Rezumat Omul dedublat sau Dublul de Feodor Dostoievski

Rezumat la cartea "Omul dedublat sau Dublul" de Feodor Mihailovici Dostoievski, în care este vorba despre viața tumultoasă a consilierului Iakov Goliadkin, a cărui existență devine un coșmar atunci când un bărbat identic cu el intră în viața sa. Începând cu coșmaruri în care popularitatea sa este surclasată de prezența dublurii, Goliadkin este prins într-o spirală de umilințe și confuzie. Încercările de reconciliere cu dublura duc la situații tensionate, iar evenimentele îl duc spre o destinație neașteptată. Cu fiecare întâmplare, Dostoievski explorează teme profunde precum identitatea, alienarea și consecințele autoconvingerii.

Citește și
Rezumat lung Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat la cartea Demonii de Feodor Dostoievski
Rezumat lung Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Idiotul de Feodor Dostoievski
Rezumat Însemnări din subterană de Feodor Dostoievski
Rezumat Amintiri din casa morților de Feodor Dostoievski
Rezumat Oameni sărmani de Feodor Dostoievski
Rezumat Jucătorul de Feodor Dostoievski



Rezumat la cartea Omul dedublat sau Dublul de Feodor Dostoievski


Omul dedublat, tradus și Dublul este o nuvelă scrisă de autorul rus Feodor Dostoievski. Aceasta spune povestea tragică, dar comică, a politicosului și bine-cunoscutului consilier titular Iakov Petrovici Goliadkin. Problemele sale încep atunci când dublura sa identică intră în viața lui și începe să preia controlul. Goliadkin se adresează colegilor săi pentru ajutor, dar indiferent cui îi vorbește, simte din ce în ce mai mult că este înconjurat de dușmani.

Romanul începe cu Goliadkin trezindu-se la ora 8 dimineața, ora lui obișnuită de trezire. Calculează cele 750 de ruble în carnețelul său înainte de a verifica ce face servitorul său, Petruşka. Acesta vorbește cu niște colegi și Goliadkin îi poruncește să se întoarcă în apartament pentru a face micul dejun. După micul dejun, Goliadkin se urcă într-o trăsură care îl aștepta și îi spune șoferului să oprească la casa doctorului său.

Doctorul îi spune lui Goliadkin că trebuie să iasă mai mult și să se distreze. În acest moment, Goliadkin începe să plângă, vorbind haotic despre numărul dușmanilor pe care îi are. Doctorul ascultă cu atâta răbdare încât Goliadkin simte nevoia să își ceară scuze pentru comportamentul său înainte de a părăsi cabinetul medical. În timp ce se urcă înapoi în trăsură, îl vede pe doctor privindu-l cu atenție de la fereastra unui geam.

Mai târziu, în acea seară, Goliadkin merge la petrecerea de ziua de naștere a fiicei protectorului său, pe nume Klara Olsufievna. I se refuză intrarea, dar reușește să intre în casă pe ușa din spate și să se ascundă într-un dulap. După multă indecizie, iese din cameră și intră în sala de zi unde se apropie de Klara și de șeful său, Andrei Filippovici. Discursul nervos și dezorganizat al lui Goliadkin îi supără pe amândoi și în cele din urmă, doi servitori vin să-l escorteze afară. Dat afară din casă, Goliadkin dispare în întuneric fugind.

Goliadkin nu se oprește din alergat până când nu ajunge la un canal. Aici vede un bărbat apropiindu-se de el care, de la hainele până la aspectul fizic, este dublura sa exactă. Goliadkin îl strigă, dar când bărbatul se apropie, decide că nu vrea să vorbească cu el și continuă să alerge înapoi spre casa sa. În interiorul clădirii sale, își vede dublura intrând în apartamentul lui. După câteva momente, Goliadkin intră și el și își găsește dublura așezat pe pat.

La locul de muncă, dublura lui Goliadkin intră în birou. Goliadkin nu poate să creadă că nimeni nu observă asemănarea lor și îl întreabă pe colegul său Anton Antonovitch dacă observă vreo similitudine. Antonvitch îi spune că există asemănări, dar că nu este cazul să se îngrijoreze și că lucruri de genul ăsta se întâmplă tot timpul. După program, Goliadkin se întoarce acasă iar dublura sa se apropie de el, și îi întinde mâna în semn de prietenie. Goliadkin gândește că ar vrea să-l vadă dispărut, dar politețea sa naturală îl determină să-și invite dublura să intre din nou în casă.

În apartamentul său, Goliadkin și dublura stau la o masă cu mai multe pahare de rom pe ea. Cum amândoi sunt ușor beți, limbile lor se dezleagă și împărtășesc secrete intime. Dublura îi spune lui Goliadkin cum a ajuns în St. Petersburg și cum doar bunătatea unui creștin l-a oprit să nu cadă în sărăcie. El îi scrie lui Goliadkin un vers care-l atinge la suflet atât de mult încât își invită dublura să stea peste noapte.

Când se trezește, Goliadkin observă că dublura sa a părăsit apartamentul. Îl întreabă pe Petruşka unde a plecat și Petruşka spune că stăpânul său a plecat acum o oră și jumătate la niște afaceri. Goliadkin îi spune lui Petruşka că el este stăpânul și nu cel care seamănă cu el, dar Petruşka doar dă din cap și pleacă. Pe drum, Goliadkin își întâlnește dublura și îl întreabă unde a fost. Dublura declară că este prea ocupat pentru a vorbi și pleacă. La serviciu, Andrei Filippovici îl cheamă pe Goliadkin în biroul său. Goliadkin tocmai își adună hârtiile când dublura sa intră în birou. El pretinde că vrea să-l ajute și îi smulge hârtiile din mână ducându-se singur în biroul lui Andrei Filippovici. După program, Goliadkin îl ajunge din urmă pe dublură și îi spune că joacă un joc complicat. Dublura sa îl ignoră și pleacă cu un taxi.

Goliadkin are o serie de coșmaruri. Acestea încep cu el bucurându-se de o mare popularitate până când dublura apare și atrage toată atenția asupra sa. Când se trezește, este deja 2 după-amiază și întârzie la serviciu. Când Goyladkin intră în birou, încearcă să meargă să-l vadă pe șeful său, dar tinerii funcționari îl înconjoară și îi blochează calea. Un moment mai târziu, dublura trece prin mulțime, strângând mâna tuturor înainte de a se opri pentru a-l batjocori pe Goliadkin. Umilit, Goliadkin rămâne singur pentru restul zilei, iar când își vede dublura plecând acasă, aleargă după el.

Goliadkin își convinge dublura să meargă la o cafenea din apropiere și să discute despre problema lor. Atitudinea prietenoasă și deschisă a acestuia îl înmoaie din nou și după puțin timp, Goliadkin își cere scuze pentru comportamentul său. Cu toate acestea, când dublura merge să plătească, îl batjocorește pe Goliadkin anulând mâna pe care i-o oferise cu puțin timp în urmă. Goliadkin sare în picioare de pe scaun și dublura fuge din cafenea. Goliadkin îl urmărește și reușește să sară pe trăsura dublurii sale. Trăsura se oprește în fața casei lui Olsufi Invanovitch și Goliadkin își vede dublura intrând în casă iar el se întoarce acasă. Înapoi în apartamentul său, găsește o scrisoare de la Klara care îi spune că vrea să-l întâlnească în fața casei ei la 2 dimineața.

Goliadkin așteaptă în curtea lui Olsufi Ivanovici pentru un semnal de la Klara. Semnalul nu vine și, în schimb, Goliadkin îi vede pe oaspeții lui Ivanovici privindu-l de la fereastră. Dublura iese afară să-i spună să intre în casă și Goliadkin acceptă cu reținere. Spre surpriza sa, toți îi arată o mare bunătate, inclusiv Olsufi Ivanovici și doctorul său Krestian Ivanovici. Apoi, doctorul îl duce pe Goliadkin la o trăsură care aștepta afară și pleacă către un azil de nebuni.