Rezumat scurt Școala Robinsonilor de Jules Verne

Rezumat scurt la cartea "Școala Robinsonilor" de Jules Verne, în care povestea începe cu licitația guvernamentală a insulei Spencer, iar protagonistul, William W. Kolderup, câștigă acest paradis îndepărtat. Nepotul său, Godfrey, însoțit de mentorul său, ajunge într-o aventură epică după ce naufragiază pe o insulă pustie. Trebuie să învețe să supraviețuiască, să se organizeze și să înfrunte diverse obstacole. În timpul acestei experiențe, Godfrey descoperă valoarea efortului independent și capătă curaj și încredere. Împreună cu ceilalți supraviețuitori, sunt salvați și se întorc în San Francisco, unde Godfrey și Phina hotărăsc să se căsătorească și să continue călătoria în jurul lumii împreună.

Citește și
Fisa de lectura "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Două rezumate scurte "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Rezumat 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne
Rezumat Ocolul Pământului în optzeci de zile de Jules Verne
Rezumat Insula misterioasă de Jules Verne
Rezumat O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne
Rezumat Cinci săptămâni în balon de Jules Verne
Rezumat Steaua sudului de Jules Verne
Rezumat scurt Căpitanul Hatteras de Jules Verne
Rezumat O fantezie a doctorului Ox de Jules Verne
Rezumat Copiii Căpitanului Grant de Jules Verne



Rezumat scurt la cartea Școala Robinsonilor de Jules Verne


Narațiunea începe cu licitația guvernamentală a insulei fictive Spencer, situată la 460 de mile de coasta Californiei (32°′N 142°18′V). Insula este nelocuită și doar doi licitatori participă: William W. Kolderup, un bogătaș din San Francisco, și rivalul său J. R. Taskinar, rezident în Stockton, California. Kolderup câștigă licitația, achiziționând insula Spencer cu patru milioane de dolari. Taskinar mormăie: "Mă voi răzbuna!" înainte de a se retrage la hotelul său.

Godfrey, un tânăr de douăzeci și doi de ani, trăiește cu Kolderup (unchiul său) și cu Phina, fiica adoptivă a lui Kolderup, de care Godfrey este îndrăgostit. Înainte de a se căsători cu Phina, Godfrey dorește să facă o călătorie în jurul lumii. Aprobând dorința nepotului său, Kolderup îl trimite pe Godfrey într-o călătorie pe mare în jurul lumii, la bordul unuia dintre vapoarele cu abur ale sale, Dream, comandat de căpitanul Turcott. Godfrey este însoțit de mentorul său, profesorul T. Artelett (cunoscut și sub numele de "Tartlet").

După ceva timp pe mare, Godfrey este trezit într-o noapte cețoasă și i se spune să părăsească nava, deoarece Dream se scufundă. După ce sare în mare, Godfrey ajunge pe țărmul unei insule pustii, unde descoperă că Tartlet a fost și el abandonat. Godfrey, cu puțin ajutor de la Tartlet, va trebui să învețe să supraviețuiască, să-și organizeze viața, să înfrunte intruși ostili și să depășească alte obstacole. În cele din urmă, li se alătură și sclavul african Carefinotu, pe care Godfrey îl salvează de la războinicii polinezieni care vizitează insula.

Până la sfârșitul poveștii, Godfrey, anterior cinic, descoperă valoarea efortului independent și dobândește încredere și curaj. Grupul naufragiat este salvat și adus înapoi la San Francisco, unde Godfrey se reunește cu Phina. Ei decid să se căsătorească înainte de a continua călătoria în jurul lumii, de data aceasta împreună.