Rezumat Oameni sărmani de Feodor Dostoievski

Rezumat la cartea "Oameni sărmani" de Feodor Dostoievski, unde se explorează viața plină de sărăcie și disperare a lui Makar Devuskin și a lui Varvara Dobroselova. Romanul epistolar, scris într-un moment dificil al autorului, urmărește corespondența lor și schimbul de cărți, reliefând conexiunea profundă între cei doi veri săraci. În ciuda condițiilor grele, Makar și Varvara găsesc consolare reciprocă, dar întorsăturile tragice ale vieții îi separă. Povestea subliniază brutalitatea sărăciei și impactul moral al acesteia, evidențiind și aspirațiile fragile și speranțele care se nasc în inimile celor care luptă în umbra societății.

Citește și
Rezumat lung Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat la cartea Demonii de Feodor Dostoievski
Rezumat lung Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Idiotul de Feodor Dostoievski
Rezumat Însemnări din subterană de Feodor Dostoievski
Rezumat Amintiri din casa morților de Feodor Dostoievski
Rezumat Omul dedublat sau Dublul de Feodor Dostoievski
Rezumat Jucătorul de Feodor Dostoievski



Rezumat la cartea Oameni sărmani de Feodor Dostoievski


Scris pe parcursul a nouă luni, între 1844 și 1845, "Oameni săraci" este primul roman al lui Feodor Dostoievski. În perioada scrierii sale, Dostoievski se confrunta cu dificultăți financiare din cauza stilului său de viață extravagant, precum și a dependenței tot mai mari de jocuri de noroc.. Un roman epistolar, povestea se dezvăluie prin scrisori schimbate între cei doi protagoniști principali, verii de gradul doi Makar Devuskin și Varvara Dobroselova. Romanul prezintă viața oamenilor săraci și relația lor cu cei bogați. Ambii veri sunt săraci și, prin corespondența lor, dezvoltă o conexiune profundă până când ajung într-un impas: Varvara își pierde interesul pentru literatură și încetează să comunice cu Makar după ce este cerută în căsătorie de un bărbat bogat văduv, domnul Bikov. Makar susține că poate trăi fără bani, dar nu fără literatură.

Romanul constă în comunicările detaliate dintre Makar și Varvara, în care se plâng de condițiile lor de viață groaznice și de imposibilitatea de a scăpa de împrejurările pe care sărăcia le-a adus asupra lor. Makar folosește regulat puținii bani pe care îi are pentru a-i cumpăra cadouri lui Varvara, sperând să o facă să se simtă mai bine în privința vieții sale.

Pe măsură ce povestea se dezvăluie, cititorul începe să înțeleagă mai mult din istoria acestor veri. Varvara obișnuia să trăiască la țară, dar s-a mutat în St. Petersburg când tatăl ei și-a pierdut locul de muncă. Urăște să trăiască în oraș, plângându-și viața liniștită de la țară în fiecare zi. După ce tatăl ei își pierde locul de muncă, devine violent, iar mama ei intră într-o depresie profundă. Tatăl ei moare, iar Varvara și mama ei se mută cu Anna Fiodorovna, o proprietară care a fost anterior crudă cu ei, dar cel puțin pretinde că simte simpatie pentru situația lor.

Varvara primește lecții de la Pokrovski, un student sărac. După ce petrec timp împreună, cei doi încep să se îndrăgostească. Ea se luptă să economisească puțini bani pentru a-i cumpăra opera completă a lui Pușkin de la târg pentru cadoul de ziua lui, apoi îi permite tatălui să îi dea cărțile în schimbul banilor, afirmând că doar știind că a primit cărțile va fi suficient pentru fericirea ei. Pokrovski se îmbolnăvește brusc și moare, iar mama lui Varvara moare la scurt timp după aceea. Varvara rămâne să trăiască singură cu Anna, dar abuzul devine prea mult, așa că se mută să locuiască cu Fedora, peste drum.

Makar lucrează ca copist și este în mod regulat umilit și luat în derâdere de colegii săi. Hainele lui sunt purtate și murdare, iar condițiile sale de trai sunt chiar mai proaste decât ale lui Varvara. Se consideră un șobolan în societate. El și Varvara își schimbă scrisori și își fac vizite ocazionale, la care se face referire, dar care nu sunt niciodată detaliate; în cele din urmă, încep să își schimbe și cărțile. Astfel, ei se compătimesc și împart povara vieții în rândul subclasei sărace.

Varvara ia în considerare mutarea într-o altă parte a orașului, unde poate lucra ca guvernantă, dar fără bani nu poate să se mute. Ea își rănește mâna și nu poate să coasă, singurul ei mijloc de a-și câștiga traiul. Între timp, situația de trai a lui Makar devine intolerabilă. Varvara îi trimite lui Makar niște bani, dar el îi cheltuie pe băutură. Face o greșeală la munca sa oficială și îi este ordonat să apară în fața superiorului său, care este foarte afectat când vede în ce hal arată Makar încât îi dă bietului funcționar o sută de ruble și îl consolează. Aceste gesturi îl salvează pe Makar fizic și moral. El își recâștigă respectul de sine, înfruntând viața cu noi puteri.

Totul începe să meargă bine pentru el la birou și în casa unde stă. Makar reușește să-și plătească datoriile și trimite câteva ruble Varvarei, pe care ea îi returnează, insistând că nu are nevoie de banii lui. Makar începe să simtă un sentiment de optimism cu privire la viitor, deoarece acum poate începe să economisească bani. El chiar visează cu ochii deschiși la perspectiva ca el și Varvara să se mute împreună.

Curând după aceasta, Varvara anunță că un bărbat bogat, domnul Bikov, cunoscut de Anna Fiodorovna și de tatălui lui Pokrovsky, i-a făcut o propunere de căsătorie. Ea decide să plece cu el, iar ultimele câteva scrisori atestă că se obișnuiește încet cu noile sale bogății. Varvara, pregătindu-se cu entuziasm pentru o nuntă magnifică, îl angajează pe Makar să îi facă nenumăratele treburi mărunte necesare pentru nuntă. Ea îl roagă pe Makar să-i găsească lenjerie și începe să vorbească despre diverse luxuri, dar îl lasă singur la final, în ciuda faptului că norocul său este în creștere. În ultima corespondență din poveste, Makar îi cere lui Varvara să-i scrie. Varvara răspunde spunând că "totul s-a încheiat" și să nu o uite. Ultima scrisoare este de la Makar spunând că o iubește și că va muri dacă ea îl va părăsi.