Rezumat Cronicile din Narnia 3: Calul și băiatul de C. S. Lewis - facut

Rezumat la povestea "Calul și băiatul", a treia carte din seria "Cronicile din Narnia", în care este vorba despre un băiat pe nume Shasta și calul său, Bree, care pornesc într-o aventură epică către Narnia, țara din care a venit Bree, și Archenland, țara vecină care se pregătește să fie invadată de către Calormen. Pe drum, cei doi se întâlnesc cu doi alți refugiați: o tânără nobilă pe nume Aravis și calul ei, Hwin. Cei patru decid să călătorească împreună și să ajute la prevenirea invaziei Calormenilor. În timpul aventurii lor, cei patru trebuie să treacă prin multe încercări, inclusiv să se lupte cu animale sălbatice și să scape de la oamenii răi, dar în cele din urmă reușesc să își atingă obiectivele. În final, Shasta descoperă că este de fapt un prinț pierdut al Archenland-ului, iar el și Aravis se căsătoresc și devin conducătorii acestei țări minunate.

Vezi și
Rezumat Cronicile din Narnia 1: Nepotul magicianului de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 2: Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 4: Prințul Caspian de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 5: Călătorie cu Zori de zi de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 6: Jilțul de argint de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 7: Ultima bătălie de C. S. Lewis

Calul și băiatul de Clive Staples Lewis - Rezumat


Shasta este un băiat care trăiește în sudul Calormenului cu Arsheesh, un pescar abuziv, despre care Shasta crede că este tatăl său. Într-o seară, un nobil puternic cere ospitalitate și negociază cu Arsheesh să-l cumpere pe Shasta ca sclav. Se dovedește că Arsheesh nu este tatăl lui Shasta, ci l-a găsit când era un bebeluș într-o barcă scufundată. În grajd, Bree, armăsarul nobilului, îl uimește pe băiat vorbind. El îi spune lui Shasta că nobilul este foarte crud cu sclavii săi și sugerează să fugă împreună în țara lui, Narnia, de unde a fost capturat pe când era un mânz. Shasta este de acord și fug în secret noaptea.




După săptămâni de călătorie spre nord, în timpul cărora cei doi prieteni se apropie unul de celălalt, o urmărire scurtă pentru a scăpa de lei îi conduce la întâlnirea cu un alt cuplu de refugiați: o altă Călareță Narniană, iapa Hwin, care, ca și Bree, dorește să se întoarcă acasă, și Aravis, o tânără nobilă care vrea să scape de o căsătorie politică cu Ahoshta, urâtul Mare Vizir. Deși Shasta și Aravis nu se plac imediat, cei patru decid să călătorească împreună. La Tashbaan, capitala Calormenului, un grup de narnieni îl confundă pe Shasta cu Corin, prințul Archenlandului, un aliat Narnian, care a dispărut. Luat deoparte de ceilalți, Shasta aude narnienii planificând să scape din Calormen pentru a preveni o căsătorie forțată între regina Susan și Rabadash, fiul Tisroc-ului, conducătorul Calormenului. Shasta reușește să fugă când Corin se întoarce, dar nu înainte de a afla despre o rută ascunsă prin deșert.

Între timp, Aravis este observată de prietena sa Lasaraleen, care o ajută să scape prin grădina Tisroc-ului, deși nu poate înțelege motivele lui Aravis. Pe drum, aud discuția Tisroc-ului cu Rabadash și Ahoshta despre evadarea narnienilor. Tisroc-ul îi dă permisiunea lui Rabadash să jefuiască Archenland și Narnia pentru a o răpi pe regina Susan în timp ce Marele Rege Peter se luptă cu giganții din nord, dar remarcă că nu poate susține deschis un astfel de raid și îl va renega pe Rabadash dacă eșuează. Cei patru fugari se reunesc la o necropolă, unde Shasta a avut vise supranaturale. Schimbând între ei informațiile, pornesc prin deșert, pe ruta ascunsă, pentru a avertiza Archenland-ul. Sunt din nou urmăriți de un leu, care o rănește pe Aravis.


Un călugăr îngrijește rănile lui Aravis, în timp ce Shasta continuă să meargă pe jos. El îl găsește pe Lune, regele Archenlandului, și îl avertizează cu privire la asaltul raiderilor. Se desparte de Lune în ceața densă și întâlnește o prezență nevăzută, care susține că a fost nu numai leul care a rănit-o pe Aravis, ci și leul care i-a făcut să formeze o alianță, și chiar cel care a ghidat barca lui Shasta spre Arsheesh. Prezența dispare, iar Shasta se găsește în Narnia. El se întâlnește din nou cu Corin, care călătorește spre sud cu grupul narnian (care a reușit să scape din Calormen) pentru a ajuta Archenlandul. Narnienii, conduși de regele Edmund și regina Lucy, ajung în capitala Archenlandului, Anvard, și înving calormenii, care nu au putut lua castelul datorită avertismentului dat de Shasta. Rabadash este capturat și majoritatea oamenilor lui sunt uciși, inclusiv fostul stăpân al lui Bree. După evenimente, Aslan apare și îl transformă pe Rabadash în măgar, după ce refuză să accepte înfrângerea. Forma umană a acestuia este restabilită când se întoarce la Tashbaan, dar de atunci îi este interzis să călătorească mai mult de zece mile de oraș, sub amenințarea transformării permanente. Domnia sa ca Tisroc este, prin urmare, foarte pașnică, în ciuda faptului că a primit porecla de "Rabadash ridicolul".

Lune își dă seama că Shasta este fiul său Cor, fratele geamăn identic al prințului Corin pierdut de mult timp și moștenitorul tronului Archenlandului. Cor fusese răpit când era bebeluș în încercarea de a împiedica o profeție care prevestea că el va salva Archenlandul de la cel mai mare pericol. El a fost pierdut pe mare în lupta ulterioară dată pentru a-l salva, dar Aslan s-a asigurat că bebelușul ajunge la Arsheesh. Avertismentul dat de Shasta îndeplinește profeția. Corin este încântat că Shasta este moștenitorul, deoarece nu dorea să fie rege. Aravis și Cor se căsătoresc în cele din urmă și domnesc în Archenland după moartea lui Lune. Fiul lor, Ram, devine cel mai faimos rege al Archenlandului. Bree și Hwin găsesc separat iubirea după ce se întorc în Narnia, iar toți cei patru se întâlnesc din nou în mod regulat.