Rezumat Ocolul Pământului în optzeci de zile de Jules Verne

Rezumat la cartea "Ocolul Pământului în optzeci de zile" de Jules Verne, în care este vorba despre aventura incredibilă a lui Phileas Fogg, un gentleman britanic, și a valetului său, Passepartout. În anul 1872, Fogg acceptă un pariu îndrăzneț la Reform Club și pleacă într-o călătorie epică în jurul lumii. Împreună cu Aouda, o tânără indiancă salvată, și detectivul Fix, călătorii se confruntă cu diverse peripeții, de la răpiri la înșelătorii și obstacole neașteptate. Cu umor și ingeniozitate, Jules Verne construiește o poveste captivantă despre curaj, loialitate și triumf, încheindu-se cu o surpriză de proporții legată de câștigarea pariului și destinul personajelor principale.

Citește și
Fisa de lectura "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Două rezumate scurte "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Rezumat 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne
Rezumat Insula misterioasă de Jules Verne
Rezumat O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne
Rezumat Cinci săptămâni în balon de Jules Verne
Rezumat Steaua sudului de Jules Verne
Rezumat scurt Căpitanul Hatteras de Jules Verne
Rezumat Școala Robinsonilor de Jules Verne
Rezumat O fantezie a doctorului Ox de Jules Verne
Rezumat Copiii Căpitanului Grant de Jules Verne



Rezumat la cartea Ocolul Pământului în optzeci de zile de Jules Verne


Cartea lui Jules Verne, "Ocolul Pământului în optzeci de zile", stabilește o atmosferă de conflict încă de la început. Suntem în anul 1872 și ideea de a circumnaviga globul într-o asemenea perioadă de timp pare a fi cel mult o șansă mică, iar pentru cei mai mulți, o imposibilitate. Când Phileas Fogg susține că o astfel de călătorie ar fi posibilă, este provocat să o facă și pleacă să-și dovedească dreptatea. În întreaga călătorie, el se confruntă cu aventuri în diverse locuri. Posibilitatea ca Fogg să fie autorul unui jaf la Banca Angliei adaugă un strop de incertitudine în poveste, deoarece personajul principal ar putea să nu fie ceea ce pare.

Prima publicare, un an mai târziu decât perioada în care se desfășoară acțiunea, începe în Londra, într-o zi de marți, pe 1 octombrie. Phileas Fogg, un bărbat bogat din Marea Britanie, duce o viață solitară și extrem de programată. Este membru al Reform Club și are un valet francez, Jean Passepartout. Gândul că o călătorie în jurul lumii în optzeci de zile ar fi posibilă a fost provocat de un articol din ziarul Daily Telegraph, care menționa o nouă cale ferată în India ce ar face călătoria posibilă. El acceptă un pariu de douăzeci de mii de lire sterline de la membrii clubului său și, împreună cu Passepartout, pleacă din Londra cu un tren la ora 20:45 în seara de 2 octombrie. Pentru a încasa pariul, trebuie să se întoarcă în club până la aceeași oră pe 21 decembrie.

Prima etapă a călătoriei îi duce pe Fogg și Passepartout în Egipt, unde un detectiv numit Fix de la Scotland Yard caută un hoț de bănci. Lipsindu-i o descriere solidă, îl confundă pe Fogg cu vinovatul. De asemenea, fără un mandat, se alătură lor pe un vapor către Bombay. Devine prietenos cu Passepartout, dar, firește, nu îi spune motivul pentru prezența sa. După India, iau un tren către Calcutta, unde Fogg descoperă că noua cale ferată menționată în Daily Telegraph se oprește într-un punct și nu continuă decât la cincizeci de mile în față, în Allahabad. Neîmpiedicat, Fogg cumpără un elefant și angajează serviciile unui ghid și din nou pornesc la drum. Călătorii dau peste o tânără indiancă numită Aouda, care a fost drogată și este pregătită pentru a fi sacrificată. Fogg și Passepartout elaborează un plan pentru a o salva, iar Passepartout, pretinzând a fi soțul ei decedat pe rugul funerar pe care urma să fie arsă, sperie preoții, iar ei își continuă călătoria având-o pe Aouda alături. Acum un trio, iau un vapor către Hong Kong. Detectivul Fix îi arestează pe Fogg și Passepartout, dar aceștia fug sub cauțiune, iar Fix îi urmărește până în Hong Kong, unde Passepartout este încântat să fie reunit cu el.

Planul fusese să o lase pe Aouda la o rudă în Hong Kong, dar acea persoană s-a mutat, așa că ea rămâne cu ei pe măsură ce își continuă călătoria înapoi spre Europa. În încercarea de a-l aresta din nou pe Fogg, Fix îi spune lui Passepartout că stăpânul său este un jefuitor de bănci. Passepartout, care credea că Fix este un spion care lucrează pentru Reform Club, nu crede această acuzație. O serie de evenimente face ca Fogg și Aouda să rateze un vapor spre Yokohama. În cele din urmă, își găsesc drumul și îl caută pe Passepartout, care ajunsese înaintea lor. Pentru a câștiga bani pentru un bilet de întoarcere acasă, valetul lucra pentru un circ. Trio-ul, împreună cu Fix, ia un vapor cu cu aburi peste Pacific până la San Francisco, unde Fix susține că nu va mai încerca să întârzie călătoria, ci mai degrabă îi va ajuta să-i ducă înapoi în Marea Britanie, unde îl va aresta apoi pe Fogg.

Următoarea porțiune a călătoriei lor este cu trenul până la New York. Diverse obstacole își fac din nou apariția în calea lor, inclusiv un atac al războinicilor Sioux care îl răpesc pe Passepartout. Soldații americani îl ajută la salvarea sa. Ajunși în New York, constată că au ratat nava pe care ar fi trebuit să o ia. Din nou, ajutat de fondurile sale generoase, Fogg închiriază o șalupă cu aburi, sperând să fie dus la Liverpool. Căpitanul refuză, așa că Fogg plătește pentru a-și duce grupul la Bordeaux, Franța. Odată pe mare, el mituiește echipajul să declanșeze o revoltă și să se îndrepte spre Liverpool. Când vaporul rămâne fără combustibil, Fogg îl cumpără de la căpitan și îi plătește echipajului să ardă orice lemn posibil pentru a-și menține cursul.

În cele din urmă, ajung în Irlanda și iau un tren de la Dublin la un feribot care merge la Liverpool. Sunt încă în poziție să respecte termenul limită și să câștige pariul. De îndată ce ajung pe pământ englez, Fix îl arestează pe Fogg. Aceasta este de scurtă durată, deoarece adevăratul hoț fusese prins cu trei zile înainte. Întârzierea, totuși, este costisitoare. Fogg ajunge în Londra cu cinci minute întârziere și își dă seama că a pierdut pariul. El își cere scuze lui Aouda pentru faptul că a adus-o în Londra, unde acum va trebui să trăiască în sărăcie. Ea îl roagă să se căsătorească cu ea, iar Passepartout caută un preot. Se pare că, datorită călătoriilor lor, grupul a traversat Linia Internațională a Datei și, deoarece au călătorit spre est, au câștigat o zi, astfel că este de fapt 21 decembrie, nu 22 decembrie, așa cum crezuse Fogg. Fogg ajunge la club la timp pentru a câștiga pariul. Deși o mare parte din bani au fost deja cheltuiți în timpul călătoriei de optzeci de zile, el împarte ceea ce a mai rămas cu Passepartout și Fix, iar el și Aouda se căsătoresc.