Rezumat lung Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski

Rezumat lung la cartea "Crimă și pedeapsă" de Fiodor Dostoievski, în care este vorba despre Rodion Romanovici Raskolnikov, un fost student sărac și bolnav din St. Petersburg. În căutarea semnificației vieții, Raskolnikov comite o crimă brutală, ucigând o cămătăreasă și pe sora acesteia. Pe parcursul căutării sale pentru răspunsuri, el se confruntă cu sinuciderea și obsesia, precum și cu conexiunile inedite cu personaje ca Porfiri Petrovici și Sonia Marmeladov. Prin dramatismul acțiunii, Dostoievski explorează teme precum vinovăția, suferința și căutarea iertării într-o societate rusă tulburată.

Citește și
Rezumat Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Amintiri din casa morților de Feodor Dostoievski
Rezumat la cartea Demonii de Feodor Dostoievski
Rezumat lung Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Idiotul de Feodor Dostoievski
Rezumat Însemnări din subterană de Feodor Dostoievski
Rezumat Oameni sărmani de Feodor Dostoievski
Rezumat Dublul sau Omul dedublat de Feodor Dostoievski
Rezumat Jucătorul de Feodor Dostoievski



Rezumat lung la cartea Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski


Fostul student Rodion Romanovici Raskolnikov trăiește într-o mansardă mică, în vârful unui bloc de apartamente în paragină din Sankt Petersburg. Este bolnăvicios, îmbrăcat în zdrențe, lipsit de bani și vorbește singur, dar este și frumos, mândru și inteligent. El ia în considerare să comită o crimă oribilă, dar natura crimei nu este încă clară. Se duce la apartamentul unei cămătărese bătrână pe nume Aliona Ivanovna, ca să obțină bani pentru un ceas și să-și planifice crima. După aceea, oprește pentru o băutură la o tavernă, unde întâlnește un bărbat numit Marmeladov, care, la o beție, și-a abandonat slujba și a început să bea timp de cinci zile, temându-se să se întoarcă acasă la familia sa. Marmeladov îi povestește lui Raskolnikov despre soția sa bolnăvicioasă, Katerina Ivanovna, și fiica sa, Sonia, care a fost forțată să se prostitueze pentru a-și întreține familia. Raskolnikov merge cu Marmeladov la apartamentul acestuia, unde o întâlnește pe Katerina și vede cu ochii săi condițiile mizere în care trăiesc.

A doua zi, Raskolnikov primește o scrisoare de la mama sa, Pulheria Alexandrovna, care îl informează că sora sa, Dunia, este logodită cu un funcționar guvernamental numit Lujin și că se mută toți în Sankt Petersburg. El merge la o altă tavernă, unde aude un student vorbind despre cum ar fi mai bine pentru societate dacă vechea cămătăreasă Aliona Ivanovna ar fi moartă. Mai târziu, pe străzi, Raskolnikov aude că cămătăreasa va fi singură în apartamentul ei în seara următoare. Doarme agitat și se trezește a doua zi, găsește un topor și confecționează un obiect fals de amanet pentru a distrage atenția cămătăresei. În acea noapte, merge la apartamentul ei și o omoară. În timp ce răscolește prin camera ei în căutare de bani, sora ei, Lizaveta, intră, iar Raskolnikov o omoară și pe ea. Abia scapă din apartament fără a fi văzut, apoi se întoarce la apartamentul său și se prăbușește pe canapea.

Trezindu-se a doua zi, Raskolnikov caută frenetic urme de sânge pe hainele sale. Primește o citație de la poliție, dar pare să nu aibă legătură cu omorurile. La secția de poliție, află că proprietara sa încearcă să strângă banii pe care îi datorează. În timpul unei conversații despre crime, Raskolnikov leșină, iar poliția începe să-l suspecteze. Raskolnikov se întoarce în camera sa, colectează bunurile pe care le-a furat de la cămătăreasă și le îngroapă sub o stâncă într-o curte retrasă. Îl vizitează pe prietenul său Razumihin și refuză oferta acestuia de muncă. Revenind la apartamentul său, Raskolnikov adoarme și are un somn neliniștit, plin de coșmaruri. După patru zile de febră și delir, se trezește și află că menajera sa, Nastasia, și Razumihin au avut grijă de el. Află că medicul Zossimov și tânărul detectiv de poliție Zamiotov, l-au vizitat, observând cu toții că Raskolnikov devine extrem de inconfortabil când sunt menționate omorurile cămătăresei și a surorii ei. Lujin, logodnicul lui Dunia îi face și el o vizită. După o confruntare cu Lujin, Raskolnikov merge într-o cafenea, unde aproape că îi mărturisește lui Zamiotov că el este criminalul. Ulterior, merge impulsiv la apartamentul cămătăresei. În drumul său spre casă, descoperă că Marmeladov a fost lovit de o trăsură. Raskolnikov îl ajută si-l duce înapoi în apartamentul său, unde Marmeladov moare. La apartament, o întâlnește pe Sonia și îi oferă familiei douăzeci de ruble pe care le-a primit de la mama sa. Revenind cu Razumihin la propriul apartament, Raskolnikov leșină când descoperă că sora și mama sa îl așteaptă acolo.

Raskolnikov devine iritat de Pulheria Alexandrovna și Dunia și le poruncește să iasă din cameră. De asemenea, îi poruncește Duniei să rupă logodna cu Lujin. Între timp, Razumihin se îndrăgostește de Dunia. A doua zi dimineață, Razumihin încearcă să-i explice Dunei și mamei sale caracterul lui Raskolnikov și apoi cei trei se întorc la apartamentul lui Raskolnikov. Acolo, Zossimov îi întâmpină și le spune că starea lui Raskolnikov s-a îmbunătățit mult. Raskolnikov se scuză pentru comportamentul său din seara precedentă și mărturisește că a dat toți banii familiei Marmeladov. Dar în curând devine din nou nervos și iritabil și cere ca Dunia să nu se căsătorească cu Lujin. Dunia îi spune că se întâlnește cu Lujin în seara aceea și că, deși Lujin a cerut expres ca Raskolnikov să nu fie acolo, ar dori totuși să vină. Raskolnikov este de acord. În acel moment, intră în cameră Sonia, foarte jenată să fie în prezența familiei lui Raskolnikov. Ea îl invită pe Raskolnikov la înmormântarea tatălui ei, iar el acceptă. Pe drumul înapoi spre apartamentul ei, Sonia este urmărită de un bărbat ciudat, despre care aflăm ulterior că este Svidrigailov—fostul angajator al Duniei, obsedat de ea.

Sub pretextul că încearcă să-și recupereze un ceas amanetat, Raskolnikov îl vizitează pe magistratul responsabil cu ancheta asupra omorului, Porfiry Petrovich, o rudă a lui Razumihin. Zamiotov este în casa detectivului când Raskolnikov ajunge acolo. Raskolnikov și Porfiri au o conversație tensionată despre omoruri. Raskolnikov începe să creadă că Porfiri îl suspectează și încearcă să-l atragă într-o capcană. Ulterior, Raskolnikov și Razumihin discută despre conversație, încercând să afle dacă Porfiry îl suspectează. Când Raskolnikov se întoarce la apartamentul său, află că un bărbat a venit acolo căutându-l. Când îl ajunge pe bărbat pe stradă, acesta îl numește criminal. În noaptea aceea, Raskolnikov visează despre omorul cămătăresei. Când se trezește, există un străin în camera lui.

Străinul este Svidrigailov. El îi explică că ar dori ca Dunia să rupă logodna cu Lujin, pe care îl consideră nevrednic de ea. El vrea să-i ofere Duniei suma uriașă de zece mii de ruble. De asemenea, îi spune lui Raskolnikov că fosta sa soție, Marfa Petrovna, i-a lăsat lui Dunia trei mii de ruble în testament. Raskolnikov respinge oferta de bani a lui Svidrigailov și, după ce îl aude vorbind despre a vedea fantoma Marfei, bănuiește că acesta este nebun. După ce Svidrigailov pleacă, Raskolnikov și Razumihin se duc la un restaurant să se întâlnească cu Dunia, Pulheria Alexandrovna și Lujin. Razumihin îi spune lui Raskolnikov că este sigur că poliția îl suspectează pe Raskolnikov. Lujin este ofensat să constate că Raskolnikov, în ciuda dorințelor sale, participă la masă. Discută despre sosirea lui Svidrigailov în oraș și despre suma de bani oferită Duniei. Lujin și Raskolnikov se angajează într-o ceartă, în cursul căreia Lujin îi ofensează pe toți din cameră, inclusiv pe logodnica și pe viitoarea lui soacră. Dunia rupe logodna și îl obligă să plece. Toată lumea este bucuroasă de plecarea lui. Razumihin începe să vorbească despre planurile lui de a intra în afacerea editorială de familie, dar Raskolnikov distruge atmosfera spunându-le că nu mai vrea să-i vadă. Când Raskolnikov părăsește camera, Razumihin îl urmărește pe scări. Se opresc, față în față, și Razumihin își dă seama, fără să fie rostită vreo vorbă, că Raskolnikov este vinovat de omoruri. El se întoarce în grabă la Dunia și Pulheria Alexandrovna pentru a-i asigura că îi va ajuta în orice dificultăți întâmpină.

Raskolnikov merge la apartamentul Soniei Marmeladov. În timpul conversației lor, află că Sonia a fost prietena uneia dintre victimele sale, Lizaveta. El o forțează pe Sonia să-i citească povestea biblică a lui Lazăr, care a fost înviat de către Isus. Între timp, Svidrigailov ascultă pe furiș din apartamentul de alături.

A doua zi dimineața, Raskolnikov îl vizitează pe Porfiri Petrovici la secția de poliție, presupus pentru a depune o cerere formală pentru ceasul său amanetat. În timpul conversației, Raskolnikov începe să simtă din nou că Porfiri încearcă să-l atragă într-o capcană. În cele din urmă, cedează presiunii și îl acuză pe Porfiri că joacă jocuri psihologice cu el. La apogeul tensiunii dintre ei, Nicolai, un muncitor care este ținut sub suspiciune pentru omoruri, intră în cameră și mărturisește omorurile. Pe drumul către cina memorială pentru Marmeladov, organizată de Katerina Ivanovna, Raskolnikov întâlnește bărbatul misterios care l-a numit criminal și află că omul știe de fapt foarte puțin despre caz.

Scena se schimbă la apartamentul lui Lujin și colegul său de cameră, Lebeziatnikov, unde Lujin își arată ura față de Raskolnikov, pe care îl acuză de ruperea logodnei sale cu Dunia. Deși a fost invitat la cina memorială a lui Marmeladov, el refuză să meargă. O invită pe Sonia în cameră și îi dă o bancnotă de zece ruble. Cina memorială a lui Katerina merge prost. Văduva este extrem de pretențioasă și mândră, dar puțini oaspeți au apărut, iar cei care au venit sunt beți și grosolani, cu excepția lui Raskolnikov. Apoi intră în cameră Lujin și o acuză pe Sonia că a furat o bancnotă de o sută de ruble. Sonia neagă acuzația, dar bancnota este descoperită într-unul dintre buzunarele ei. Exact în momentul în care toată lumea se pregătește să o considere pe Sonia o hoață, Lebeziatnikov intră și le spune tururor din cameră că l-a văzut pe Lujin introducând bancnota în buzunarul Soniei când aceasta ieșea din camera lui. Raskolnikov le explică că Lujin încerca probabil să-l umilească discreditând-o pe Sonia. Lujin pleacă și iar izbucnește o ceartă între Katerina și gazda ei.

După cină, Raskolnikov merge în camera Soniei și îi mărturisește omorurile. Au o lungă conversație despre motivele sale confuze. Sonia încearcă să-l convingă să mărturisească autorităților crima, dar Lebezyatnikov intră în cameră și îi informează că Katerina Ivanovna pare să fi devenit nebună - defilează cu copiii pe străzi, cerșind bani. Sonia aleargă să-i găsească în timp ce Raskolnikov se întoarce în camera sa și vorbește cu Dunia. Se întoarce curând pe stradă și o vede pe Katerina dansând și cântând sălbatic. Ea se prăbușește după o confruntare cu un polițist și, la scurt timp după ce este adusă înapoi în cameră, moare. Svidrigailov apare și se oferă să plătească pentru înmormântare și pentru îngrijirea copiilor. El îi dezvăluie lui Raskolnikov că știe că este criminalul.

Raskolnikov rătăcește în ceață după mărturisirea lui către Sonia și moartea Katerinei. Razumikhin îl confruntă în camera lui, întrebându-l dacă a înnebunit și spunându-i despre durerea pe care a cauzat-o mamei și surorii sale. După conversația lor, Porfiri Petrovich apare și își cere scuze pentru tratamentul lui Raskolnikov la secția de poliție. Cu toate acestea, nu-l crede pe Nikolai. Îl acuză pe Raskolnikov de crime dar admite că nu are suficiente dovezi pentru a-l aresta. În cele din urmă, îl îndeamnă să mărturisească, spunându-i că va primi o pedeapsă mai ușoară dacă va face acest lucru. Raskolnikov pleacă să-l caute pe Svidrigailov, găsindu-l în cele din urmă într-o cafenea. Svidrigailov îi spune că, deși încă este atras de Dunia, s-a logodit cu o fată de 16 ani. Svidrigailov se desparte de Raskolnikov și reușește să o aducă pe Dunia în camera sa, unde o amenință cu violența după ce ea refuză să se căsătorească cu el. Ea trage mai multe focuri cu un revolver spre el și ratează, dar când el vede cât de mult îl urăște, îi permite acesteia să plece. El îi ia revolverul și se plimbă în mod dezorientat prin Sankt Petersburg. Îi dă trei mii de ruble Duniei, cincisprezece mii de ruble familiei logodnicei sale, apoi își rezervă o cameră într-un hotel. Doarme neliniștit și visează la un potop și la o fetiță de cinci ani seducătoare. Dimineața, se sinucide.

Raskolnikov, care își vizitează mama, îi spune că o va iubi întotdeauna și apoi se întoarce în camera lui, unde îi spune Duniei că intenționează să mărturisească. După ce a plecat, merge să o viziteze pe Sonia, care îi dă un crucifix să-l poarte. Pe drumul spre secția de poliție, se oprește într-o piață și sărută pământul. El abia se abține de la a mărturisi când ajunge la secția de poliție și află de sinuciderea lui Svidrigailov. Imaginea lui Sonia, totuși, îl convinge să o facă și el îi mărturisește lui Ilia Petrovici, unul dintre oficialii poliției.

Un an și jumătate mai târziu, Raskolnikov este în închisoare în Siberia, unde este închis de nouă luni. Sonia s-a mutat în orașul de lângă închisoare și îl vizitează pe Raskolnikov în mod regulat încercând să-i ușureze povara. Din cauza mărturisirii sale, a confuziei sale mentale în timpul crimelor și a mărturiei despre faptele sale bune din trecut, el a primit, în loc de o condamnare la moarte, o pedeapsă redusă de opt ani la muncă silnică în Siberia. După arestarea lui Raskolnikov, mama sa a devenit delirantă și a murit. Razumihin și Dunia s-au căsătorit. Pentru o scurtă perioadă, Raskolnikov rămâne la fel de mândru și alienat de umanitate ca înainte de mărturisirea sa, dar în cele din urmă își dă seama că o iubește cu adevărat pe Sonia și își exprimă remușcarea pentru crima sa.