Rezumat la Legenda lui Heracle

Rezumat scurt la mitul sau legenda lui Heracle în care este vorba despre aventurile epice ale celebrului erou din mitologia greacă, Heracle, fiul lui Zeus și al lui Alcmena. Heracle, subjugat de comploturile invidioase ale Herei, este obligat să îndeplinească cele 12 faimoase Munci, precum uciderea leului Nemean și a hidrei Lernaeană. În ciuda isprăvilor sale eroice, Heracle se confruntă cu tragedii personale, inclusiv crimă într-un acces de nebunie indus de Hera și moartea sa prin otrăvire. Cu toate acestea, el devine un zeu și se căsătorește cu Hebe după ce s-a împăcat cu Hera.




Citește și Rezumat la legenda sau mitul lui Hercule


Rezumat scurt la mitul sau legenda lui Heracle


Heracle este unul dintre cei mai faimoși eroi legendari Greco-Romani. Tradițional, Heracle era fiul lui Zeus și al lui Alcmena, descendentă al lui Perseus. Zeus jurase că următorul fiu născut din casa lui Perseu va deveni stăpânul Greciei, dar - printr-o unelture a geloasei soții a lui Zeus, Hera - s-a născut mai întâi un alt copil, Euristeu, bolnăvicios, care a devenit rege. Când Heracle a crescut, a trebuit să-l servească pe Euristeu și să sufere persecuțiile răzbunătoare ale Herei; prima sa ispravă a fost să sugrume doi șerpi pe care ea îi trimisese să-l omoare în leagăn.

Heracle a dus un război victorios împotriva regatului Orchomenus din Boeoția și s-a căsătorit cu Megara, fiica regelui Creon al Tebei, dar a ucis-o pe ea și pe copiii lor într-un acces de nebunie indus de Hera și, ca urmare, a fost obligat să devină servitorul lui Euristeu. Acesta a fost cel care i-a impus lui Heracle celebrele Munci, mai târziu aranjate într-un număr de 12, de obicei, în felul următor:

(1) uciderea leului din Nemeea, a cărui piele a purtat-o apoi;
(2) uciderea hidrei cu nouă capete de la Lerna;
(3) capturarea unui cerb cu coarne de aur din Arcadia;
(4) prinderea mistrețului sălbatic de pe Muntele Erymanthus;
(5) curățarea într-o singură zi a grajdurilor cu vite ale regelui Augias din Elis;
(6) împușcarea monstruoaselor păsări din la mlaștinile Stymphalian care mâncau oameni;
(7) capturarea taurului nebun care teroriza insula Creta;
(8) prinderea cailor care mâncau oameni ale regelui Diomede al Bistonilor din Tracia;
(9) luarea brâului lui Hipolita (Hippolyte), regina amazoanelor;
(10) capturarea vitelor celor trei trupuri ale gigantului Geryon, care domnea pe insula Erythia în vestul îndepărtat;
(11) aducerea înapoi a merelor de aur păstrate la capătul lumii de către Hesperide;
(12) aducerea din lumea de dincolo a câinelui cu trei capete Cerberus, paznicul porților infernului.

După ce a dus la bun sfârșit Cele douăsprezece Munci, Heracle a întreprins alte misiuni, inclusiv războaie. De asemenea, a luptat cu succes împotriva zeului râului Achelous pentru mâna lui Deianira. În timp ce o ducea acasă, centaurul Nessus a încercat să o violeze, iar Heracle l-a ucis cu una dintre săgețile sale otrăvite. Centaurul, muribund, i-a spus Deianirei să păstreze sângele din rana sa, pentru că, dacă Heracle va purta o haină unsă cu el, o va iubi doar pe ea pentru totdeauna. Câțiva ani mai târziu, Heracle s-a îndrăgostit de Iole, fiica lui Eurytus. Deianira, realizând că Iole era o rivală periculoasă, i-a trimis lui Heracle o haină unsă cu sângele lui Nessus. Sângele s-a dovedit a fi un otravă puternică, iar Heracle a murit. Trupul său a fost așezat pe un rug pe Muntele Oeta , partea sa muritoare s-a descompus, iar partea sa divină a urcat în locașul zeilor din Olimp, devenind și el un zeu. Acolo, el s-a împăcat cu Hera și s-a căsătorit cu Hebe, zeița veșnicei tinereți și fiica lui Her.