Rezumat lung "Fratii Karamazov" de Dostoievski

Rezumat lung la romanul "Fratii Karamazov" scris de scriitorul rus Feodor Mihailovici Dostoievski. Rezumat foarte lung de aproape 6 pagini la celebra povestire "Fratii Karamazov" în care este vorba despre cei trei frați Karamazov care au fiecare o predispoziție patologică pentru patimă. Este ultimul roman al lui Dostoievski și a fost scris de acesta între anii 1878 - 1880.

Citește și
Rezumat lung Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat la cartea Demonii de Feodor Dostoievski
Rezumat Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Idiotul de Feodor Dostoievski
Rezumat Însemnări din subterană de Feodor Dostoievski
Rezumat Amintiri din casa morților de Feodor Dostoievski
Rezumat Oameni sărmani de Feodor Dostoievski
Rezumat Omul dedublat sau Dublul de Feodor Dostoievski
Rezumat Jucătorul de Feodor Dostoievski



Rezumat lung "Fratii Karamazov" de Dostoievski


       Romanul debuteaza cu prezentarea familiei Karamazov, in capul careia se afla Feodor Pavlovici Karamazov, un mosier desfranat, un personaj absurd, dar care se pricepea totusi sa-si menajeze afacerile. Feodor fusese casatorit de doua ori, prima sa sotie, Adelaida Iovanova Miusova, apartinand undei familii de seama din gubernie, parintii acesteia fiind mosieri, iar ea avand o educatie aleasa. Desi aceasta era foarte frumoasa, Fodor n-a ezitat sa transforme caminul sau intr-un bordel in care veneau fel de fel de femei. Adelaida i-a daruit un fiu lui Feodor, Dmitri, dar vazand ca nici dupa nasterea acestuia, el nu se schimba, l-a parasit lasandu-i si fiul in grija. In urma acestei casatorii , Feodor se putea considera un om destul de bogat deoarece ii ramasese zestrea neveste care nu era deloc mica. Plecarea acesteia de acasa nu l-a afectat deloc, ba chiar, a uitat si de fiul sau de care a avut grija o sluga, Grigori.

       Soarta lui Dmitri n-a fost deloc placuta deoarece a fost luat de sub tutela lui Grigori de unchiul sau Piotr Alexandrovici, dupa moartea acestuia de o matusa, care si ea si-a dat sufletul, fiind luat mai apoi in grija de fiica acesteia. Dmitri a intrat intr-o scoala militara si a ajus pana in Caucaz unde a rausit sa-si adune galoane de ofiter, iar la varsta de douazeci si unu de ani s-a intors in gubernia tatalui sau, convins fiind ca mama sa si unchiul sau ii lasasera o avere din care ar putea trai linistit, fara lipsuri materiale, doar ca tatal sau a reusit sa-l traga pe sfoara dandu-i doar o parte din bani si spunandu-i mai apoi ca i-a dat cu mult peste averea care i-a lasat-o mama sa, lucru care l-a facut pe Dmitri sa il dusmaneasca deoarece in adancul sau pe tatal sau averea sa ar fi trebuit sa fie mult mai mare.

       Pe langa Dmitri, Feodor a mai avut inca doi fii din a doua casatorie cu Sofia Iovanovna, o orfana ramasa in grija unei vaduve a unui general cunoscut prin partile acele. Femeia nu a fost de acord cu casatoria celor doi, stiind ce fel de om este Feodor, doar ca n-a putut s-o opreasca pe Sofia care a fugit de acasa pentru a se casatori cu el. Dupa cativa ani, datorita faptului ca Feodor n-a incetat sa adune in casa sa tot soiul de lepadaturi, Sofia s-a imbolnavit, suferind de o boala de nervi care o facea uneori sa-si iasa din minti. In ciuda bolii sale, aceasta a dat nastere la doi copii: Ivan si Aleosa. Cand cel mic, Aleosa avea frageda varsta de trei ani, Sofia a murit punand capat astfel suferintei, iar copii au ramas, ca si Dmitri, in grija slugilor pentru ca Feodor nu se ocupa deloc de ei.

       Interesandu-se mereu de soarta Sofiei si a copiilor, vaduva generalului la care aceasta ramasese in tutela a luat copiii din casa lui Feodor, ocupandu-se chiar ea de ei, doar ca viata n-a fost generoasa nici cu acestia si nu peste mult timp a murit si vaduva si au trebuit sa-si schimbe iar locuinta, in casa unui om de vaza, maresalul nobilimii din gubernie, Efim Petrovici Polenov. Acest maresal s-a ocupat de soarta lor, Ivan fiind trimis la Moscova la liceu, iar mai apoi la universitate, demonstrand astfel ca era un baiat destept cu o aplecare deosebita pentru invatatura.
Inca din primii ani de facultate, Ivan a inceput sa publice articole pe la ziarele vremii, in ultimul an, fiind destul de cunoscut la edituri, dar nu numai, chiar si cititorii auzisera de el datorita unor publicatii care au provocat valva in randul tutoror rangurilor sociale.

       Tutorele sau, Erfim, nu s-a atuns deloc de avrea pe care i-o lasase mama sa, ba chiar a inmultit-o de la o mie de ruble la doua mii, astfel ca ajuns la varsta majoratului, acesta se putea considera un om bogat si putea sa-si asigure un viitor stralucit, doar ca soarta l-a impins inapoi in gubernia tatalui sau, unde a ramas sa locuiasca alaturi de acesta.

       Cand s-a intors Ivan, Aleosa, fiul cel mic era deja in gubernie de un an si jumatate, facandu-si ucenia in manastirea din apropierea satului, convins fiind sa se inchida pentru totdeauna in spatele zidurilor manastirii. Pe atunci implinise si el douazeci si unu de ani si era deja major, lucru care i-a oferit libertatea de a pleca de sub tutela lui Efim care, prinsese drag de el si il crescuse in casa sa.

       Pe langa acesti fii legitimi ai sai, se banuia ca mai are un fiu cu Lizaveta, o fata nebuna care traia din mila celorlalti. Intr-o noapte, intorcandu-se de la o petrecere cam beat, impreuna cu inca cativa sateni au dat din intamplare de Lizaveta care dormea intr-un tufis, iar ceilalti sateni au luat-o in bataie de joc spunand ca o astfel de fiinta nu poate fi privita ca o femeie, doar Feodor sustinand ca el poate sa o priveasca ca pe o femeie. Dupa cateva luni de la aceasta satenii au remarcat ca Lizaveta era insarcinata si majoritatea au banuit ca Feodor nu si-a continuat drumul spre casa cu ei si a violat-o. Banuielile acestora s-au adeverit cand Lizaveta a nascut deoarece, a sarit gardul curtii sale si s-a ascuns in baia din curte unde a nascut si si-a dat sufletul, sarcina mancandu-i si ultimele puteri. Bineinteles ca Feodor si-a renegat fiul, dar totusi acesta si-a trait intreaga viata in casa sa, fiind crescut de slugile sale,Grigori si nevasta sa.

       Dmitri se asezase si el in sat impreuna cu sotia sa, Katerina Iovanovna, pe o cunoscuse intr-un sat unde fusese el ofiter. Aceasta era fiica colonelului din sat care a fost plecata pentru multi ani la studii de Moscova, de unde s-a intors intampinata de bucuria intregii gubernii.
Dmitri a incercat sa poarte o conversatie cu ea, dar aceasta era prea infumurata, crezandu-i-se mult superioara, lucru care l-a infuriat si l-a determinat sa caute o metoda sa se razbune. Tocmai primise o suma considerabila de bani de la tatal sau, o asa zisa parte din averea sa, cand, colonelul a fost pus intr-o situatie dificila deoarece folosise banii guberniei in folosul propriu, iar mai marii sai i-au oferit trei zile sa inapoieze banii pentru a nu fi concediat din functie. Stiind ca nu au de unde sa faca rost de atatia bani doar in trei zile, Dmitri a trimis vorba Katerinei ca el detine suma de care ei nevoie si ca o sa-i imprumute banii daca o sa vina ea in persoana sa i ceara. Dmitri credea ca va fi o injosire pentru ea, dar spre mirarea lui, a venit dupa bani si a si facut o plecaciune la picioarele sale dupa ce i-a dat banii. Dupa acest eveniment, Katerina i-a marturisit ca s-a indragostit de el si s-au casatorit, dar odata cu mutarea lor in gubernia copilariei lui Dmitri, mariajul lor s-a destramat deoarece lui Dmitri i se pusese pata pe o anume Grusenka, pe care intreaga gubernie o considera o dezmatata.

       La manastirea unde isi facea ucenicia Aleosa era un staret foarte cunoscut pe meleagurile acelea doatorita minunilor pe care le infaptuia, lucru care l-a determinat pe Feodor sa convoace o adunare la care sa fie si staretul de fata sa ii ajute sa ia o decizie cu privire la avere, deoarece Dmitri inca il acuza ca nu i-a dat toti banii pe care i lasase mama sa. N-au rezolvat problema averii la acea intrunire deoarece Dmitri s-a tot certat cu tatal sau fara nici un rezultat, pana in final, cand, Staretul Zosima, s-a aplecat la picioarele lui Dmitri, a batut o matanie si si-a cerut iertare tuturor. Acest gest, revoltator pentru unii, i-au facut sa banuiasca faptul ca staretul a vazut ca Dmitri isi va ucide tatal si de aceea s-a inchinat la picioarele sale. In urma acestei intamplari chiar si Feodor ii ordona lui Aleosa sa-si stranga lucrurile si sa se intoarca acasa.

       Dupa ce a plecat tatal sau de la manastire, Aleosa s-a intalnit cu doamna Hohlakova si fiica acesteia, Liza, cu care Aleosa isi petrecuse copilaria, dar pe care nu o mai vazuse de mult si care, acum, suferea de o boala la picioare. Acestea ii inmaneaza un bilet de la Katerina Iovanovna care ii cere lui Aleosa s-o viziteze. In drumul sau catre locuinta acesteia se intalneste cu Dmitri care vroia neaparat sa vorbeasca cu el. Acesta ii povesteste cum a cunoscut-o pe Katerina si cum s-au casatorit, si, mai apoi ca o ruda a sa era cam stramtorata si Katerina i-a inmanat trei mii de ruble pe care sa ii trimita rudei sale, doar ca el i-a cheltuit-o cu Grusenka si acum se simte ca un nemernic ca nu are de unde sa-i inapoieze banii. Imediat dupa ce s-a aflat de risipa pe care acesta a facut-o si dupa ce Grusenka a sustinut ca vrea sa se marite cu Dmitri, pentru a distruge relatia lor, Feodor a scos de la banca trei mii de ruble pe care le-a pus intr-un plic pe care a scris : "Ingerului meu Grusenka, cand o sa vrea sa vina la mine". Acest lucru il innebunea pe Dmitri si statea pe ghimpi pandind daca nu cunva vine Grusenka la batran, Smedeakov fiind singurul in care Feodor avea incredere, cu toate ca acesta nu-i era credincios deoarece el trebuia sa-l anunte pe Dmitri daca va veni Grusenka.

       Feodor credea ca Smedeakov ii este credincios deoarece, chiar daca nu a recunoscut ca este fiul sau, l-a trimis la un curs la Moscova pentru a se face bucatar si acesta progresase foarte mult in arta gatitului, datorita lui. Era un foarte bun bucatar si nici nu era atat de prost pe cat credeau unii, demonstrand asta intr-o discutie despre credinta si Dumnezeu, uimind pe toti cei prezenti. Singurul defect care ii afecta grav existenta era faptul ca mostenise boala de la mama sa si facea destul de des crize de epilepsie.

       Macinat de gelozie, Dmitri nu mai suporta sa astepte si da buzna in casa tatalui sau pe care il loveste puternic, acesta cazand la pamant, dupa care, Dmitri, ca turbat incepe sa o caute pe Grusenka sustinand ca avazut-o cotind spre casa, dar ca n-a apucat s-o urmareasca. Convingandu-se ca aceasta nu venise la tatal sau, se infurie si mai tare si afirma ca ar fi in stare sa-l omoare daca Grusenka ar veni la el, cuvinte care ii vor afecta viata mai tarziu.

       Dupa aceasta intamplare, Aleosa reuseste in sfarsit sa ajunga la Katerina careia ii transmite un mesaj de la Dmitri, si anume: "ramas bun", lucru care o mira pe aceasta. Spre mirarea lui Aleosa, peste ceva timp apare si Grusenka acolo, ca invitata a Katrinei. Cele doua discutasera inainte si Grusenka i-a spus ca pe Dmitri la prins in mrejele sale doar pentru a-si bate joc de el, si, mai apoi, stabilesc de comun acord sa-I demonstreze ca de fapt ea e indragostita de alt barbat pentru ca acesta sa renunte la ea, lucru care o incanta pe Katerina si o determina s-o ridice pe Grusenka in slavi de fata cu Aleosa si sa-i sarute mana, doar ca aceasta isi arata adevarata fata si afirma ca n-o sa faca nimic din ceea ce au stabilit, ba chiar nu-I saruta mana inapoi, jignind-o astfel profund, ceea ce o scoate din minti pe Katerina care a sarit sa o plezneasca, noroc ca Aleosa a oprit-o. Bucuroasa ca a iesit triumfatoare Grusenka pleaca, iar Katerina, de rusine il roaga si pe Aleosa sa plece, nu inainte de a-I inmana un bilet de la doamna Hohlakova.

       In drumul sau inapoi, spre manastire, Dmitri ii iasa din nou in cale, dornic sa cele intamplate acasa la sotia sa si ramane mirat de prezenta Grusenkei acolo si de atitudina ei si scandalul pe care l-a iscat, dupa care isi ia ramas bune de la Aleosa si ii spune ca n-o sa-l mai vada niciodata. Intors la manastire si obosit de intamplarile din ziua aceea vrea sa doarma, dar isi aminteste de scrisoarea de la doamna Hohlakova si cand o deschide afla ca de fapt scrisoarea era de la Liza care isi declara iubirea fata de el. Acesta este uluit de scrisoare, dar urmatoarea zi, cand vorbeste cu staretul Zosima si acesta ii spune ca locul lui nu e inca la manastire si ca va mai avea multe de trait pana va reajunge din nou acolo, realizeaza ca viata lui ar trebui sa fie alaturi de Liza.

       Parintele ii ofera permisiunea de a parasi manastirea pentru a-i vizita pe aceia carora le-a promis si se indereapta spre casa doamne Hohlakova, doar ca pe drum intalneste un grup de sase baieti care aruncau cu pietrii intr-altul care nu se lasa deloc la ei, chiar daca erau mai multi.
Aleosa ii ia aparerea celui singur, doar ca atunci cand pleaca ceilalti, baiatul il loveste si pe el cu piatra, iar cand Aleosa ii cere socoteala acesta se arunca asupra sa si il musca de deget pana ii da sangele, dupa care fuge. Neintelegend, Aleosa renunta sa mai fuga dupa el si isi continua drumul ajungand la doamna Hohlacova, unde toate femeile din casa se panicheaza de rana sa, lasanu-i astfel Lizavetei un moment singur cu el, pana aduceau ele pansament si toate cele trebuincioase. Aleosa ii marturiseste ca imediat dupa ce parintele Zosima va inchide ochii el va parasi manastirea si se va casatori cu ea, lucru care o face sa se piarda cu firea si sa se comporte isteric, gonindu-l pe din camera. Acesta pleaca sa vorbeasca cu Katerina, dar, spre surprinderea sa, il gaseste si pe Ivan acolo si, din conversatile dintre cei doi, realizeaza ca se iubesc, dar nici unul nu are curajul sa recunoasca, iar cand da el lucrurile pe fata, amandoi neaga, ba chiar, Ivan pleaca intrigat.

       Katerina il roaga pe Aleosa sa mearga la o familie saraca si sa-i inmaneze niste bani deoarece Dmitri a dezonorat capul acelei familii si oricum sunt cam stramtorati si le-ar prinde bine niste bani. Dmitri, impins de furie, l-a luat pe acest capitan, care ii aranja anumite afaceri si l-a tarat in strada fara sa tina cont de multimea care se adunase si de strigatele copilului acestuia de a inceta. Aleosa primeste, dar nu reuseste sa ii inmaneze banii colonelului, care, era si tatal baiatului care il muscase de deget, Iliusecika, vizita cu care afla de ce era furios baiatul pe el. Colonelul, desi stramtorat, nu primeste acesti bani pentru a-si pastra demnitatea in fata baiatului sau care ramasese farte marcat de modul in care i-a umilit Dmitri tatal si avea de gand sa se razbune la un moment dat.

       Aleosa se intoarce la Katerina Iovanovna sa-i inapoieze banii, dar aceasta era bolnava, lesinase si avea febra asa ca nu a reusit s-o vada, dar a putut sa petreaca putin timp cu Liza pe care a si sarutat-o pentru prima data, chiar daca nu parasise ordinul calugaresc.

       Ivan, intors acasa din sat, poarta o discutie cu Smedeakov care a ajuns sa-i fie antipatic datorita comportamenului sau, care ii dadea impresia ca intre ei era o legatura, ceva mai presus de gandurile oamenilor de rand. Acesta ii spune ca nu mai suporta rivalitatea dintre Feodor si Dmitri, deoarece unul se plange si se tot intreaba de ce nu vine Grusenka, iar celalalt sare gardurile vecinilor si il viziteaza noaptea, ba chiar si ziua in amiaza mare, amenintandu-l ca o sa-l omoare daca scapa din ochi momentul cand vine Grusenka la tatal sau si nu il anunta. Lucrul care i se pare ciudat lui Ivan este faptul ca Smedeakov insista sus si tare ca in urmatoare zi va face o criza de epilepsie, crize care nu pot fi simtite si anuntate dinainte. Feodor si Smedeakov aveau un anumit cod al lor, deoarece Feodor se inchidea pe timpul noptii cu zavoarele in camera de frica sa nu-l omoare Dmitri, iar Smedeakov trebuia sa bata de cinci ori in usa daca venea Grusenka si de trei ori daca se intampla ceva neprevezut si trebuia sa vorbeasca cu el, doar ca de frica amenintarilor lui Dmitri, i-a spus si lui aceste coduri si ii era frica ca in urmatoarea zi, cand el va zacea bolnav in pat, Dmitri, innebunit ca nu poate da de el sa afle noutatile va folosi codurile si isi va omora tatal. In acest context il sfatuieste pe Ivan sa plece la Cermasnea pentru a nu mai sta in balamucul acela. Neintelegand unde vrea sa bata Smedakov, Ivan intentioneaza sa plece la Moscova inca din ziua urmatoare, doar ca dimineata cand il instiinteaza si pe tatal sau de plecarea sa, acesta il roaga se mearga la Cermasnea sa incheie o afacere pentru el, deoarece el nu poate parasi gubernia. Acesta aparent accepta, dar pe drum se razgandeste si pleaca la Moscova.

       In acest timp, Aleosa se intoare ca manastire, unde, staretul Zosima tine neaparat sa istoriseasca calugarilor viata si invataturile pe care le-a tras el din greutatile vietii. Urmatoarea zi, rapus de batranete, staretul moare, iar la manastire se strange foarte multa lume, fiind sigura ca la cate minuni a facut staretul, trebuie sa se intample si acum ca a murit o minune, doar ca, spre mirarea tuturor, acesta incepe sa intre in procesul de putrezire mai repede decat se intamplase pana atunci si pana seara mirosea atat de puternic in camera in care era ca nu putea sa se apropie nimeni de el. Toti oamenii prezenti au ramas dezamagiti, numindu-l putreziciune, chiar si cei care pana atunci se aratau credinciosi. Aleosa, si el marcat de evenimente si de rautatea celor prezenti, paraseste manastirea in fuga si in drum spre sat se intalneste cu Rakitin care era un fel de a tot stiutor a ceea ce se petrecea in gubernie. Acesta profita de starea in care era Aleosa si il duce acasa la Grusenka care ii povesteste ca l-a mintit pe Dmitri ca va merge la Kuzma Kuzmici sa-l ajute la facut socoteli si ca va ramane acolo pana la miezul noptii ca sa aiba timp sa plece la Makoroe deoarece fostul sot al ei care o parasise la numai saptesprezece ani a venit dupa ea.

       Dmitri, ros de remuscari fata de modul in care s-a comportat cu Katerina, intentioneaza sa-I inapoieze banii pe care ar fi trebui sa-I fi trimis rudei sale la Moscova, dar pe care i-a cheltuit in doar trei zile cu Grusenka si merge la Kuzma Kuzmici sa-i ceara imprumut trei mii de ruble. Acesta refuza sa-I imprumute banii, dar ii propune sa mearga la Cermasnea si sa se inteleaga cu Copoiu, cel care avea sa cumpere terenul tatalui sau, poate acesta ii va da banii lui pe teren, fiind fiul lui Feodor si asa va reusi sa-si recupereze averea pe care i-a lasat-o mama sa. Pentru a pleca acesta si-a vandut ceasul si a mai imprumutat ceva bani de la gazdele sale deoarece era lefter, dar ajus acolo, il gaseste pe Copoiu beat crita si nu reuseste sa vorbeasca nimic concret cu acesta si in final realizeaza ca a fost tras pe sfoara si se ingrijoreaza de cele ce s-au fi putut intampla cat el a lipsit din gubernie.

       Se intoarce in graba, dar nu reuseste sa dea de Smedeakov, deoarece afla ca acesta a facut o noua criza si atunci merge la Kuzma Kuzmici si afla de la o slujnica a acestuia ca Grusenka plecase de mult de la acesta, desi, dupa cum i-a marturisit inainte, inca trebuia sa fie acolo sa-l ajute la calcule. Auzind acestea, Dmitri se face nevazut si in cateva minute ajunge acasa la Grusenka unde incearca sa afle unde se afla ea, dar slujnicele ii spun ca nu stiu nimic de ea de cand a plecat la Kuzma asa ca Dmitri ia un pisalog care era pe masa si pleaca furios spre casa tatalui sau. Ajuns acolo s-a strecurat pana la geamul batranului si privind inauntru a realizat ca acesta era singur, dar totusi il macina o banuiala si a batut in geam sa fie sigur ca Grusenka nu venise la el. Batranul deschise usa, convins fiind ca venise Grusenka si, trezit de zgomotele din curte, se trezeste si Grigori, sluga lui Feodor si, iesind in curte il observa pe Dmitri fugind prin livada si incearca sa-l prinda, doar ca Dmitri, speriat il loveste cu pisalogul in cap si cand acesta cade la
pamant, Dmitri se intoarce, remuscat de gestul sau sa vada daca l-a omorat sau mai traieste si ii sterge siroaiele de sange cu batista sa, dar observa ca ii curgea neincetat si o ia la fuga, indesand batista plina de sange intr-unul din buzunare.
       Acesta se indrepata inconstient din nou spre casa Grusenkei, unde afla pana la urma ca aceasta a plecat la Mokroe si pleaca grabit la pravalia din sat unde inchiriaza o trasura si cumpara tot felul de bunatati, sampanie, cognac, pateu, dulciuri, pregatindu-se se plece la Mokroe. Lucuru care era de mirat era faptul ca Dmitri deteinea in acel moment o suma mare de bani si nimeni nu banuia de unde facuse rost de atatia bani.

       Ajuns la Mokroe, o gaseste pe Gursenka petrecand alaturi de fostul sot si prietenii acestuia si se aseaza alaturi de ei, oferindu-le din bunatatile aduse cu el. La un moment dat, Grusenka ii marturiseste fostului sot ca a venit doar sa-l vada si sa-i marturiseasca ca nu se va intoarce niciodata la el, deoarece a folosit-o, iar dupa a parasit-o, desi avea o varsta frageda. Bucuros de aceasta rasturnare de situatie si de faptul ca Grusenka ii marturiseste ca va ramane alaturi de el pentru ca i-a fost fidel, Dmitri isi doreste sa plece cu ea in lume, doar ca planurile ii sunt sfarmate de venirea politiei. Acestia gasesc asupra lui o suma destul de mare de bani, care, impreuna cu toate bunatatile pe care le-a adus cu el la Mokroe se aduna cam la trei mii de ruble, exact banii pe care tatal sau ii pusese deoparte pentru Grusenka, si care acum, ca a fost asasinat, au disparut din plicul in care erau pusi. Pe langa acesti bani mai gasesc si batista plina de sange in buzunarul sau si il aresteaza pentru uciderea propriului tata.

       Afland de aceasta catastrofa, Ivan se intoarce in gubernie si cand discuta cu Smedeakov afla ca de fapt acesta il omorase pe batran si ca el, intr-un fel era autorul moral al crimei deoarece Smedeakov ii spusese dinainte ca Dmitri isi va omora tatal, dar el, pleaca, fara sa-i pese la Moscova, In loc sa ramana in gubernie sa impiedice crima. Amenintat de Ivan ca va spune adevarul la proces, Smedeakov se sinucide si chiar daca Katerina Iovanovna aduce unul din cei mai buni avocati sa-l apere pe Dmitri, avocat care reuseste sa demonstreze ca autorul crimei putea fi la fel de bine si Smedeakov, Dmitri este acuzat vinovat si inchis.