Rezumat Cronicile din Narnia 6: Jilțul de argint de C. S. Lewis

Rezumat la povestea Jilțul de argint, a șasea carte din seria Cronicile din Narnia, în care este vorba despre aventurile celor doi prieteni Eustace și Jill, care sunt chemați de Aslan să-l găsească pe prințul dispărut Rilian și să-l aducă înapoi la Cair Paravel. Pe parcursul călătoriei lor, cei doi se confruntă cu multe pericole și încercări, inclusiv cu o vrăjitoare numită Lady of the Green Kirtle, care încearcă să-i farmece și astfel să-i facă să uite cine sunt. Cu ajutorul lui Puddleglum, un narnian morocănos dar loial, Eustace și Jill reușesc să înfrângă vraja vrăjitoarei și să-l salveze pe prințul Rilian. În final, Eustace și Jill se întorc în lumea lor, dar sunt asigurați de Aslan că vor reveni în Țara lui Aslan pentru totdeauna, în timp ce Rilian devine noul rege al Narniei și Experiment House devine o școală bine administrată.


Vezi și
Rezumat Cronicile din Narnia 1: Nepotul magicianului de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 2: Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 3: Calul și băiatul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 4: Prințul Caspian de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 5: Călătorie cu Zori de Zi de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 7: Ultima bătălie de C. S. Lewis

Jilțul de argint de C. S. Lewis - Rezumat


Eustace Scrubb, acum un personaj schimbat în urma evenimentelor din cartea Călătorie cu Zori de zi, îl întâlnește pe colegul său de clasă și pe noua lor prietenă Jill Pole la școala lor, Experiment House, unde sunt nefericiți. Jill a fost chinuită de hărțuitori și se ascunde de ei. Eustace îi povestește lui Jill despre aventurile sale din Narnia și cum experiențele sale de acolo au dus la schimbările din comportamentul său - comportament despre care Jill îl avertizează că este probabil să îl facă să fie vizat și el de hărțuitori. Eustace sugerează să ceară ajutorul lui Aslan, iar în timp ce hărțuitorii se apropie de ei, cei doi se trezesc trecând printr-un portal care îi duce în Țara lui Aslan.




Ei întâlnesc o stâncă, unde Jill se laudă cât este de curajoasă apropiindu-se de margine, iar Eustace, încercând să o tragă înapoi, cade peste margine. Aslan apare și îl salvează pe Eustace suflându-l pe un curent de vânt magic înapoi în Narnia. El îi încredințează lui Jill sarcina de a-l ajuta pe Eustace să-l găsească pe fiul Regelui Caspian X, Prințul Rilian din Narnia, care a dispărut cu câțiva ani în urmă. El îi dă lui Jill patru Semne pentru a-i ghida în călătoria lor și o suflă pe Jill în Narnia, unde Eustace o așteaptă deja lângă un mare castel. Ei observă cum un bătrân fragil ia un vas și pleacă din port. Spre nemulțumirea lui Eustace, ei află că bătrânul este de fapt Regele Caspian; prin faptul că nu l-au salutat, au ratat primul Semn. Au trecut 50 de ani de când Eustace a fost ultima dată în Narnia, deși în lumea sa a trecut mai puțin de un an. Ei află, de asemenea, că Caspian a navigat din nou pentru a vizita teritoriile pe care le-au navigat când el și Eustace erau tineri, deși mulți locuitori ai Narniei cred că el a plecat pentru a-l căuta pe Aslan pentru a-l întreba cine poate fi următorul Rege al Narniei când el moare. Caspian se deteriorează evident din cauza vârstei și oamenii lui se tem că nu va mai trăi mult timp.

Lord Regent Trumpkin al lui Caspian, piticul, acum foarte bătrân și surd, le oferă lui Jill și lui Eustace camere în Cair Paravel, dar, la sfatul bufniței Glimfeather, ei nu menționează nimic despre călătoria lor. Glimfeather îi cheamă la un Parlament al colegelor sale bufnițe vorbitoare, care explică faptul că Prințul Rilian a dispărut cu zece ani în urmă în timp ce căuta un șarpe mare și verde care îi ucisese mama.

Jill și Eustace sunt duși în zbor către mlaștinile de la marginea nordică a Narniei, unde își întâlnesc ghidul, Puddleglum, un Marsh-wiggle morocănos dar loial. Ei călătoresc spre ținuturile de uriași, la nord de Narnia. Flămânzi și suferind de frig, o întâlnesc pe Doamna din Tunica Verde însoțită de un cavaler tăcut în armură neagră și ea îi încurajează să continue spre nord către Harfang, castelul "Uriașilor blanzi", care ar fi bucuroși să-i aibă la Marea Lor Sărbătoare de Toamnă. Jill și Eustace, copleșiți de gândul la confort și căldură, sunt dornici să meargă; doar Puddleglum argumentează împotriva călătoriei la Harfang. După o lungă călătorie în vreme aspră și trecerea printr-un hău misterios într-o furtună de zăpadă, sunt întâmpinați cu căldură la Harfang.


De la castel, cei trei văd că în furtuna de zăpadă au trecut prin ruinele unui oraș de uriași în valea de mai jos, pierzând astfel un al doilea Semn de la Aslan. Ei văd și cuvintele "Sub Mine" gravate pe drum, care reprezintă al treilea Semn. Descoperind dintr-o carte de bucate din bucătărie că sunt meniul principal la Marea Sărbătoare de Toamnă, ei scapă la limită din Harfang. Urmărind Semnul, se adăpostesc într-o peșteră sub orașul ruinat, unde cad printr-un lung și întunecat canal în Subpământ.

Cei trei călători sunt găsiți de o armată de oameni ai pământului care trăiesc subteran și care îi duc pe o barcă peste Marea fără soare către orașul condus de Doamna cu Tunica Verde. Ea însăși este plecată, dar protejatul ei, un tânăr, îi întâmpină plăcut pe călători. El le explică că suferă de episoade psihotice nocturne, iar în timpul acestor episoade trebuie să fie legat de un scaun de argint, la ordinul Doamnei; deoarece, dacă este eliberat, se va transforma într-un șarpe verde mortal și îi va ucide pe toți cei din jur. Cei trei călători hotărăsc să asiste la chinul tânărului, simțind că acesta ar putea fi cheia către căutarea lor.

Când tânărul este legat de scaun, „delirurile” sale par să indice în schimb o disperare de a scăpa de o captivitate fermecată. După mai multe amenințări, tânărul cere în cele din urmă celor trei să-l elibereze în numele lui Aslan. Recunoscând acest lucru ca fiind al patrulea Semn, ei fac acest lucru cu ezitare, crezând că el ar putea fi într-adevăr Prințul Rilian. Tânărul distruge imediat scaunul de argint. Eliberat de vrajă, el le mulțumește și declară că este într-adevăr Prințul Rilian cel dispărut și că este ținut sub pământ de Doamna cu Tunica Verde ca parte a planului ei de a cuceri Narnia.


Doamna Verde se întoarce și încearcă să-i vrajească pe toți să uite cine sunt, dar Puddleglum, desculț, stinge focul magic al vrăjitoarei și îi rupe vraja. Furioasă, Doamna Verde se transformă într-un șarpe verde, iar Rilian o omoară cu ajutorul lui Eustace și Puddleglum, realizând că Doamna Verde era însăși șarpele care a ucis-o pe mama sa. Rilian conduce călătorii să scape din Subteran. Gnomii, care au fost și ei înrobiți prin vrăjile Doamnei Verzi, sunt acum eliberați de moartea ei și se întorc bucuroși acasă, mai adânc sub pământ într-o țară numită Bism. Unul dintre ei le arată echipei lui Rilian o rută spre suprafață, iar Rilian se întoarce la Cair Paravel în timp ce regele Caspian se întoarce acasă. Caspian se reîntâlnește cu fiul său pierdut de mult timp, dar moare imediat după aceea. Rilian este apoi declarat rege al Narniei în mijlocul mulțimii care plânge.

Aslan apare și îi felicită pe Eustace și Jill pentru realizarea obiectivului lor, apoi îi întoarce la râul din țara sa unde Jill l-a întâlnit prima dată. Trupul regelui Caspian apare în râu, iar Aslan îi poruncește lui Eustace să înfigă un ghimpe în lapa leului. Eustace se supune și sângele lui Aslan curge peste regele mort, care este reînviat și întors la tinerețe. Aslan le promite lui Eustace și Jill că, în timp ce trebuie să se întoarcă în lumea lor pentru o vreme, vor reveni într-o zi în Țara lui Aslan pentru a rămâne definitiv. Apoi îi permite lui Caspian să-i însoțească pe Eustace și Jill în lumea lor pentru o perioadă scurtă de timp, unde îi alungă pe bătăuși înainte ca Caspian să se întoarcă în Țara lui Aslan. Școala Experiment devine o școală bine gestionată, iar Eustace și Jill rămân buni prieteni.

Înapoi în Narnia, Rilian își îngroapă tatăl și îl plânge. Regatul va avea mulți ani fericiți, dar Puddleglum „a indicat adesea că diminețile frumoase aduc după ele după-amiezi ploioase și că nu puteai să te aștepți ca timpurile bune să dureze.”