Rezumat Steaua sudului de Jules Verne

Rezumat la cartea "Steaua Sudului" de Jules Verne, în care se explorează povestea fascinantă a inginerului minier francez Cyprien Méré. Îndrăgostindu-se de Alice, fiica unui bogat proprietar de pământuri, Cyprien încearcă să câștige mâna acesteia, dar este respins din cauza lipsei de resurse financiare și statut social. În încercarea de a face avere, el se lansează într-o expediție minieră alături de partenerul său, Thomas Steel, în Griqualand. O serie de evenimente dramatice, de la prăbușirea unei concesiuni miniere la încercarea de a crea artificial un diamant, marchează aventura lui Cyprien. Înfruntând obstacole și trăind momente de suspans, Cyprien și Alice găsesc fericirea într-un final.

Citește și
Fisa de lectura "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Două rezumate scurte "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Rezumat 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne
Rezumat Ocolul Pământului în optzeci de zile de Jules Verne
Rezumat Insula misterioasă de Jules Verne
Rezumat O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne
Rezumat Cinci săptămâni în balon de Jules Verne
Rezumat scurt Căpitanul Hatteras de Jules Verne
Rezumat Școala Robinsonilor de Jules Verne
Rezumat O fantezie a doctorului Ox de Jules Verne
Rezumat Copiii Căpitanului Grant de Jules Verne



Rezumat la cartea Steaua sudului de Jules Verne


Protagonistul este un inginer minier francez pe nume Cyprien Mere care se mută în districtul Griqualand pentru a studia formarea diamantelor. În timpul șederii sale acolo, se îndrăgostește de Alice, fiica bogatului proprietar de pământuri, John Watkins. Îi cere mâna în căsătorie, dar este respins din cauza lipsei de bani și de statut în comunitate. Hotărăște că ar putea aduna o avere prin minerit împreună cu partenerul său, Thomas Steel. Cumpără o concesiune minieră și începe să sape. Cyprien angajează o echipă de africani pentru a exploata concesiunea, însă concesiunea se prăbușește când echipa lui face săpături. El reușește să salveze unul dintre muncitori pe nume Mataki. Pentru că nu a găsit nicio comoară semnificativă, Cyprien se simte descurajat, deoarece există mult mai mulți pretendanți eligibili decât el la mâna lui Alice.

Alice îl roagă pe Cyprien să se întoarcă la studii. Cyprien însă decide să încerce să creeze artificial un diamant, iar experimentul său pare să funcționeze, deoarece produce un diamant de 243 de carate (48,6 g). El îi dă diamantul domnului Watkins pentru pentru a se putea căsători cu Alice. Acesta organizează un banchet în onoarea lui Cyprien și a realizării sale. Diamantul, numit "Steaua Sudului" de către Alice, este expus în timpul acestui banchet, dar la jumătatea banchetului, diamantul dispare, precum și Mataki, angajatul african al lui Cyprien. Mataki se pare că a fugit cu diamantul, iar domnul Watkins, furios, spune că oferă mâna lui Alice oricui aduce înapoi diamantul înapoi. Cyprien și alți trei pretendenți pornesc în căutarea lui Mataki și se pregătesc să călătorească prin ținutul Veld.

Cyprien își ia cu el doi însoțitori, pe spălătorul său, Li, și un membru al echipei sale de săpături, Bardik. Pe parcurs, ceilalți trei însoțitori ai săi pier din cauza animalelor sau a bolii. Cyprien îl capturează pe Mataki, care spune că nu are diamantul. Singurul motiv pentru care a fugit a fost teama că va fi spânzurat injust pentru dispariția diamantului. Cyprien se întoarce în Griqualand și găsește diamantul în stomacul struțului lui Alice. Cyprien este aproape spânzurat pentru că producerea de diamante artificiale amenința mijloacele de trai ale minerilor. Este salvat doar de mărturisirea lui Mataki. Acesta a spune că a găsit diamantul când a fost acoperit de alunecarea de teren din mină și l-a pus în experimentul lui Cyprien ca mulțumire pentru că i-a salvat viața. Cyprien este șocat. Domnul Watkins nu își face griji cu privire la originea diamantului, este bucuros pentru recuperarea lui și organizează un alt banchet. Domnul Vandergaart, proprietarul inițial al terenului, intră cu un certificat care arată că terenul îi aparține din nou. John Watkins este devastat și este și mai afectat atunci când Steaua Sudului se dezintegrează. El moare a doua zi din cauza șocului. Cyprien și Alice se căsătoresc și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.