Rezumat Cronicile din Narnia 7: Ultima bătălie de C. S. Lewis

Rezumat la povestea Ultima bătălie, a șaptea carte din seria Cronicile din Narnia, în care este vorba despre bătălia finală pentru Narnia și soarta personajelor îndrăgite. Povestea începe cu apariția lui Tirian, ultimul rege al Narniei, care încearcă să oprească invazia Calormenilor și a animalelor lor vorbitoare, care au înființat un cult al zeului Tash în Narnia. În timpul luptei, Tirian descoperă că maimuța Shift și Calormenii îi trădează pe Narnieni, sacrificându-i într-un ritual demonic. După o luptă crâncenă, Tirian și unii supraviețuitori se refugiază într-un grajd, unde descoperă că trecerea dintre lumi este mai aproape decât și-ar fi închipuit vreodată. În cele din urmă, Aslan apare și îi judecă pe toți cei care au trăit în Narnia. Regele Peter închide porțile Narniei, iar Aslan îi duce pe cei credincioși în "adevărata" Narnia, unde personajele anterioare se întâlnesc cu prietenii lor și își continuă aventurile într-o lume perfectă.


Vezi și
Rezumat Cronicile din Narnia 1: Nepotul magicianului de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 2: Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 3: Calul și băiatul de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 4: Prințul Caspian de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 5: Călătorie cu Zori de Zi de C. S. Lewis
Rezumat Cronicile din Narnia 6: Jilțul de Argint de C. S. Lewis

Ultima bătălie de C. S. Lewis - Rezumat lung


În regiunile vestice ale Narniei, maimuța isteață și lacomă Shift îl convinge pe măgarul naiv Puzzle să poarte o piele de leu și îl prezintă celorlalți locuitori din Narnia ca fiind Marele Leu Aslan. Shift, prezentându-se drept purtătorul de cuvânt al lui Aslan, folosește numele lui pentru a-i convinge pe narnieni să taie copacii pentru cherestea. Shift își însușește profitul și câștigă sprijin din partea calormenilor - conduși de Rishda Tarkaan - afirmând că Aslan este un alt nume pentru Tash, o divinitate însetată de sânge la care se închină calormenii. Cei care pun la îndoială cuvintele lui Shift sunt invitați într-un grajd mare unde "Tashlan" se spune că locuiește, doar pentru a fi uciși în secret de unul dintre oamenii lui Rishda.




Regele Tirian, descendent al regelui Caspian al X-lea, este avertizat de Roonwit, centaurul, că se întâmplă lucruri ciudate și rele în Narnia și că stelele indică dezvoltări sumbre. Tirian și prietenul său, Unicornul Jewel, aud despre moartea Dryadilor și pleacă fără să gândească să se confrunte cu pericolul, instruindu-l pe Roonwit să adune o mică armată care să li se alăture. Găsind doi calormeni abuzând un cal narnian care vorbește, Tirian și Jewel îi ucid amândoi într-un acces de furie. Rușinați, se predau "lui Aslan".

Așteptând judecata, Tirian își dă seama de farsa pe care Shift a creat-o împreună cu Rishda și pisica vorbitoare Ginger. Când îl acuză pe Shift că minte, Tirian este legat de un copac pentru a fi judecat în dimineața următoare. În timp ce creaturile pădurii simpatizează cu suferința sa, ele nu se pot îndrepta împotriva lui "Aslan".

Tirian cheamă ajutorul lui Aslan și vede într-o viziune pe Înaltul Rege Peter și pe mai mulți alții. El îi roagă să vină în ajutorul său. Puțin timp după aceea, Jill Pole și Eustace Scrubb ajung în Narnia de pe Pământ. Ei relatează că Peter și Edmund Pevensie au mers la Londra pentru a scoate inelele magice din vechea casă a profesorului Kirke (menționată în povestea anterioară), sperând că Jill și Eustace le pot folosi pentru a ajunge în Narnia. Dar simțind un șoc în vagonul lor de tren pe Pământ, Eustace și Jill se găsesc în Narnia fără a avea inelele. Tirian îi primește cu căldură pe Eustace și Jill.

Ei îl eliberează pe Tirian și, în cele din urmă, îl salvează pe Jewel. În grajd, Jill îl găsește pe Puzzle, care își înțelege greșeala și se alătură lui Tirian. Un grup de pitici sunt de asemenea salvați, dar credința lor în Aslan a fost distrusă și renunță la alianța lor, proclamând "Piticii sunt pentru pitici". Doar un pitic numit Poggin rămâne credincios lui Aslan și se alătură grupului. Tirian află că Shift și Rishda au chemat din greșeală pe adevăratul Tash în Narnia când el și ceilalți îl văd călătorind spre nord către grajd.


Vulturul Farsight sosește cu vești sumbre: Roonwit și armata narniană loială lui Tirian au fost masacrate de către calormeni care au preluat Cair Paravel în absența lui Tirian. Tirian și micul lui grup înaintează spre grajd pentru a expune adevărul despre înșelăciunea lui Shift. Ginger, trimis să ajute la înșelăciune, fuge terorizat, pierzându-și capacitatea de a vorbi. Emeth, unul dintre oamenii lui Rishda și un devotat urmăritor al lui Tash, insistă să-și vadă zeul. Rishda încearcă să-l îndepărteze, dar Emeth intră în grajdul gol. Furios din cauza înșelăciunii în numele lui Tash, el ucide un alt soldat care era postat în grajd pentru a ucide narnienii răsculați, dar apoi Emeth dispare.

În afara grajdului, grupul lui Tirian se luptă cu Shift și cu calormenii, dar majoritatea Narnienilor rămași de ambele părți sunt fie uciși, fie sacrificați lui Tash prin aruncarea în grajd. Tirian îl aruncă pe Shift în grajd și Tash îl devorează. Realizând că adevăratul pericol se află în grajd, Rishda terorizat oferă Narnienii rămași ca sacrificii pentru a evita furia lui Tash. Tirian, rămas singur și luptând pentru viața sa, îl trage pe Rishda în grajd și se pomenește pe o câmpie vastă și luxuriantă. Tash îl prinde pe Rishda și se apropie de Tirian, dar este oprit de "Prietenii din Narnia": Digory Kirke, Polly Plummer, Peter Pevensie și frații săi Edmund și Lucy. Susan lipsește deoarece a încetat să mai creadă în Narnia. Peter îi poruncește lui Tash să se întoarcă în regatul său și Tash dispare cu Rishda în gheare.

Adevăratul Aslan apare și-l felicită pe Tirian pentru lupta sa curajoasă în apărarea Narniei. Piticii necredincioși sunt prezenți, dar nu pot vedea că se află în țara lui Aslan; se percep ca fiind închiși într-un grajd real. Aslan demonstrează că, fără credința lor, nici el nu poate să-i ajute. Prietenii îi cer lui Aslan să vindece Narnia, dar el recunoaște că nici măcar el nu poate anula răul care a fost semănat și care aduce sfârșitul lumii: vegetația este consumată de dragoni, salamandre și șopârle gigantice până când cresc bătrâne, mor și putrezesc în structuri scheletice. Tatăl Timp este trezit și cheamă stelele din ceruri în mare.


Locuitorii Narniei se adună în afara grajdului pentru a fi judecați de Aslan. Cei credincioși intră în țara lui Aslan, în timp ce cei care l-au combătut sau au dezertat devin animale obișnuite și dispar în umbra sa către un destin necunoscut chiar și naratorului. Marea se ridică pentru a acoperi Narnia. Pământul îngheață când Tatăl Timp stinge Soarele după ce acesta distruge Luna. La porunca lui Aslan, regele Peter închide ușa Narniei. Aslan îi conduce pe cei credincioși în țara sa, spunându-le să meargă "mai sus și mai adânc". Curând îl întâlnesc pe Emeth; Aslan a acceptat serviciul credincios adus de Tash pentru că a fost oferit cu bună credință și, prin urmare, a fost cu adevărat făcut pentru Aslan, în timp ce Tash este servit doar de rău.

Aslan îi duce pe Prieteni într-o versiune "adevărată" a Narniei, Narnia anterioară fiind o umbră imperfectă și coruptibilă. Pe măsură ce avansează, Prietenii se întâlnesc și se reunesc cu personaje din aventurile anterioare care au murit de secole; Aslan dezvăluie că Prietenii pot rămâne și ei, deoarece au murit într-un accident de tren pe Pământ. Aslan își schimbă forma de leu, iar seria se încheie cu dezvăluirea că aceasta a fost doar începutul poveștii adevărate, "care continuă pentru totdeauna, iar fiecare capitol este mai bun decât cel anterior".