Rezumat la cartea Jucătorul de Feodor Dostoievski

Rezumat la cartea "Jucătorul," scrisă de Feodor Dostoievski, care urmărește tumultoasa poveste a lui Alexei la un cazinou german, Roulettenburg. Îndrăgostit de Polina, fiica șefului său, Alexei încearcă să recupereze pierderile financiare ale familiei ei. Jocul devine mijlocul prin care își exprimă dragostea și își încearcă norocul. În ciuda câștigurilor temporare, relațiile se deteriorează, iar Alexei se afundă într-o spirală de dependență. O poveste captivantă despre dragoste, patimă și riscuri, "Jucătorul" explorează complexitatea umană în fața tentației și consecințelor alegerilor nesăbuite.

Citește și
Rezumat lung Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat la cartea Demonii de Feodor Dostoievski
Rezumat lung Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Idiotul de Feodor Dostoievski
Rezumat Însemnări din subterană de Feodor Dostoievski
Rezumat Amintiri din casa morților de Feodor Dostoievski
Rezumat Oameni sărmani de Feodor Dostoievski
Rezumat Omul dedublat sau Dublul de Feodor Dostoievski



Rezumat la cartea Jucătorul de Feodor Dostoievski


Alexei Ivanovici, naratorul romanului, se întoarce în stațiunea germană de jocuri de noroc Roulettenburg după o absență de două săptămâni. Acolo, a lucrat ca tutore pentru o familie rusă, condusă de un general în retragere. Generalul, deși de linie aristocratică, este dator unui francez atașat de grupul lor, Marchizul Des Grieux. Generalul este, de asemenea, îndrăgostit de o tânără franțuzoaică, Mlle Blanche. Cu toate acestea, Blanche va accepta să se căsătorească cu generalul doar atunci când moare mătușa sa bolnavă din Moscova și el poate revendica moștenirea.

Între timp, Alexei este îndrăgostit de Polina Alexandrovna fiica vitregă a generalului. Polina are datorii față de o persoană necunoscută și îi dă lui Alexei bani pentru a juca la ruletă și pentru a câștiga pentru ea. Alexei pierde tot ce îi dă ea. Când Alexei îi spune Polinei că poate câștiga doar atunci când are nevoie de bani, Polina îl întreabă de ce are nevoie de bani. Alexei spune că vrea să devină o altă persoană în ochii ei, ceea ce Polina vede ca pe o încercare de a-i cumpăra respectul. Ea îl testează, astfel, pe Alexei să-și arate dragostea insultând o baroneasă lângă cazino. Când Alexei face acest lucru, riscând un potențial scandal, generalul îl concediază din cauza unei plângeri venite de la soțul baronesei. În răspuns, Alexei promite să se confrunte cu baronul.

În capitolele 7 până la 12, Des Grieux merge să-l vadă pe Alexei în numele generalului, rugându-l să renunțe la planurile de a-l vedea pe baron. El îi spune lui Alexei că generalul este dispus să-l reîncadreze dacă se răzgândește. Când acest lucru nu funcționează, Des Grieux îi dă lui Alexei un bilet de la Polina în care îl roagă să renunțe la planul său, ceea ce îl face pe Alexei să fie de acord.

Mai târziu în aceeași zi, Alexei se întâlnește cu dl Astley, un englez atașat de grupul lor, care îi explică de ce generalul este atât de preocupat de baron. Motivul este că în anul precedent, lui Blanche i s-a spus să părăsească cazinoul după ce și-a pierdut toți banii, iar apoi i-a cerut baronului să parieze bani pentru ea, atrăgând o plângere de la baroneasă. Prin urmare, generalul vrea să evite atenția baronului, deoarece ar putea provoca un scandal pentru Blanche și ar putea amenința căsătoria generalului cu ea.

Apoi sosește mătușa generalului, cunoscută sub numele de Bunica, și începe să joace la ruletă, câștigând inițial sume mari. Ea devine obsedată de joc, revenind la mesele de joc și pierzând toți banii. În ziua următoare sosirii mătușii generalului, Polina îi arată lui Alexei o scrisoare de la Des Grieux. În aceasta, Des Grieux spune că nu o poate lua de soție din cauza pierderii moștenirii Bunicii și, prin urmare, ruinarea financiară a sa, deoarece generalul nu-i poate plăti acum datoria. Des Grieux se oferă să-i restituie lui Polina o ipotecă în valoare de 50.000 de franci, valoarea zestrei sale, pe care generalul o risipise. Polina vede acest lucru ca pe o dovadă că Des Grieux este interesat doar de ea pentru a-și îmbunătăți situația financiară și dorește să-i arunce în față cei 50.000 de franci.

Pentru a salva onoarea Polinei, aducând banii pentru a-i returna lui Des Grieux și pentru a deveni suficient de bogat pentru a se căsători cu ea, Alexei joacă la ruletă. Câștigă 200.000 de franci și încearcă să-i dea Polinei 50.000 de franci. Cu toate acestea, după o noapte petrecută cu Alexei, ea îi aruncă banii în față, văzându-l la fel ca pe Des Grieux, și fuge la dl Astley.

Auzind despre câștigurile sale, Blanche îl invită pe Alexei să meargă cu ea la Paris. Alexei este de acord și petrece trei săptămâni cu ea, devenind deprimați de experiență. Apoi merge la Hamburg și Roulettenburg înainte de a se întoarce înapoi la Hamburg, unde devine dependent de jocurile de noroc. Acolo îl întâlnește pe Astley, care a fost trimis de Polina să-i spună lui Alexei că ea îl iubea. Astfel, Alexei hotărăște să renunțe la Hamburg și la jocurile de noroc și să o găsească pe Polina. Cu toate acestea, își aduce aminte cum a câștigat foarte mulți bani având în buzunar doar câțiva guldeni, lucru care îl determină să rămână în oraș încă o zi și să joace din nou.