Rezumat Insula misterioasă de Jules Verne

Rezumat la cartea "Insula misterioasă" de Jules Verne, în care cinci bărbați, scăpați din asediul orașului Richmond în timpul Războiului Civil american, naufragiază pe o insulă necunoscută. Confruntându-se cu pirați și evenimente misterioase, bărbații devin coloniști descurcăreți, construind un adăpost temporar și apoi o casă permanentă numită Granite House. Îl descoperă pe căpitanul Nemo și sunt conduși să scufunde Nautilus sub apă pentru a îndeplini dorința lui de moarte. Într-un final dramatic, vulcanul insulei explodează, distrugând totul. Salvați în ultimul moment, ei revin în America, stabilind o nouă colonie în Iowa.

Citește și
Fisa de lectura "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Două rezumate scurte "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Rezumat 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne
Rezumat Ocolul Pământului în optzeci de zile de Jules Verne
Rezumat O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne
Rezumat Cinci săptămâni în balon de Jules Verne
Rezumat Steaua sudului de Jules Verne
Rezumat scurt Căpitanul Hatteras de Jules Verne
Rezumat Școala Robinsonilor de Jules Verne
Rezumat O fantezie a doctorului Ox de Jules Verne
Rezumat Copiii Căpitanului Grant de Jules Verne



Rezumat la cartea Insula misterioasă de Jules Verne


Romanul începe în plină acțiune, cu cinci bărbați la bordul unui balon cu aer prins într-o furtună uriașă și care pierde altitudine rapid. Numele lor sunt Cyrus Smith, Gideon Spillet, Pencroff, Harbert și Nebuchadnezzar. Suntem în anul 1865, iar America se află în mijlocul Războiului Civil, toți cei cinci bărbați scăpând din asediatul oraș Richmond, Virginia. În mijlocul Oceanului Pacific, se prăbușesc pe o insulă nelocuită și necunoscută.

În momentul prăbușirii, Cyrus este aruncat în mare chiar înainte ca balonul cu aer să lovească țărmul, iar bărbații petrec mai multe zile căutându-l înainte ca acesta să fie găsit într-o locație îndepărtată. Nu au nicio explicație pentru modul în care ar fi putut ajunge în acea locație, și acesta se dovedește a fi primul dintre multele mistere cu care se confruntă în timpul șederii lor pe insulă.

Bărbații, care se dovedesc a fi extrem de descurcăreți, fac ce este mai bine în situația lor. Construiesc un adăpost temporar în apropierea locului unde au aterizat pentru prima dată pe insulă, numindu-l "Chimneys" (Coșurile). Explorând mari părți ale insulei, le dau nume multor caracteristici geografice și locații, inspirați de povestea Robinson Crusoe, care făcuse același lucru, și se dovedesc coloniști capabili și descurcăreți. În cele din urmă, descoperă un mare sistem de peșteri în stâncile de granit de pe o parte a insulei, unde își fac casa permanentă, "Granite House" (Casa de Granit).

În cele din urmă, construiesc o canoe, navigând în sus și în jos pe râu. Într-o zi, descoperă un cufăr mare care pare să fi fost adus de valuri, plin cu tot felul de unelte și provizii utile și minunate pe care nu ar fi putut spera să le producă. Într-o altă ocazie, descoperă chiar resturile balonului lor, salvând balonul din pânză și toate pânzele pentru a le folosi pentru haine, material și vele pe corabia pe care o construiesc.

Odată ce au construit corabia, folosesc un atlas descoperit în cufăr pentru a naviga către o insulă apropiată care a fost marcată, unde descoperă un naufragiat numit Ayrton. Ayrton, afectat de nebunie și suspicios, își recâștigă în cele din urmă rațiunea și continuă să trăiască cu bărbații pe Insula Lincoln (numele pe care l-au dat insulei pe care s-au prăbușit). Din cauza dispoziției sale solitare, el alege să trăiască la staul, într-o casă proprie.

Vine și trece iarna, dar în primăvara următoare, compania este asediată de pirați care debarcă în golful lângă Granite House. În ciocnirea lor cu pirații, Ayrton este capturat și Harbert este împușcat și aproape că moare, dar bărbații îl îngrijesc și îl readuc la sănătate. În unul dintre cele mai misterioase evenimente de pe insulă, descoperă în cele din urmă că Ayrton a fost readus la staul după o perioadă lungă de captivitate și, în același timp, toți pirații rămași sunt întinși pe iarbă, morți. Bărbații jură să nu se odihnească până nu descoperă persoana din spatele tuturor acestor mistere, dar căutarea lor se dovedește a fi zadarnică.

Revenind la Granite House, bărbații se ocupă cu treburile lor, petrecând cea mai mare parte a timpului construind o corabie nouă și mult mai mare, deoarece fosta lor corabie a fost distrusă de pirați. Într-o seară, sunt contactați de misteriosul lor binefăcător. Conduși către o cavernă subacvatică nedescoperită anterior, îl descoperă pe căpitanul Nemo, comandantul Nautilus-ului. Acesta dezvăluie că el a fost în spatele tuturor evenimentelor misterioase din cei trei ani petrecuți pe insulă și acum i-a chemat pentru că este pe moarte. De asemenea, îi dezvăluie lui Cyrus că el crede că insula va fi distrusă curând de activitatea vulcanului care se află în inima insulei.

Bărbații îndeplinesc dorința de moarte a căpitanului Nemo de a scufunda Nautilus sub apă și se întorc la Granite House. Lucrează cu îndârjire pentru a-și finaliza corabia, dar înainte să o poată face, vulcanul explodează, distrugând insula și corabia lor în proces. Blocați pe stâncile rămase, bărbații încep să-și piardă orice speranță de supraviețuire, dar fix în ultimul moment, corabia care îl adusese odată pe Ayrton pe Insula Tabor se întoarce și îi salvează. Bărbații se întorc în America și înființează o nouă colonie în vestul statului Iowa, trăindu-și zilele împreună în comunitate.