Rezumat scurt O fantezie a doctorului Ox de Jules Verne

Rezumat scurt la cartea "O fantezie a doctorului Ox" inclusă în culegerea de povestiri "Doctorul Ox" a scriitorului Jules Verne, unde acțiunea se desfășoară în orașul fictiv Quiquendone din Flandra de Vest. Cetățenii acestui loc idilic, caracterizați de liniște și echilibru, devin subiecții unei invenții aparent benefice a savantului Dr. Ox. Acesta propune un sistem revoluționar de iluminat cu gaz, oferindu-se să-l construiască gratuit pentru oraș. Cu toate acestea, planul secret al doctorului, care implică saturarea aerului cu oxigen, duce la transformări neașteptate. Orașul se trezește prins într-o frenetică aventură militară, cu consecințe hilar de absurde. În cele din urmă, o explozie spectaculoasă readuce Quiquendone la ritmul său tradițional, iar Dr. Ox dispare în taina sa.


Citește și
Fisa de lectura "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Două rezumate scurte "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Rezumat 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne
Rezumat Ocolul Pământului în optzeci de zile de Jules Verne
Rezumat Insula misterioasă de Jules Verne
Rezumat O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne
Rezumat Cinci săptămâni în balon de Jules Verne
Rezumat Steaua sudului de Jules Verne
Rezumat scurt Căpitanul Hatteras de Jules Verne
Rezumat Școala Robinsonilor de Jules Verne
Rezumat Copiii Căpitanului Grant de Jules Verne



Rezumat scurt la cartea O fantezie a doctorului Ox de Jules Verne


Povestea are loc în orașul imaginar Quiquendone din Flandra de Vest (acum parte a Belgiei), ale cărui personaje sunt descrise ca fiind "oameni cumsecade, înțelepți, economi, echilibrați, prietenoși, primitori, poate puțin greoi la vorbă și la minte"; și unde "câinii nu mușcă, iar pisicile nu zgârie". Van Tricasse, primarul orașului, afirmă că "omul care moare fără să fi decis vreodată ceva în viața lui a atins aproape perfecțiunea."

Un prosper om de știință numit Dr. Ox, se adresează autorităților și se oferă să construiască un nou sistem de iluminat cu gaz, fără niciun cost pentru oraș. Oferta este primită cu bucurie. Doctorul Ox și asistentul său, Gedeon Ygene (ale căror nume de familie formează întâmplător cuvântul "oxygene", adică "oxigen"), propun să folosească electroliza pentru a separa apa în hidrogen și oxigen și să pompeze cele două gaze prin conducte separate către oraș.

Cu toate acestea, planul secret al doctorului este să efectueze un experiment la scară largă asupra efectului oxigenului asupra plantelor, animalelor și oamenilor, așa că pompează o cantitate excesivă de gaz invizibil și fără miros prin toate lămpile. Aerul îmbogățit are efecte remarcabile asupra orașului. Accelerează creșterea plantelor și provoacă entuziasm și agresivitate în animale și oameni.

În cele din urmă, locuitorii entuziasmați din Quiquendone decid să pornească un război împotriva orașului vecin Virgamen, pentru a răzbuna o veche ofensă: în 1135, o vacă aparținând acelui oraș a îndrăznit să pășească pe un câmp al Quiquendone-ului și să mănânce câteva guri de iarbă. Cu toate acestea, în timp ce armata se îndreaptă către luptă, un accident la fabrica lui Dr. Ox face ca oxigenul și hidrogenul să se amestece, producând o explozie imensă care distruge instalația.

Povestea se încheie cu orașul revenind la modul său tradițional lent și liniștit de viață. Doctorul Ox și asistentul său, care nu erau în fabrică când s-a produs accidentul, au dispărut fără urmă.