Rezumat Fără un sfanț prin Paris și prin Londra de George Orwell

Rezumat la cartea "Fără un sfanț prin Paris și prin Londra" de George Orwell, în care autorul oferă o mărturie detaliată despre sărăcie, prezentându-și experiențele atât în Paris, cât și în Londra. În prima parte, Orwell descrie lupta sa pentru supraviețuire în condiții aproape de sărăcie extremă, lucrând ca spălător de vase și trăind printre diverse personaje în mediile boeme ale celor două orașe. A doua parte a cărții se concentrează pe călătoriile sale, evidențiind interacțiunile cu caritatea și înțelegerea vieții ca cerșetor. Memoriul explorează subtilitățile carității creștine și atrage atenția asupra complexității vieții cerșetorilor, oferind, în același timp, o privire fascinantă în lumea boemă a artiștilor și a comunităților de imigranți.

Cartea fost tradusă și ca "Fluierând a pagubă prin Paris și Londra" sau "Vagabond prin Paris și Londra". Este prima carte publicată a lui George Orwell.

Citește și
Rezumat Ferma animalelor de George Orwell
Rezumat O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell
Rezumat scurt O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell - 1984
Rezumat Zile birmaneze de George Orwell
Rezumat Omagiu Cataloniei de George Orwell
Rezumat pe capitole O fată de preot de George Orwell
Rezumat O gură de aer de George Orwell



Rezumat la cartea Fără un sfanț prin Paris și prin Londra de George Orwell


Cartea "Fără un sfanț prin Paris și prin Londra" este o mărturie despre sărăcie scrisă de George Orwell și publicată în 1933. Cartea detaliază perioada petrecută de autor în Paris și Londra, înainte de publicarea primului său roman numit Zile birmaneze. Orwell oferă detalii despre munca sa în condiții aproape fără adăpost în Paris și despre experiențele sale călătorind în Londra.

Când Orwell a părăsit inițial postul său din Burma ca ofițer de poliție, s-a mutat la Londra pentru a călători și a publica materiale pentru diferite reviste, inclusiv ceea ce avea să devină prima parte a manuscrisului său. Apoi, s-a mutat la Paris, în Cartierul Latin, o zonă boemă cunoscută pentru scriitorii și artiștii săi. După o boală gravă, se întoarce în Londra și începe să scrie.

În prima jumătate a cărții, el descrie experiențele sale din Paris. El zugrăvește atmosfera pariziană a acelui timp, cu toate personajele sale neobișnuite, scena artistică și populația de imigranți. Coborârea sa în sărăcie este prezentată cu toate atributele unei tragicomedii. Își pierde economiile când un compozitor italian face o copie a cheii camerei sale. Obține venit pentru o perioadă predând engleza, dar aceasta se termină. Începe să-și vândă hainele, apoi să le gajeze, în timp ce caută un loc de muncă cu un ospătar rus. Ajunge chiar și două zile să nu aibă mâncare pe măsură ce circumstanțele sale se înrăutățesc.

Aproape că ajunge în pragul sărăciei absolute când, în cele din urmă, obține un loc de muncă ca spălător de vase într-un hotel. Este un loc de muncă plictisitor pentru el, cu o plată dezastruoasă și ore lungi. Îl compară cu munca sclavilor. El descrie murdăria hotelului din camera personalului și descrie programul lor. Lucrează și lucrează, abia având timp să doarmă, și apoi își cheltuie jumătate din salariu sâmbăta seara bând.

El povestește cum, într-o noapte, are loc o crimă chiar sub locul în care locuiește, dar toți din casă dorm în timp ce se întâmplă. Se întreabă cum au putut face așa ceva, dar concluzionează că, având în vedere tipul de muncă pe care aceștia îl fac, ar părea timp irosit să-și petreacă somnul cu asemenea detalii cum ar fi un omor.

Prietenul său ospătar rus decide să-și dea demisia în speranța că va obține un loc mai bun la un hotel nou, iar Orwell, înșelat de optimismul său, face același lucru. Hotelul nu merge prea  bine la început, iar el nu este plătit timp de zece zile. Doarme pe o bancă în loc să se confrunte cu gazda sa, dar se dovedește că locul de muncă este de succes. În cele din urmă, este plătit, deși orele sale lungi ca spălător de vase devin și mai lungi.

El povestește despre o serie de personaje mărunte în anecdote despre oraș în timp ce lucrează și își caută un loc de muncă. La un moment dat, simte că spălarea vaselor l-a înrobit și observă că dacă spălătorii de vase ar fi mai deștepți, ar fi format un sindicat. Nu au făcut-o, însă, pentru că natura muncii lor nu le lasă timp să se gândească la altceva decât la spălarea vaselor.

În cele din urmă, contactează un prieten din Londra atunci când stresul locului de muncă începe să-i afecteze sănătatea mintală. Prietenul este de acord să-i găsească un loc de muncă și să-i trimită bani să-și scoată hainele puse gaj. Decide să părăsească Parisul și să se întoarcă la Londra.

El ar fi trebuit să aibă grijă de un invalid, dar angajatorul și pacientul său pleacă în străinătate, lăsându-l temporar fără loc de muncă, din nou. Trăiește ca un cerșetor până când pacientul se întoarce, dormind în locuri publice sau în adăposturi ale Armatei de Salvare. Trebuie să se deplaseze constant din cauza regulilor pentru vagabonzi din acea perioadă, iar mare parte din timpul zilei îl petrece așteptând deschiderea hotelurilor, bucătăriilor și a altor servicii.

Marea parte a celei de-a doua jumătăți a memoriilor descrie aceste călătorii, evidențiind experiențele sale cu caritatea și înțelegerea vieții de cerșetor. De asemenea, descrie modul în care el și alții percep caritatea creștină oferită lor. Spune că ar fi trebuit să fie mai recunoscători, dar nu au fost. Fiecare dintre ei s-a simțit puțin umilit de experiențele lor, și toți proveneau din medii diferite.

Ultimele părți ale cărții conturează detalii despre tipurile de adăposturi și servicii disponibile cerșetorilor locali. Ajunge la concluzia că a experimentat doar marginile sărăciei și că nu va mai judeca niciodată un om forțat să trăiască în acele împrejurări.

Criticii au dezbătut asupra adevărului din memoriu, aducând dovezi pentru a arăta că Orwell a exagerat anumite părți ale experienței sale în numele poveștii. Orwell însuși a spus că nu a exagerat cu nimic, dar că scriitorii deseori schimbă sau evidențiază povestea pe măsură ce aleg evenimentele despre care să scrie. El pare să creadă că o parte a datoriei sale ca scriitor este să creeze o poveste bună și să detalieze adevăruri mai mari legate de experiența sa prin rearanjarea și editarea poveștilor alese.

Cartea oferă o privire fascinantă asupra vieții boeme a multor artiști care trăiau în Europa, precum și a comunităților de imigranți. La vremea respectivă, un hotel s-a plâns de modul cum a scris despre industria serviciilor, dar mulți critici au fost de acord că critica sa delicată a fost o privire necesară și echitabilă asupra unei industrii adesea ascunsă de ochii clienților săi. Este o parodie a ascensiunii sale către clasa superioară și o poveste interesantă despre un trecut boem.