Rezumat la Legenda Tezeu și Minotaurul

Rezumat la legenda sau mitul "Tezeu și Minotaurul", o legendă din mitologia greacă în care Tezeu, fiul regelui Egeu, se oferă voluntar să pună capăt ororii din Creta și să înfrunte Minotaurul. Trimis alături de alți tineri și tinere, aceștia sunt sacrificați ca tribut pentru monstrul din Labirint. Cu ajutorul ghemului de ață oferit de Ariadna, fiica regelui Minos, Tezeu pătrunde în Labirint și se confruntă cu Minotaurul. Învingând creatura, el eliberează atenienii și scapă împreună cu Ariadna. Totuși, o greșeală în semnalizare îi aduce durere lui Egeu, care, crezându-și fiul mort, se aruncă în Marea Egee. Acest episod definește mitul denumirii Mării Egee și povestea eroică a lui Tezeu.




Citește și
Doua rezumate scurte Tezeu si Minotaurul de Florin Bican

Rezumat la Legenda Tezeu și Minotaurul


Pasifae, soția regelui Minos al Cretei, a avut mai mulți copii. Cel mai în vârstă dintre aceștia, pe nume Androgeu, a plecat la Atena pentru a participa la Jocurile Panateneele, care aveau loc acolo la fiecare patru ani. Fiind puternic și priceput, s-a descurcat foarte bine, câștigând unele evenimente. A devenit curând favoritul mulțimii, ceea ce a stârnit resentimentele Pallantidelor, care l-au asasinat, atrăgând mânia lui Minos.

Când regele Minos a aflat ce i s-a întâmplat fiului său, a ordonat flotei cretane să pornească spre Atena. Minos i-a cerut regelui Egeu pe criminalii fiului său, spunând că dacă îi predă, orașul va fi cruțat. Cu toate acestea, neștiind cine sunt asasinii, regele Egeu a predat întregul oraș milei lui Minos. Răzbunarea acestuia a fost să stipuleze că la sfârșitul fiecărui Mare An, care avea loc după fiecare șapte cicluri ale calendarului solar, cei mai curajoși șapte tineri și cele mai frumoase șapte fete trebuiau să urce într-o barcă și să fie trimiși drept tribut în Creta și să rămână acolo pentru totdeauna.

Într-o altă versiune, regele Minos fusese în război cu atenienii și a avut succes. El a cerut apoi ca la intervale de nouă ani, șapte băieți și șapte fete ateniene să fie trimiși în Creta pentru a fi devorați de Minotaur, un monstru jumătate om, jumătate taur, care trăia în Labirintul creat de Daedalus.

Când a venit timpul pentru al treilea tribut, Tezeu s-a oferit voluntar să vorbească cu monstrul pentru a opri această oroare. A luat locul unuia dintre tineri și a plecat cu o velă neagră, promițându-i tatălui său, Egeu, că, dacă reușește, se va întoarce cu o velă albă. La fel ca ceilalți, Tezeu a fost dezarmat când au navigat. La sosirea în Creta, Ariadna, fiica regelui Minos, s-a îndrăgostit de Tezeu și, la sfatul lui Daedalus, i-a dat un ghem de ață, astfel încât să poată găsi drumul în afara Labirintului. În acea noapte, Ariadna l-a însoțit în Labirint, iar Tezeu a promis că, dacă va reuși să iasă din Labirint, o va lua cu el. În momentul în care Tezeu a intrat în Labirint, a legat un capăt al ghemului de ață de ușă și a scos sabia pe care o ascunsese în tunică de paznici. Tezeu a urmat instrucțiunile date lui Ariadna de Daedalus: mergi înainte, mereu în jos și niciodată la stânga sau la dreapta. Tezeu a ajuns în inima Labirintului și la Minotaurul care dormea. Bestia s-a trezit și a avut loc o luptă cruntă. Tezeu l-a învins pe Minotaur cu forța sa și i-a înfipt sabia în gât (conform unei alte versiuni a legendei, Tezeu l-ar fi strangulat).

După decapitarea bestiei, Tezeu a folosit sfoara pentru a scăpa din Labirint și a reușit să scape împreună cu toți tinerii atenieni și cu Ariadna, precum și cu sora ei mai mică, Phaedra (Fedra). Apoi, el și restul echipajului au adormit pe plaja insulei Naxos, unde s-au oprit pe drumul lor înapoi, căutând apă. Tezeu a uitat să ridice velele albe în locul celor negre, astfel că tatăl său, regele Egeu, crezând că el este mort, s-a sinucis, aruncându-se în mare de pe o stâncă de la marginea orașului Sounion, dând acestei ape numele de Marea Egee.