Rezumat Cronicile din Narnia 4: Prințul Caspian de C. S. Lewis

Rezumat la povestea Prințul Caspian, a patra carte din seria Cronicile din Narnia, în care este vorba despre întoarcerea fraților și surorilor Pevensie în lumea magică a Narniei. Aici, ei îl întâlnesc pe Prințul Caspian, un tânăr nobil care se luptă să-și recâștige tronul de la unchiul său, Miraz. Împreună, eroii noștri străbat ținuturile Narniei și se confruntă cu pericole și trădări, în încercarea de a salva regatul și de a-l aduce la gloria de odinioară. În timpul călătoriei lor, ei primesc ajutor de la ființe magice și de la Aslan, marele leu divin, care îi învață să aibă curaj și să-și folosească puterile pentru binele comun. La final, frații Pevensie se întorc acasă, în timp ce Prințul Caspian devine regele Narniei, restabilind pacea și armonia în țara sa magică.

Vezi și
Rezumat Cronicile din Narnia 1: Nepotul magicianului de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 2: Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 3: Calul și băiatul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 5: Călătorie cu Zori de zi de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 6: Jilțul de argint de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 7: Ultima bătălie de C. S. Lewis

Prințul Caspian de C. S. Lewis - Rezumat


Peter, Susan, Edmund și Lucy Pevensie sunt teleportați magic de la o stație de tren britanică pe o plajă lângă un castel vechi și ruinat. Ei descoperă că ruina este Cair Paravel, unde odată, cei patru frați au domnit ca regi și regine din Narnia. Descoperă camera cu comori unde sunt păstrate sabia și scutul lui Peter, arcul și săgețile lui Susan și pumnalul și sticla cu licoarea magică a lui Lucy. Cornul lui Susan pentru a chema ajutorul lipsește, deoarece l-a lăsat în pădure în ziua în care s-au întors în Anglia după vizita anterioară în Narnia. Deși în Anglia a trecut doar un an, în Narnia au trecut 1300 de ani.




Copiii îl salvează pe Trumpkin, un pitic, de soldați care sunt pe cale să îl înece. Trumpkin le spune copiilor istoria Narniei de la dispariția lor: Telmarinii au cucerit Narnia, care este acum condusă de regele Miraz și soția sa, regina Prunaprismia. Miraz a uzurpat tronul omorându-și fratele, regele Caspian IX, tatăl prințului Caspian. Miraz l-a tolerat pe moștenitorul legitim, prințul Caspian, până când s-a născut propriul său fiu. Caspian a scăpat din castelul lui Miraz cu ajutorul profesorului său, Doctorul Cornelius, care l-a învățat despre tradițiile Vechii Narnii și i-a dat cornul reginei Susan. Caspian a fugit în pădure dar a fost lovit și a rămas inconștient când calul său a fugit. S-a trezit în vizuina unui bursuc vorbitor, Trufflehunter, și a doi pitici, Nikabrik și Trumpkin, care l-au acceptat ca rege.

Bursucul și piticii l-au dus pe Caspian să se întâlnească cu multe creaturi ale Vechii Narnii. În timpul unui consiliu de noapte, Doctor Cornelius a sosit să îi avertizeze cu privire la apropierea regelui Miraz și a armatei sale; el i-a îndemnat să fugă la Grota lui Aslan din marea pădure lângă Cair Paravel. Telmarinii i-au urmat pe Narnienii la Grotă, iar după mai multe ciocniri Narnienii păreau aproape de înfrângere. La un al doilea consiliu de război, ei au decis să sune cornul reginei Susan sperând că le va aduce ajutor.

Trumpkin și Pevensie ajung la Caspian. Drumul este dificil, dar Aslan apare în fața lui Lucy și o instruiește să îi ghideze pe ceilalți după el. Aslan îi trimite pe Peter, Edmund și Trumpkin înainte la Mormântul lui Aslan, iar el îi urmează alături de Susan și Lucy.


Peter, Edmund și Trumpkin ajung și îi alungă sau le ucid pe creaturile care amenințau viața lui Caspian. Peter îl provoacă pe Miraz la duel: armata victorioasă în acest duel va fi considerată învingătoarea războiului. Miraz acceptă provocarea, încurajat de lordii Glozelle și Sopespian. Miraz pierde duelul, dar Glozelle și Sopespian declară că narnienii au înșelat. Lorzii dau comandă armatei Telmarine să atace, iar în haosul care urmează, Glozelle îl înjunghie pe Miraz în spate. Aslan, însoțit de Lucy și Susan, cheamă zeii Bacchus și Silenus, și cu ajutorul lor aduce pădurile la viață. Zeii și copacii treziți schimbă soarta bătăliei și îi fac pe Telmarini să fugă. Descoperindu-se blocați la Marele Râu, unde podul lor a fost distrus de Bacchus, Telmarinii se predau.

Aslan le oferă Telmarinilor posibilitatea de a rămâne în Narnia sub conducerea lui Caspian sau de a se întoarce pe Pământ, locul lor de origine. După ce un voluntar dispare prin ușa magică creată de Aslan, cei patru frați Pevensie trec prin ea pentru a-i liniști pe ceilalți Telmarini, deși Peter și Susan îi dezvăluie lui Edmund și Lucy că sunt prea bătrâni pentru a se întoarce în Narnia. Frații se pomenesc înapoi la stația de cale ferată.