprezentă, iar cetățenii trăiesc în frică constantă că vor deveni ținte din cauza vorbelor sau acțiunilor lor. În săptămânile care urmează după acceptarea sa de a furniza informații, Cristian este chinuit de vinovăție, fiind sigur că unul dintre membrii familiei sale va simți starea sa anxioasă și va descoperi că îi trădează. Se îngrijorează cel mai mult pentru Bunu, un critic deschis al regimului lui Ceaușescu, și pentru Cici, o croitoreasă cu tranzacții ocazionale pe piața ilicită. Cristian devine apropiat de Liliana Pavel, o colegă pentru care are sentimente romantice. Cei doi se întâlnesc în secret în casa scării apartamentului Lilianei și participă la "serile de film" în care sunt proiectate filme americane ilegale. Cei doi împart o Coca-Cola ilegală și ciocolată greu de obținut.

Cristian furnizează informații despre conținutul casei Van Dorn, în special despre dormitorul lui Dan, fiul lor adolescent. Dan îi oferă lui Cristian o privire în cultura americană, împărtășindu-i videoclipuri de acasă pe care prietenii lui Dan i le-au trimis din SUA. De asemenea, Cristian îl însoțește pe Dan la Biblioteca Americană, unde citește numerele revistei Time. Prin această revistă, Cristian află că Ungaria a răsturnat regimul său comunist. Cristian este chemat să se întâlnească cu agentul guvernamental (pe care îl poreclește "Mâini ca o vâslă") și să furnizeze declarații scrise și semnate despre ceea ce descoperă la familia Van Dorn.

Liliana îl acuză pe Cristian că a dat informații despre tatăl ei, care a fost concediat din funcția de comerciant. Prin acest loc de muncă, domnul Pavel a obținut cutia ilegală de suc, pe care Liliana apoi a împărțit-o cu Cristian. Liliana susține cu tărie că nu se poate încrede în Cristian și întrerupe legăturile cu el. Un al doilea șoc survine curând, odată cu moartea lui Bunu. El nu este victimă a leucemiei, ci este ucis într-o bătaie violentă pentru poziția sa anti-guvernamentală. Cristian este șocat să afle că Bunu nu a suferit deloc de cancer, ci a fost otrăvit încetul cu încetul de agenții Securității (poliția secretă) prin cafeaua pe care o bea. Moartea lui Bunu îl devastează pe Cristian, dar îl și mobilizează să acționeze împotriva opresiunii lui Ceaușescu.

Cristian devine frustrat de lipsa acțiunii împotriva comunismului în România, în special pe măsură ce acesta se încheie în Bulgaria și Cehoslovacia vecină. El dezvoltă un plan pentru a transmite caietul lui domnului Van Dorn. Caietul conține poeziile și gândurile lui Cristian, dezvăluind detalii despre condițiile aspre din România și conturând un tablou al domniei nemiloase a lui Ceaușescu. Cristian speră că domnul Van Dorn va folosi caietul pentru a informa Statele Unite cu privire la aceste condiții. El planifică să se asigure că domnul Van Dorn va găsi caietul împachetat ca și cum ar fi un cadou. El știe că conținutul său este periculos și ar putea însemna moartea pentru el dacă este legat de el.

Un punct de cotitură survine cu un protest în Timișoara, un oraș la vest de București, în urma înlăturării unui lider religios de către guvern. Cristian este încurajat de protest, sperând că acesta va duce la o rezistență mai mare în toată România. În timp ce ia în considerare cum s-ar putea alătura unei revoluții potențiale, el ajunge să creadă că Cici este o informatoare. O urmărește într-o dimineață pentru a descoperi că se întâlnește cu Mâini ca o Vâslă. Este indignat și refuză să îi asculte explicațiile. În zilele care urmează, Cristian refuză să vorbească cu Cici, convins că ea a spionat familia lor.

Prietenul lui Cristian, Luca, are informații că studenții universitari anticomuniști plănuiesc să organizeze un protest în timpul unui discurs al lui Ceaușescu. Protestul se întâmplă într-adevăr, conducând cu succes la alungarea lui Ceaușescu de pe scenă și la un marș pe străzile Bucureștiului. Marșul devine periculos odată cu acțiunea militară efectuată pentru a-l potoli. Luca este printre cei împușcați și răniți, iar Cristian este capturat. Descoperă că Liliana se află printre protestatarii aruncați într-o furgonetă care se îndreaptă spre Jilava, o închisoare notorie.

La închisoare, Cristian este bătut, dar își menține hotărârea de a rezista. Împreună cu Liliana, este transferat la un centru de detenție pentru tineret, de unde evadează. Încearcă să vorbească cu domnul Van Dorn la Ambasada Americană, dar i se refuză intrarea. În schimb, cu ajutorul unui adolescent local simpatizant cu Occidentul și cu conexiuni subterane, informează familiile lui Liliana și Luca despre situația lor și apoi îl localizează pe Luca într-un spital. Revolta continuă și Ceaușescu și soția sa fug.

La spital, Cristian o găsește și pe Cici. Încă furios, refuză să vorbească cu ea sau să asculte justificările ei pentru colaborarea cu Mâini ca o Vâslă. Cu toate acestea, îi cere să-și  folosească conexiunile pentru a o elibera pe Liliana. În cele din urmă, se întoarce acasă, grav rănit și epuizat.

Ceaușescu și soția sa sunt capturați, aduși înapoi în România, judecați și executați în ziua de Crăciun. Cristian este copleșit de emoții, în special atunci când porțiuni din caietul său sunt difuzate la radio. Nu știe nde se află Cici, dar află că Luca și Liliana sunt în siguranță. Cristian și Liliana se întâlnesc în casa scării în ziua de Crăciun, așa cum au făcut de atâtea ori înainte, și privesc cu optimism spre un viitor strălucit.

Romanul se încheie cu un epilog așezat decenii mai târziu. Cristian dezvăluie că Cici a fost ucisă la scurt timp după ce a văzut-o la spital. Apoi, el împărtășește informații pe care le-a obținut mai târziu din rapoartele Securității despre familia sa. Descoperă nu doar că intențiile lui Cici de a informa erau pentru a obține pașapoarte pentru ca cei doi să poată fugi din țară, ci și că mama sa era un simpatizant al guvernului și care, de asemenea, furnizase informații. Acum profesor de liceu, Cristian este îndemnat de elevii săi să scrie o carte despre experiențele sale. El face acest lucru și planifică să ofere o copie a cărții lui Mâini ca o Vâslă după ce află identitatea acestuia.