Rezumat la Legenda lui Hercule

Rezumat la Legenda sau mitul lui Hercule în care este vorba despre extraordinara sa forță și cele 12 munci legendare. Hercule, fiul lui Zeus și Alcmena, a trăit o viață plină de aventuri și tragice evenimente. Supus persecuțiilor zeiței Hera, Hercule a trebuit să îndeplinească celebra sa serie de munci imposibile, cum ar fi uciderea leului Nemean și Hidra care scuipa foc, capturarea Cailor lui Diomede și aducerea merelor de aur de la Hesperide. În ciuda triumfului său asupra acestor provocări, viața lui Hercule s-a încheiat într-un mod tragic, marcat de moartea soției sale Deianeira și de eliberarea sa de sub mortalitate prin intervenția zeilor.



Citește și
Rezumat la legenda lui Heracle

Rezumat la legenda sau mitul lui Hercule


Hercule (Heracle) a fost un erou al mitologiei grecești, faimos pentru forța și puterea sa extraordinară. Celebrat ca un muritor de excepție, reușitele sale în munci aparent imposibile i-au adus un loc nemuritor printre zei. Ca cel mai mare dintre eroi, i s-au atribuit de-a lungul secolelor numeroase aventuri, care probabil erau inițial legate de figuri mai puțin cunoscute, locale.

Viața Timpurie


Tatăl muritor al lui Hercule a fost Amfitrion (nepotul lui Electrion, conducătorul Micenilor), iar mama sa a fost Alcmena; amândoi proveneau din Argos. Cu toate acestea, în urma unei certe violente între Amfitrion și unchiul său Electrion, soldată cu moartea accidentală a acestuia din urmă, familia a fugit la Teba, unde s-a născut Hercule. În mitologie, însă, a fost Zeus cel care s-a unit cu Alcmena și astfel l-a născut pe Hercule, explicând astfel originea puterii sale colosale. Hera a fost mereu geloasă (cum era și de așteptat) pe copilul nelegitim al soțului ei și i-a făcut viața dificilă încă de la o vârstă fragedă. Zeița a întârziat nașterea lui Hercule astfel încât vărul său Euristeu să se nască primul și să devină stăpânul Greciei, conform decretului lui Zeus. Hera i-a trimis și doi șerpi pentru a-l ucide pe nou-născutul Hercule, dar bebelușul i-a strangulat ușor. Pe de altă parte, Hercule s-a bucurat în general de favoarea zeilor olimpieni - în fond, i-a ajutat în lupta lor împotriva Titanilor - și a fost deosebit de iubit de Atena.

Tinerețea lui Hercule a fost petrecută sub îndrumarea celor mai buni dascăli din Grecia. Tatăl său l-a învățat să conducă caruri și să îmblânzească caii. Profesorul său de muzică a fost Linus, fiul lui Apollo, deși temperamentul iute al lui Hercule s-a manifestat atunci când l-a omorât pe Linus cu o lovitură de scaun (sau liră). A fost apoi trimis să trăiască cu păstorii în munți pentru a se întări, iar acolo a intrat în contact cu înțeleptul centaur Chiron.

Cele 12 Munci ale lui Hercule


Hercule s-a căsătorit cu Megara, fiica lui Creon, regele Tebei, și împreună au avut cinci copii. Hera a intervenit din nou și l-a făcut pe Hercule nebun, astfel încât acesta și-a ucis soția și copiii. Într-o disperare profundă, el a căutat sfatul lui Apollo prin oracolul de la Delphi. Sfatul a fost ca Hercule să-și ofere serviciile vărului său Euristeu, regele Micenilor, Tirintului și Argosului. Hera a intervenit din nou în evenimente, convingându-l pe Euristeu să-i impună eroului sarcini dificile și periculoase, cum ar fi celebrele cele 12 munci ale lui Hercule:

1. Uciderea Leului Nemeea.

Un leu cu o blană care nu putea fi străpunsă de arme teroriza regiunea Nemeea, în unele relatări din cauza lipsei de pietate a locuitorilor. Hercule a strangulat leul cu mâinile goale și purta întotdeauna blana leului ca o mantie de protecție.

2. Uciderea Hidrei din Lerna

Un monstru care scuipa foc, cu cap de leu și corp de șarpe care trăia într-o mlaștină aproape de Lerna, în apropiere de Argos, a fost trimis de Hera pentru a teroriza orașul natal al lui Hercule. Hercule a luptat cu creatura, dar a fost împiedicat de un crab uriaș care i-a mușcat piciorul și de faptul că de fiecare dată când tăia unul dintre capetele de șarpe, alte două creșteau în loc. Ajutat de nepotul Iolaus, care a folosit focul pentru a opri regenerarea capetelor, Hercule a ucis în cele din urmă Hidra și a înmuiat săgețile în sângele ei otrăvitor.

3. Capturarea Căprioarei Ceryneiene

Sacru pentru Artemis și cu coarne de aur, cerbul își trăgea numele de la Muntele Cerynea din apropiere de Argos. Hercule, având sarcina de a captura acest animal cunoscut pentru viteza sa și de a-l aduce viu lui Euristeu, a avut succes doar după o vânătoare lungă, poate de un an, care l-a epuizat pe animal.

4. Capturarea Mistrețului de pe muntele Erymanthus

Zona Muntelui Erymanthus din Arcadia era bântuită de un mistreț uriaș și feroce, iar lui Hercule i s-a dat sarcina de a-l captura și aduce la Micene. Provocând animalul la o vânătoare lungă, Hercule l-a epuizat, l-a capturat, i-a legat picioarele și l-a purtat pe umeri până la Micene. În timpul acestei munci, o luptă cu centaurii pentru un butoi de vin a dus la uciderea accidentală a lui Cheiron de către Hercule cu una dintre săgețile sale otrăvite.

5. Curățarea Grajdurilor lui Augias din Elis

Augias, regele Elisului, deținea o turmă de animale primită de la tatăl său, Helios. Turma era atât de vastă încât excrementele pe care le producea amenințau sănătatea orașului. Sarcina aparent imposibilă a lui Hercule era să curețe grajdurile turmei într-o singură zi. Pentru a realiza această sarcină, Hercule a săpat șanțuri pe ambele părți ale grajdurilor, a aruncat gunoiul în ele și apoi a deviat râurile Alpheus și Peneus pentru a spăla șanțurile curate.

6. Uciderea Păsărilor stimfalide (stimfaliene)

Acestea erau păsări agresive (posibil chiar mâncătoare de oameni) care locuiau într-o pădure lângă Lacul Stymphalis în nordul Arcadiei. Hercule a folosit castaniete sau clape de alamă (krotala sau krotalon) oferite de Atena pentru a speria păsările și a le face să zboare, permițându-i să le doboare cu săgețile sale.

7. Uciderea Taurului din Creta

Un taur distructiv tulbura locuitorii din Cnossos, pe insula Creta, și avea două posibile origini: fie era animalul pe care Europa îl călărea pe insulă, fie era taurul care s-a împerecheat cu Pasiphae (soția regelui Minos) și a creat Minotaurul. În unele versiuni, Hercule nu ucide taurul, ci îl capturează și îl duce la Micene.

8. Capturarea Cailor lui Diomede

Diomede, fiul lui Ares și rege al Traciei, avea în grajduri cai care se hrăneau cu carne umană. Hercule trebuia să-i captureze și să-i predea lui Euristeu. În unele relatări, Hercule a momit caii hrănindu-i fie cu trupul lui Diomede, fie cu grăjdarul lor.

9. Furtul cingătorii purtate de Hipolita (Hippolyte)

Hipolita era regina Amazoanelor, iar cingătoarea pe care o purta îi fusese dăruită de tatăl ei, Ares. Împreună cu tovarășii săi devotați, Hercule a călătorit pe insula Amazoanelor, în orașul Themiscyra, lângă Marea Neagră. Au avut o primire ostilă din partea Amazoanelor, care fuseseră convinse de Hera să atace eroii; totuși, în cele din urmă, Hercule a obținut cingătoarea pentru Euristeu.

10. Capturarea Boilor lui Geryon

Această turmă de bovine de pe insula Erythia era apărată de un formidabil trio: Geryon cu trei corpuri; Orthros - un câine cu două capete și coadă de șarpe; și ciobanul Eurytion, fiul lui Ares. Cu toate acestea, nu se puteau măsura cu Hercule, care i-a învins cu bâta sa și a capturat turma. În timpul călătoriei sale către această insulă din oceanul vestic, el a plasat semne în Strâmtoarea Gades, care de atunci au devenit cunoscute sub numele de Coloanele lui Hercule.

11. Recuperarea Merelor de aur ale lui Hesperide

Hesperidele locuiau într-o grădină îndepărtată, la marginea lumii cunoscute, în care creșteau copaci care dădeau mere de aur. Aceste fructe sacre erau protejate de Hera, care l-a numit pe Ladon, un temut dragon cu o sută de capete, ca gardian. Hercule a căutat mai întâi sfatul lui Nereus, Bătrânul Mării, cu privire la locația exactă a grădinii. În drumul său către grădină, Hercule a dat peste Prometeu, care era legat de o stâncă. Ca pedeapsă pentru că a furat focul din atelierul lui Hefaistos și l-a dăruit omenirii, Zeus trimisese zilnic un vultur să-i mănânce ficatul. Hercule a doborât vulturul cu o săgeată și l-a eliberat pe Prometeu; în schimb, Prometeu l-a informat că fratele său Atlas (și în unele relatări, tatăl Hesperidelor) i-ar putea arăta cum să ajungă în grădina sacră. Atlas ținea cerul pe umeri (ca pedeapsă de la Zeus pentru susținerea Titanilor în lupta lor împotriva zeilor olimpici), dar s-a oferit să aducă chiar el merele dacă Hercule va susține cerul în absența sa. Hercule a fost de acord și a fost ajutat de Atena să suporte greutatea imensă. Întorcându-se cu merele, Atlas era reticent în a-și relua locul. Cu toate acestea, Hercule, sub pretextul de a aduce perne pentru umerii săi, l-a păcălit pe Atlas să reia din nou povara pe umeri. Odată ce Hercule a scăpat, a luat merele și s-a întors la Micene. Într-o versiune alternativă, Hercule l-a supus pe Ladon, oferindu-i ierburi îmbătătoare și apoi a luat merele singur.

12. Capturarea lui Cerberus de la Hades

La această muncă, Euristeu devenise tot mai frustrat de succesul lui Hercule, așa că ultima sarcină trebuia să fie imposibil de dificilă. Aceasta consta în a coborî în lumea subterană a lui Hades și a captura un feroce câine cu trei capete numit Cerberus, care păzea porțile. În călătoria sa prin împărăția umbrelor subpământene, eroul întâlnește multe suflete și îl convinge pe zeul Hades să îi permită să-l ia pe Cerberus cu condiția să nu folosească arme. Hercule reușește și duce creatura înapoi la Micene, determinându-l pe Euristeu să se ascundă într-un borcan de frică.

Alte Aventuri ale lui Hercule


În timp ce își îndeplinea muncile, Hercule este implicat în multe alte exploatări secundare, cum ar fi lupta cu Hades pentru a-l salva pe Alcestis din Lumea de Dincolo, uciderea lui Kyknos care prăda pelerinii care mergeau spre Delphi și alăturarea sa în expediția de căutare a Lânii de Aur alături de Iason și Argonauții.

Hercule a mers, de asemenea, la Troia pentru a o salva pe Hesione, fiica regelui Laomedon. După ce Laomedon nu a plătit pentru faptele făcute de Poseidon și Apollo pentru oraș, zeii au trimis un monstru marin și o ciumă să provoace haos în oraș. Oracolul din Delfi a declarat că doar sacrificiul Hesionei ar putea evita dezastrul pentru Troia. Laomedon a acceptat, dar a oferit celebrii săi cai nemuritori (un dar de la Zeus pentru tatăl lui Laomedon, Troas) ca recompensă pentru oricine ar putea s-o salveze pe fiica sa. Hercule a acceptat provocarea, a ucis monstrul marin și a salvat-o pe Hesione. Cu toate acestea, Laomedon nu și-a ținut promisiunea, iar ani mai târziu, Hercule s-a întors cu o armată, a jefuit Troia, l-a ucis pe rege (făcând astfel pe fiul său Priam conducător) și i-a dat-o pe Hesione prietenului său Telamon.

Deianira (Deianeira)

După finalizarea cu succes a celor doisprezece munci, Hercule a început o viață nouă. În timpul exploatărilor sale în împărăția umbrelor, s-a întâlnit cu Meleagru, care i-a spus că ar trebui să se căsătorească cu sora lui, Deianira, fiica lui Oineus (Oeneus), regele Kalydonului. La sosirea în Kalydon, Hercule a descoperit însă că Deianira era logodită împotriva voinței sale cu Achelous (Ahelou), zeul râului. Câștigând afecțiunea lui Deianira, Hercule l-a învins pe Achelous într-o luptă și s-a căsătorit cu prințesa. Hotărându-se să se stabilească în Tirin sau Trachis, cuplul a trebuit să traverseze râul Eunos. Aici l-au întâlnit pe centaurul Nessus, care transporta oamenii peste râu. Cu toate acestea, în timpul traversării, el a hărțuit-o în mod neînțelept pe Deianira și Hercule l-a omorât cu una dintre săgețile sale otrăvite. Din nefericire pentru Hercule, chiar înainte de a muri, Nessus a mințit-o pe Deianira și i-a spus că sângele său are proprietăți afrodiziace și ar trebui să adune puțin și să-l păstreze.

După câțiva ani de căsnicie pașnică în timpul cărora cuplul a avut un fiu pe nume Hyllus, Hercule a decis să participe la un concurs de tras cu arcul, unde premiul era Iole, fiica lui Eurytos, regele din Oichalia. Hercule a câștigat competiția, dar i s-a refuzat premiul pentru că era deja căsătorit. Supărat, Hercule a furat caii lui Eurytos și i-a dus înapoi în Tirin. Iphitos a vizitat apoi Tirinul pentru a cere înapoi caii tatălui său, dar a fost ucis de Hercule.

Forțat să fugă din patria sa, Hercule a trebuit din nou să caute izbăvire de la oracolul din Delfi. Cu toate acestea, deoarece era pătat de crimă, oracolul a refuzat să-l sfătuiască; în consecință, Hercule a furat tripodele sacre ale lui Apollo în încercarea de a-și înființa propriul oracol la Pheneos. Apollo și Hercule au devenit apoi dușmani și doar trăsnetul lui Zeus i-a putut despărți.

Moartea Groaznică și Divinitatea


Hercule a fugit apoi în Trachis, de unde a plecat s-o slujească pe Omphale, regina Lidiei, la ordinul lui Zeus. El a distrus și Oichalia și a luat-o pe Iole ca servitoare. Bănuind motive amoroase și dorind să recâștige afecțiunea soțului ei, Deianira a decis să folosească sângele lui Nessus. A acoperit cu el o mantie și i-a dat-o unui mesager să o ducă lui Hercule. Eroul a purtat-o, dar mantia impregnată a cauzat o arsură teribilă a pielii sale. Deianira și-a luat propria viață din remușcare, iar Hercule, nevăzând nicio perspectivă pentru el însuși, l-a instruit pe fiul său Hyllus să-l ducă pe Muntele Oite (sau Muntele Oeta) și să-i ardă trupul pe un rug funerar. În final, Hyllus a reușit să aprindă focul, iar Philoctetes (în schimbul arcului și săgeților lui Hercule) a fost cel care a hotărât soarta eroului. Însăși Atena i-a asigurat nemurirea, coborând în carul ei și luându-l pe Hercule din flăcări pe Muntele Olimp, unde s-a căsătorit cu zeița Hebe, i s-a dăruit darul tinereții eterne și i s-a permis să locuiască cu zeii pentru totdeauna.