Rezumat Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski

Rezumat la cartea "Crimă și Pedeapsă" de Fiodor Dostoievski, în care este vorba despre Raskolnikov, un tânăr sărac și paranoic care creează o teorie îndrăzneață: oamenii extraordinari ar trebui să aibă dreptul de a comite orice crimă în numele binelui general. Însă experimentul său duce la omorul unei cămătărese și a surorii acesteia. Pe fondul amintirilor crimei, Raskolnikov se confruntă cu poliția și cu proprii săi demoni. În paralel, intră în scenă Svidrigailov, fostul angajator al lui Dunia, care adaugă un element de tragedie și destine încrucișate. Prin suferință și confesiune, Raskolnikov găsește eliberarea într-o colonie penală, alături de Sonia.

Citește și
Rezumat lung Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski
Rezumat Amintiri din casa morților de Feodor Dostoievski
Rezumat la cartea Demonii de Feodor Dostoievski
Rezumat lung Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Frații Karamazov de Feodor Dostoievski
Rezumat Idiotul de Feodor Dostoievski
Rezumat Însemnări din subterană de Feodor Dostoievski
Rezumat Oameni sărmani de Feodor Dostoievski
Rezumat Dublul sau Omul dedublat de Feodor Dostoievski
Rezumat Jucătorul de Feodor Dostoievski



Rezumat la cartea Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski


Un tânăr sărac și paranoic pe nume Raskolnikov se convinge singur că este un om extraordinar. Dezvoltă o teorie conform căreia cei mai remarcabili oameni ar trebui să aibă permisiunea de a comite orice crimă în numele binelui mai mare al omenirii. Raskolnikov trăiește într-un apartament mic, cheltuiește puținii bani pe care îi are pentru cauze altruiste și plănuiește o faptă misterioasă și teribilă care să dovedească superioritatea sa.

În cele din urmă, Raskolnikov decide să-și testeze teoria. El omoară o bătrână cămătăreasă pe care o consideră un vampir social. De asemenea, o omoară și pe sora vitregă a cămătăresei, care apare neașteptat la locul crimei. Raskolnikov scapă de la locul faptei, dar în curând se îmbolnăvește de febră și petrece câteva zile inconștient în micul său apartament. Când Raskolnikov începe să se refacă, află că sora sa, Dunia, plănuiește să se căsătorească cu un om bogat și arogant numit Lujin. Raskolnikov este furios, crezând că Dunia își sacrifică fericirea în numele său. Când Lujin vine să-l vadă pe Raskolnikov în Sankt Petersburg, acesta izbucnește în furie și îi aruncă insulte viitorului său cumnat.

Raskolnikov se ridică din patul său bolnav și iese în secret din casă. El citește frenetic ziarele în fiecare zi de la comiterea crimelor. Când Raskolnikov se întâlnește cu un polițist, aproape că-i mărturisește crimele, iar discursul său frenetic stârnește suspiciuni în departamentul de poliție. Raskolnikov fuge din secția de poliție și îl vede pe prietenul său de pahar, un funcționar numit Marmeladov, zăcând pe stradă grav rănit de o trăsură. Marmeladov este dus în micul apartament pe care îl împarte cu familia sa. Simțind compasiune pentru familia în doliu, în special pentru Sonia, fiica adolescentă a lui Marmeladov, Raskolnikov lasă familiei toți banii săi pentru a plăti pentru înmormântarea lui Marmeladov.

Raskolnikov este surprins să-și găsească mama și sora la ușa sa. Acestea au venit să pregătească nunta dintre Dunia și Lujin. Furios, Raskolnikov îi interzice surorii sale să se căsătorească cu Lujin.

Fostul angajator al lui Dunia, un bărbat bogat numit Svidrigailov, sosește în Sankt Petersburg. Aventura sa extraconjugală cu Dunia a provocat un scandal care aproape că i-a ruinat reputația în provincie. Acum că soția lui Svidrigailov a murit, el a venit în Sankt Petersburg în speranța că o poate seduce pe Dunia.

Amintirile crimelor îl bântuie pe Raskolnikov. Când descoperă că ofițerul de poliție local, Porfiri, a început să pună întrebări la toți clienții cămătăresei, Raskolnikov solicită restituirea obiectelor pe care le-a gajat la ea. Conversația sa ciudată cu Porfiri nu face decât să stârnească și mai multe suspiciuni. Ulterior, în timp ce se pregătește pentru înmormântarea lui Marmeladov, Raskolnikov și Sonia discută despre religie și moralitate. Raskolnikov o compătimește pe Sonia, care a fost silită să se prostitueze din cauza sărăciei. Raskolnikov decide în sinea lui să-i spună cine a omorât cele două femei și promite să se întoarcă a doua zi.

Porfiri îl interoghează din nou pe Raskolnikov. Deși este sigur că Raskolnikov este criminalul, nu poate oferi încă dovezi. Raskolnikov o vizitează pe Sonia și îi mărturisește ce a făcut. În camera de alături, Svidrigailov ascultă în secret conversația și află adevărul. Mai târziu, Svidrigailov încearcă să folosească cunoștințele sale despre mărturisire pentru a o șantaja pe Dunia și să o facă să se căsătorească cu el. Ea îl refuză, îl acuză că și-a omorât soția și încearcă să-l împuște în cap. Ratează, dar Svidrigailov realizează că Dunia nu-l va iubi niciodată. El o lasă să plece și, a doua zi, se sinucide.

După ce un bărbat este arestat pentru că a mărturisit fals că este criminalul, Porfiri îl vizitează pe Raskolnikov și îi dezvăluie că știe adevărul. Cu toate acestea, dorește să-i acorde lui Raskolnikov timp să facă o mărturisire sinceră. După o noapte plină de anxietate și cu sprijinul lui Sonia, Raskolnikov vizitează secția de poliție și mărturisește. Este condamnat la o colonie penală în Siberia, unde Sonia i se alătură cu locuința. Acolo, el își reconstruiește viața.