Rezumat la cartea Ciuma de Albert Camus

Rezumat la cartea "Ciuma" de Albert Camus, în care este vorba despre o epidemie devastatoare în orașul Oran, Algeria. În fața exilului îndelungat, cetățenii devin conștienți că suferința personală trebuie depășită pentru a se uni împotriva flagelului. Dr. Rieux și colegii săi luptă cu indiferența autorităților, iar preotul Paneloux, tulburat de moartea unui copil, explorează dilemele creștine. După încheierea epidemiei, personaje precum Cottard și Grand se confruntă cu propriile provocări, iar Rieux, conștient de persistența bacilului, înregistrează suferința umană adesea uitată. "Ciuma" rămâne o cronică tulburătoare a condiției umane în fața unei realități implacabile.

Citește și
Rezumat scurt "Străinul" de Albert Camus
Referat "Străinul" de Albert Camus
Rezumat la romanul Străinul de Albert Camus
Rezumat Moartea fericită de Albert Camus
Rezumat pe capitole Căderea de Albert Camus
Rezumat scurt Primul Om de Albert Camus
Rezumat Mitul lui Sisif de Albert Camus



Rezumat la cartea Ciuma de Albert Camus


Ciuma este un roman despre o epidemie de ciumă în marele oraș algerian Oran. În aprilie, mii de șobolani ies în aer liber și mor. Când o isterie ușoară cuprinde populația, ziarele încep să strige după acțiune. Autoritățile organizează în cele din urmă colectarea și arderea zilnică a șobolanilor. Curând după aceea, domnul Michel, paznicul clădirii în care lucrează Dr. Rieux, moare după ce se îmbolnăvește de o febră ciudată. Când apare un grup de cazuri similare, colegul lui Dr. Rieux, Castel, devine sigur că boala este ciuma bubonică. El și Dr. Rieux sunt forțați să se confrunte cu indiferența și negarea autorităților și a altor medici în încercările lor de a insista asupra unei acțiuni rapide și hotărâte. Abia după ce devine imposibil să se nege că o epidemie gravă devastează Oranul, autoritățile instituie măsuri stricte de igienă, punând întregul oraș în carantină.

Populația reacționează la închisoarea lor bruscă cu un dor intens pentru cei dragi care sunt absenți. Se alină în suferința personală și egoistă, convinși că durerea lor este unică în comparație cu suferința comună. Părintele Paneloux ține o predică severă, declarând că ciuma este pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatele Oranului. Raymond Rambert încearcă să scape din Oran pentru a se reuni cu soția sa din Paris, dar birocrații orașului refuză să-l lase să plece. El încearcă să evadeze ilegal cu ajutorul asociaților infractori ai lui Cottard.

Între timp, Dr. Rieux, Tarrou și Grand luptă încăpățânat cu moartea și suferința aduse de ciumă. Raymond Rambert finalizează planul său de evadare, dar, după ce Tarrou îi spune că și doctorul Rieux este despărțit de soția sa, Raymond Rambert se rușinează de fapta sa. Alege să rămână în oraș și să ajute la lupta împotriva epidemiei. Cottard a comis o crimă (pe care nu o numește) în trecut, așa că a trăit în frică constantă de arestare și pedeapsă. El întâmpină epidemia de ciumă cu brațele deschise, deoarece nu se mai simte singur în suferința sa plină de teamă. A acumulat o avere considerabilă ca contrabandist în timpul epidemiei.

După ce termenul de exil durează câteva luni, mulți dintre locuitorii din Oran înlocuiesc obsesia egoistă cu suferința personală. Ei încep să recunoască ciuma ca o catastrofă colectivă, care îi privește pe toți. Se confruntă cu responsabilitatea socială și se alătură eforturilor împotriva ciumei. Când fiul mic al lui M. Othon moarte după o suferință îndelungată și chinuitoare din cauza ciumei, Dr. Rieux îi reproșează părintelui Paneloux că copilul a fost o victimă nevinovată.

Părintele Paneloux, profund zguduit de moartea băiatului, ține o a doua predică care o modifică pe prima. El declară că moartea inexplicabilă a nevinovaților îi forțează pe creștini să aleagă între a crede totul sau a nu crede nimic despre Dumnezeu. Când se îmbolnăvește, refuză să consulte un doctor, lăsându-și soarta în întregime în mâinile Providenței divine. Moare strângându-și crucifixul, dar simptomele bolii sale nu se potrivesc cu cele ale ciumei. Dr. Rieux îl înregistrează ca un "caz dubios."

Când epidemia se încheie, Cottard nu poate face față. Începe să tragă la întâmplare cu arma pe stradă până când este capturat de poliție. Grand, vindecat după o perioadă de boală, jură să-și facă o altfel de viață. Tarrou moare chiar în timp ce epidemia se diminuează, dar luptă cu toată puterea pentru viața sa, la fel cum l-a ajutat pe doctorul Rieux să lupte pentru viața altora.

Soția lui Raymond Rambert i se alătură în Oran după ce porțile orașului sunt în cele din urmă deschise, dar soția lui doctorului Rieux moare de o boală prelungită înainte ca ea și soțul ei să poată fi reuniți. Populația revine rapid la vechile sale obiceiuri, dar Dr. Rieux știe că lupta împotriva ciumei nu se încheie niciodată, deoarece microbul bacilului poate zăcea latent timp de ani. Ciuma este cronica lui asupra scenei suferinței umane pe care prea mulți oameni sunt dispuși să o uite.