Rezumat la cartea Idiotul de Feodor Dostoievski

Rezumat la cartea "Idiotul" de Feodor Dostoievski, în care este vorba despre relații complexe de iubire, alienare și tragism. Prințul Mîşkin, un tânăr sincer și naiv, sosește în Sankt Petersburg, și ajunge să fie implicat într-un triunghi amoros cu Aglaia, o fată mândră și capricioasă, și Nastasia Filippovna, o femeie decăzută și răvășită. În timpul unor evenimente tumultuoase și discursuri pasionate despre religie și aristocrație, alegerile dificile ale Prințului duc la un final tragic, marcat de pierderi, nebunie și suferință. Intrigă bogată și personaje complexe explorează teme profunde într-un context social tumultuos.

Citește și
Rezumat lung Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Amintiri din casa morților de Feodor Dostoievski
Rezumat la cartea Demonii de Feodor Dostoievski
Rezumat lung Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Însemnări din subterană de Feodor Dostoievski
Rezumat Oameni sărmani de Feodor Dostoievski
Rezumat Dublul sau Omul dedublat de Feodor Dostoievski
Rezumat Jucătorul de Feodor Dostoievski



Rezumat la cartea Idiotul de Feodor Dostoievski


Prințul Lev Nikolaevici Mîșkin, un tânăr blond în vârstă de aproape 30 de ani și descendent al uneia dintre cele mai vechi linii de nobilime ruse, sosește la Sankt Petersburg într-o dimineață de noiembrie. A petrecut ultimii patru ani într-o clinică elvețiană pentru tratarea "idioțeniei" și a epilepsiei sale.

Singura sa rudă din Sankt Petersburg este foarte îndepărtata Elizaveta Prokofievna Epancin. Madame Epancin este soția generalului Epancin, un om bogat și respectat în vârstă de peste cincizeci de ani. Prințul face cunoștință cu Epancin, care are trei fiice, Aleksandra, Adelaida și Aglaia, ultima fiind cea mai tânără și cea mai frumoasă.

Generalul Epancin are un asistent ambițios și destul de vanitos numit Gavrila Ardalionîci Ivolghin (alintat Ganea), pe care prințul Mîşkin îl întâlnește și pe parcursul vizitei sale la familie. Ganea, deși este de fapt îndrăgostit de Aglaia, încearcă să se căsătorească cu Nastasia Filippovna Baraşkova, o femeie "fatală" extraordinar de frumoasă care a fost odată amanta aristocratului Toţki. Toţki i-a promis lui Ganea 75.000 de ruble dacă se căsătorește cu "decăzuta" Nastasia Filippovna. Cum Mîşkin este atât de inocent și naiv, Ganea discută deschis subiectul căsătoriei propuse în fața prințului.

Prințul închiriază o cameră în apartamentul lui Ivolghin, locuit și de Ganea, sora sa Varvara Ardalionovna (Varia), mama sa, Nina Aleksandrovna; fratele adolescent, Nikolai (Kolea); tatăl său, Generalul Ivolghin; și un alt chiriaș numit Ferdîşcenko.

Nastasia Filippovna sosește și încearcă să insulte familia lui Ganea, care a refuzat să o accepte ca posibilă soție pentru Ganea. Prințul Mîşkin, însă, o oprește, aducând rușine comportamentului ei. Brusc, o mulțime gălăgioasă de bețivi și huligani sosește, condusă de Semion Parfionovici Rogojin, un bărbat în vârstă de douăzeci și șapte de ani, pasionat îndrăgostit de Nastasia Filippovna. Rogojin promite să aducă 100.000 de ruble la petrecerea de ziua lui Nastasia Filippovna programată pentru acea seară, unde ea va anunța dacă se va căsători cu Ganea sau nu.

Printre invitații la petrecere se află Toţki, Generalul Epancin, Ganea, Ferdîşcenko, Ptiţîn - un prieten cămătar al lui Ganea care este un pretendent al Variei Ivolghin - și câțiva alții. Cu ajutorul lui Kolea, Prințul Mîşkin sosește, deși nu a fost invitat. Urmărind sfatul prințului, Nastasia Filippovna refuză propunerea lui Ganea. Rogojin sosește cu cei 100.000 de ruble promiși, dar brusc însuși Mîşkin se oferă să se căsătorească cu Nastasia Filippovna, anunțând că a aflat recent că are o moștenire considerabilă. Deși șocată de o astfel de ofertă generoasă din partea unei inimii oneste și generoase, Nastasia Filippovna se consideră demnă doar să fie cu Rogojin, așa că părăsește petrecerea cu Rogojin și gașca lui.

Prințul Mîşkin își petrece următoarele șase luni urmărind-o pe Nastasia Filippovna, care aleargă de la Rogojin la prinț și înapoi. Moștenirea lui Mîşkin se dovedește a fi mai mică decât se aștepta, și se micșorează și mai mult pe măsură ce satisface revendicările creditorilor și presupuselor rude, multe dintre acestea fiind frauduloase. În cele din urmă, Prințul se întoarce la Sankt Petersburg și vizitează casa lui Rogojin, un loc întunecat și sumbru. Discută despre religie și fac schimb de cruci.

Cu toate acestea, mai târziu în acea zi, Rogojin încearcă să-l înjunghie pe prințul Mîşkin în holul hotelului prințului, dar prințul este salvat când suferă un atac epileptic brusc. Câteva zile mai târziu, Mîşkin pleacă spre Pavlovsk, un oraș din apropiere popular ca fiind rezidența de vară pentru nobilimea din Sankt Petersburg. Prințul închiriază mai multe camere de la Lebedev, un funcționar corupt. Majoritatea personajelor din roman - inclusiv Epancin, Ivolghin, Varia și soțul ei Ptiţîn și Nastasia Filippovna - petrec și ei vara în Pavlovsk.

Burdovski, un tânăr care pretinde că este fiul defunctului binefăcător al prințului Mîşkin, pe nume Pavlişcev, vine la prinț și îi cere bani ca "recompensă" corectă pentru sprijinul oferit prințului de către Pavlişcev. Burdovski este susținut de un grup de tineri insolenți, printre care și tânărulul în vârstă de șaptesprezece ani, Ippolit Terentiev, prieten cu Kolea Ivolghin. Deși revendicarea lui Burdovski este evident frauduloasă - el nu este fiul lui Pavlişcev - Mîşkin este pregătit și dispus să-l ajute financiar pe Burdovski.

Prințul își petrece mare parte din timp la familia Epancin. În curând, cei din jurul său își dau seama că este îndrăgostit de Aglaia și că ea, cel mai probabil, îi împărtășește sentimentele. Cu toate acestea, Aglaia, o fată mândră, încăpățânată și capricioasă, refuză să-și recunoască iubirea pentru Prințul Mîşkin și adesea îl ironizează deschis. Familia Aglaia începe să-l trateze ca pe logodnicul ei și organizează chiar o cină la care participă mulți oaspeți renumiți din înalta societate rusă.

Prințul Mîşkin, în timpul unui discurs agitat și înflăcărat despre religie și viitorul aristocrației, sparge accidental o frumoasă vază chinezească. Mai târziu în acea seară, suferă un atac epileptic ușor. Oaspeții și familia sunt convinși că prințul aparent bolnav nu este potrivit pentru Aglaia.

Aglaia, totuși, nu renunță la prințul Mîşkin și chiar aranjează o întâlnire între ea și Nastasia Filippovna, care i-a scris scrisori Aglaiei pentru a o convinge să se căsătorească cu Mîşkin. În timpul acestei întâlniri, cele două femei îl forțează pe Prinț să aleagă între iubirea sa romantică pentru Aglaia și compasiunea sa prietenoasă pentru Nastasia Filippovna. Mîşkin ezită pentru scurt timp, ceea ce o determină pe Aglaia să plece, distrugând orice speranță de logodnă între ei. Nastasia Filippovna dorește să se căsătorească din nou cu Prințul, dar în cele din urmă se dovedește incapabilă să facă acest lucru, fugind în ultimul moment cu Rogojin.

Prințul îi urmărește pe cei doi în Sankt Petersburg a doua zi și descoperă că Rogojin a înjunghiat-o pe Nastasia Filippovna în timpul nopții. Cei doi bărbați veghează lângă corpul ei, pe care Rogojin l-a așezat în studioul său. Epilogul relatează că Rogojin este condamnat la cincisprezece ani de muncă grea în Siberia, că Prințul Mîşkin își pierde mințile și se întoarce la sanatoriul din Elveția, iar Aglaia părăsește Rusia cu un conte polonez care o minte și o părăsește curând.