Rezumat Cronicile din Narnia 1: Nepotul magicianului de C. S. Lewis

Rezumat la cartea Cronicile din Narnia: Nepotul magicianului scrisă de C. S. Lewis despre aventurile lui Digory Kirke și prietena lui, Polly Plummer, într-o lume fantastică creată de leul magic Aslan. Cei doi prieteni explorează mai multe lumi paralele, inclusiv una unde se află malefica vrăjitoare Jadis, care amenință să distrugă Narnia, țara magică pe care Aslan a creat-o. Prin acțiunile lor, Digory și Polly devin eroi și sunt implicați în crearea lumii minunate a Narniei pe care o cunoaștem din celelalte cărți ale seriei.


Vezi și
Cronicile din Narnia 2: Leul, Vrăjitoarea și dulapul
Cronicile din Narnia 3: Calul și băiatul
Cronicile din Narnia 4: Prințul Caspian
Cronicile din Narnia 5: Călătorie cu Zori de zi
Cronicile din Narnia 6: Jilțul de argint
Cronicile din Narnia 7: Ultima bătălie

Cronicile din Narnia 1: Nepotul magicianului - Rezumat lung


Povestea începe în Londra, în timpul verii anului 1900. Doi copii, Digory și Polly, se întâlnesc în timp ce se joacă în grădinile adiacente ale unui rând de case. Ei decid să exploreze mansarda abandonată dincolo de casa lui Digory, dar nu merg destul de departe și se găsesc în studioul unchiului Andrew. Unchiul Andrew îi păcălește pe cei doi și o face pe Polly să atingă un inel magic galben, determinând-o să dispară. Apoi îi explică lui Digory că a experimentat cu magia și că inelele permit călătoria între lumi. El o șantajează pe Digory să ia un alt inel galben să o urmeze pe Polly, și două inele verzi ca să poată să se întoarcă amândoi.




Digory se trezește transportat într-o pădure somnoroasă cu un efect aproape narcotic; el o găsește pe Polly în apropiere. Pădurea este plină de bălți. Digory și Polly presupun că pădurea nu este într-adevăr o lume proprie, ci o "pădure între lumi", similară cu mansarda care leagă casele lor din Anglia, și că fiecare baltă duce către un univers separat. Ei decid să exploreze o altă lume înainte de a se întoarce în Anglia și să sară într-una dintre bălțile din apropiere. Apoi se găsesc într-un oraș părăsit al lumii antice a Charn-ului. În interiorul palatului în ruine, descoperă statui ale foștilor regi și regine ale Charn-ului, care se degradează de la frumos și înțelept la nefericit și crud. Ei găsesc un clopot cu un ciocan și o inscripție care îl invită pe cel care îl găsește să lovească clopotul.

Cu toate protestele lui Polly, Digory bate clopotul. Acest lucru o trezește pe ultima statuie, o regină vrăjitoare numită Jadis, care - pentru a evita înfrângerea în bătălie - a ucis intenționat fiecare ființă vie din Charn spunând cuvântul "Deplorabil". Rămasă singurul supraviețuitor în lumea ei, ea s-a pus într-un somn fermecat care ar fi fost întrerupt doar de cineva care sună clopotul.

Copiii recunosc că Jadis este malefică și încearcă să fugă, dar ea îi urmărește înapoi în Anglia agățându-se de ei în timp ce țin în mână inelele. În Anglia, ea descoperă că puterile ei magice nu funcționează, deși își păstrează forța supranaturală. Disprețuindu-l pe unchiul Andrew ca fiind un magician slab, ea îl înrobește și îi poruncește să-i aducă o "trăsură" - o trăsură hansom - astfel încât să poată să cucerească Pământul. Ei pleacă și ea atrage atenția prin furtul unei bijuterii dintr-un magazin din Londra. Poliția o urmărește cu mașinile, până când aceasta se prăbușește la poalele casei Kirke. Jadis rupe o tijă de fier de pe un stâlp de iluminat de pe stradă, folosind-o pentru a lupta împotriva poliției și spectatorilor când aceștia o ridiculizează.


Când Jadis amenință mulțimea, Polly și Digory o prind și își pun inelele pentru a o scoate din lumea lor - împreună cu unchiul Andrew, Frank șoferul de taxi și calul său, Strawberry, care se atingeau toți atunci când copiii și-au pus inelele. În Pădurea dintre Lumi, Strawberry, căutând să bea dintr-unul dintre iazuri, îi aduce accidental pe toți într-o altă lume: un vid întunecat și gol. La început, Digory crede că este Charn, dar Jadis o recunoaște ca fiind o lume încă necreată. Apoi toți sunt martori la crearea unei noi lumi de către leul Aslan, care aduce la viață stele, plante și animale în timp ce cântă. Jadis, la fel de îngrozită de cântarea lui, pe cât sunt atrași ceilalți de el, încearcă să-l omoare pe Aslan cu tija de fier; dar acesta este inofensiv pentru el și, în pământul creator al lumii noi, răsare într-un stâlp de lampă în creștere. Jadis fuge îngrozită.

Aslan dă unor animale puterea vorbirii, poruncindu-le să o folosească pentru justiție și distracție sau să riște să devină din nou animale obișnuite. Regele Frank și soția sa sunt încoronați. Aslan îl confruntă pe Digory pentru responsabilitatea lui de a o aduce pe Jadis în lumea sa tânără și îi spune că trebuie să se împace cu ideea ajutând la protejarea noii lumi a Narniei de răul ei. Aslan transformă calul șoferului de taxi într-un cal zburător numit Fledge, iar Digory și Polly zboară pe el până la o grădină îndepărtată, din munți. Sarcina lui Digory este să ia un măr dintr-un copac din această grădină și să-l planteze în Narnia. În grădină, Digory găsește un semn de avertizare care interzice să fure din grădină.


Când Digory alege un măr pentru misiunea sa, mirosul puternic al fructelor îl ispitește. Jadis apare, mâncând ea însăși un măr pentru a deveni nemuritoare, lăsând-o cu pielea palidă și albă. Ea îl încurajează pe Digory să mănânce un măr și să i se alăture în nemurire sau să fure unul și să-l ia înapoi pe Pământ pentru a-și vindeca mama bolnavă. Digory rezistă, știind că mama sa nu ar aproba niciodată furtul, dar ezită. El își dă seama de planul Vrăjitoarei când ea sugerează să o lase pe Polly în urmă, fără să știe că Polly poate scăpa cu ajutorul inelului său. Înfrântă, Vrăjitoarea pleacă spre Nord și îl sfidează pe Digory pentru refuzul său de a mânca mărul și de a dobândi nemurirea. Digory se întoarce în Narnia și plantează mărul, care crește și se dezvoltă într-un copac matur în spatele lor în timp ce are loc ceremonia de încoronare. Aslan îi explică lui Digory cum funcționează copacul - oricine fură merele obține dorința inimii lor, dar sub o formă care îl face dezgustător. În cazul Vrăjitoarei, ea a obținut nemurirea, dar asta înseamnă doar o suferință eternă din cauza inimii sale rele. Mai mult, merele magice sunt acum o oroare pentru ea, astfel încât copacul de mere o va respinge pentru secole de acum înainte, dar nu pentru totdeauna. Cu permisiunea lui Aslan, Digory ia apoi un măr din noul copac pentru a-și vindeca mama. Aslan îi întoarce pe Digory, Polly și unchiul Andrew în Anglia. Frank și soția sa, Helen (transportați din Anglia de către Aslan), rămân să domnească în Narnia ca primul rege și regină. Creaturile narniene trăiesc în pace și bucurie, și nicio vrăjitoare sau alt dușman nu va veni să tulbure Narnia în multe sute de ani.

Mărul lui Digory îi restabilește sănătatea mamei sale, iar tatăl său se întoarce definitiv acasă după o perioadă petrecută în India pentru afaceri. El și Polly rămân prieteni de-a lungul vieții. Unchiul Andrew se reformează și renunță la magie, dar încă îi place să se laude cu aventurile sale cu vrăjitoarea. Digory plantează sâmburele mărului, împreună cu inelele unchiului Andrew, în curtea casei mătușii sale din Londra, iar acesta crește într-un copac mare. Curând după aceea, familia lui Digory moștenește o vilă la țară, iar mulți ani mai târziu, copacul de măr este doborât de o furtună. Digory, acum un profesor de vârstă mijlocie, face din lemnul său un dulap, stabilind evenimentele din "Leul, vrăjitoarea și dulapul".