Rezumat Cronicile din Narnia 5: Călătorie cu Zori de zi de C. S. Lewis

Rezumat la povestea Călătorie cu Zori de zi, a cincea carte din seria Cronicile din Narnia de Clive Staples Lewis, în care este vorba despre aventurile Regelui Caspian și a echipajului său pe corabia Dawn Treader în căutarea a șapte lorzi pierduți. Călătoria îi poartă prin insule misterioase, printre care Insula Moartă a Apei Aurii, Insula Dufferilor, Insula Viselor și Insula Stelei. Ei întâlnesc creaturi fantastice, cum ar fi un dragon, un delfin cu aripi și oameni-păuni. Călătoria lor îi aduce în cele din urmă la marginea lumii, unde Aslan îi întâmpină și îi ghidează pe cei trei dintre copii într-o experiență spirituală profundă, care îi schimbă pentru totdeauna.


Vezi și
Rezumat Cronicile din Narnia 1: Nepotul magicianului de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 2: Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 3: Calul și băiatul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 4: Prințul Caspian de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 6: Jilțul de argint de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 7: Ultima bătălie de C. S. Lewis

Călătorie cu Zori de zi de C. S. Lewis - Rezumat


Cei mai tineri dintre frații Pevensie, Lucy și Edmund, stau cu vărul lor enervant Eustace Scrubb, în timp ce fratele lor mai mare, Peter, învață pentru un examen cu Profesorul Kirke, iar sora lor mai mare, Susan, călătorește prin America cu părinții lor. Edmund, Lucy și Eustace sunt atrași în lumea Narniei printr-un tablou cu o navă în largul mării. (Tabloul, uitat în camera de oaspeți în care stătea Lucy, fusese un cadou nepotrivit pentru părinții lui Eustace.) Cei trei copii ajung în ocean lângă vasul din imagine, intitulat "Dawn Treader", și sunt luați la bord.




"Dawn Treader" este nava lui Caspian X, regele Narniei, pe care Edmund și Lucy (împreună cu Peter și Susan) l-au ajutat să-și recapete tronul în cartea "Prințul Caspian". Prezenți la bord sunt și Lordul Drinian (căpitanul "Dawn Treader") și primul ofițer Rhince.

Pacea a fost stabilită în cei trei ani trecuți de atunci, iar Caspian a întreprins o călătorie pentru îndeplinirea jurământului său de la încoronare, acela de a naviga spre est timp de un an și o zi pentru a-i găsi pe cei șapte lorzi pierduți ai Narniei: Argoz, Bern, Mavramorn, Octesian, Restimar, Revilian și Rhoop. El menționează că piticul Trumpkin a rămas în fruntea Narniei ca Lord Regent în absența sa. Lucy și Edmund sunt încântați să se întoarcă în lumea Narniei, dar Eustace este mai puțin entuziasmat, deoarece nu a mai fost acolo și își bătuse joc de verii săi cu credința că acest univers alternativ nu a existat niciodată. Șoarecele vorbitor Reepicheep se află și el la bord, deoarece speră să găsească Țara lui Aslan dincolo de mările "Estului absolut". Când Eustace îl jignește pe Reepicheep, se dezvăluie multe despre caracterul de luptător al șoarecelui.

Ei ajung pentru prima oară pe insulele Lone, teritoriu nominal al Narniei, dar care s-a îndepărtat de obiceiurile narniene: în special, comerțul cu sclavi prosperă aici, în ciuda faptului că legea narniană interzice acest lucru. Caspian, Lucy, Edmund, Eustace și Reepicheep sunt capturați ca marfă de un negustor de sclavi, iar un bărbat îl "cumpără" pe Caspian înainte de a ajunge la piața de sclavi. Se dovedește a fi primul lord pierdut, Bern, care se mutase pe insule și se căsătorise cu o femeie de acolo după ce fusese exilat din Narnia de Miraz. Când Caspian își dezvăluie identitatea, Lordul Bern îl recunoaște ca rege. Caspian recuperează insulele pentru Narnia și îl înlocuiește pe Gumpas, guvernatorul lacom, cu Lordul Bern, pe care îl numește Ducele insulelor Lone. Caspian declară, de asemenea, că sclavia este interzisă în toate domeniile sale și că toți sclavii sunt liberi.


La a doua insulă pe care o vizitează, Eustace părăsește grupul pentru a evita să participe la munca necesară pentru a face vasul navigabil după ce o furtună l-a deteriorat și se ascunde într-o peșteră de dragon mort pentru a scăpa de o ploaie torențială. Comoara dragonului îi stârnește lăcomia: își umple buzunarele cu aur și pietre prețioase și își pune o brățară mare de aur; dar în timp ce doarme, este transformat într-un dragon. În noua lui înfățișare, devine conștient de cât de rău a fost comportamentul său anterior; încearcă să scape de pielea de dragon fără succes. Doar cu ajutorul lui Aslan reușește să redevină om, deși procesul este foarte dureros. Caspian recunoaște brățara: aceasta aparținea Lordului Octesian, un alt lord pierdut. Ei speculează că dragonul l-a ucis pe Octesian - sau chiar că dragonul ar fi fost Octesian. Aslan îl transformă pe Eustace din nou în băiat, iar ca rezultat al experiențelor sale, el este acum o persoană mult mai drăguță.

Echipajul scapă cu greu de la a fi scufundat de un șarpe de mare și oprește pe Insula Apei Morții, numită astfel datorită unui lac care transformă în aur tot ce este introdus în el, inclusiv pe unul dintre lorzii dispăruți care se dovedește a fi Lordul Restimar. Apoi aterizează pe Insula Duffers, unde Lucy îndepărtează o vrajă de invizibilitate de pe Duffers (mai târziu Dufflepuds) la cererea lor și devine prietenă cu Magicianul care a pus vraja. Următoarea destinație este "Insula în care visele devin realitate", numită Insula Întunecată deoarece este permanent ascunsă în întuneric. Se pare că "visele" care devin realitate acolo nu sunt neapărat vise plăcute și Lord Rhoop, pe care îl salvează de acolo, a fost chinuit ani de zile de coșmaruri. În cele din urmă, ajung pe Insula Stelei, unde îi găsesc pe cei trei lorzi dispăruți blocați într-un somn fermecat. Ramandu, steaua căzută care trăiește pe insulă cu fiica sa, le spune că singurul mod de a-i trezi este să navigheze la marginea lumii și să lase un membru al echipajului în urmă acolo. Lord Rhoop dorește să "doarmă fără vise" lângă prietenii săi până când se trezesc și toată lumea este de acord cu asta înainte de a porni din nou la drum.


Dawn Treader continuă să navigheze într-o zonă unde locuiesc sirenele și apa devine dulce în loc să fie sărată, așa cum descoperă Reepicheep atunci când sare bătăios să lupte cu un bărbat-pește despre care crede că îl provoacă. În cele din urmă, apa devine atât de puțin adâncă încât nava nu mai poate merge mai departe. Caspian poruncește să se coboare o barcă și anunță că va merge până la capătul lumii cu Reepicheep. Echipajul se opune, spunând că, în calitate de rege al Narniei, nu are dreptul să-i abandoneze. Caspian merge în cabina sa supărat, dar se întoarce pentru a spune că Aslan i-a apărut în cabină și i-a spus că numai Lucy, Edmund, Eustace și Reepicheep vor merge mai departe.

Acești patru se aventurează cu o barcă mică printr-un ocean de crini până ajung la un perete de apă care se întinde până în cer. Îndeplinind condiția lui Ramandu, Reepicheep vâslește cu corabia în înălțimea cascadei și nu mai este văzut niciodată în Narnia. Edmund, Eustace și Lucy găsesc un Miel, care se transformă în Aslan și le spune că Edmund și Lucy nu se vor mai întoarce în Narnia. Când Lucy devine tristă și abătută la perspectiva de a nu-l mai vedea pe Aslan, acesta le spune copiilor că el există și în lumea lor. Aslan adaugă: "Acolo am un alt nume. Trebuie să înveți să mă cunoști după acel nume. Acesta a fost chiar motivul pentru care ați fost aduși în Narnia, ca prin cunoașterea mea aici pentru puțin timp, să mă cunoști mai bine acolo". Aslan îi trimite apoi pe cei trei copii acasă.

Înapoi în lumea reală, toată lumea remarcă cât de mult s-a schimbat Eustace.