Două rezumate la Ivan Turbină de Ion Creangă

Două rezumate scurte la povestea basm pentru copii "Ivan Turbincă" scrisă de scriitorul român Ion Creangă. Un rezumat scurt și unul mai lung la povestirea "Ivan Turbincă" în care este vorba despre un fost soldat pe nume Ivan, care acum este pensionat. Pe un drum se întâlnește cu Dumnezeu și cu Sfântul Petru, care se deghizaseră în cerșetori. Ivan milos, le dă la fiecare câte un bănuș și el rămâne fără nici unul.





Vezi si
Rezumat la Amintiri din copilărie
Rezumat la Capra cu trei iezi
Rezumat la Cinci pâini
Rezumat la Dănilă Prepeleac
Rezumat la Fata babei și fata moșnegului
Rezumat la Povestea lui Harap Alb
Rezumat la Povestea lui Stan Pățitul
Rezumat la Povestea porcului
Rezumat la Prostia omenească
Rezumat la Punguţa cu doi bani
Rezumat la Pupăza din tei
Rezumat la Soacra cu trei nurori
Rezumat la Ursul păcălit de ursul







Rezumat Ivan Turbină de Ion Creangă 1
          In povestea aceasta este vorba despre Ivan, un rus, care dupa ce si-a facut datoria de ostas, si a ajuns la varsta pensionarii, a primit doua carboave de cheltuiala.
          Dupa ce a multumit maimarilor sai acesta a plecat la drum. Pe-o carare laturalnica Dummnezeu si Sfantul Petre l-au auzit pe Ivan cantand.
          Vazandu-l, Sfantul Petre s-a speriat, crezand ca e un om rau, dar Dumnezeu l-a calmat spunandu-i ca acesta e un om bun la inima si milostiv. Pentru a-i dovedi aceste calitati a lui Ivan Sfantului Petre, Dumnezeu decide sa se prefaca a fi cersetor, iar Sfantul Petre de asemenea, la alt capat al podului. Bunatatea lui Ivan se dovedise a fi adevarata, dandu-le lor cele doua carboave de cheltuiala.
          Mai tarziu, cei doi l-au ajuns pe Ivan, in drumul lui, si i-au inapoiat carboavele spunandu-i ca lor nu le folosesc la nimic. Ivan afla ca unul dintre cei doi este Dumnezeu si il roaga sa ii binecuvanteze turbinca. Zis si facut, Dumnezeu ii binecuvanteaza turbinca, spunandu-i ca dupa ce se satura de umblat prin lume sa mearga la slujeasca la poarta lui.
          Pe inserate, Ivan ajunge la niste curti mari, care le zarise de pe drum. Acesta intra si merge direct la boier, cerandu-i ca il lase sa doarma acolo si sa-i dea ceva de mancare. Boierul accepta si, zgarcit fiind, il trimite sa doarma in una dintre casele sale in care se zicea ca locuieste necuratul.





          Acolo Ivan ii prinde rand pe rand toti dracii in turbinca sa, iar mai apoi pe Scaroschi, seful lor.
          A doua zi, acesta a ars dracii in fata unei multimi, dupa care a plecat la poarta Raiului, unde s-a intalnit cu Sfantul Petru. Ivan a fost foarte curios sa afle daca in Rai sunt femei, lautari si votca, dar a aflat de la Sfantul Petru ca doar in Iad exista asemenea lucruri si a decis sa mearga acolo. Din nefericire pentru el, dracii l-au dat afara.
          Ivan hotaraste sa se intoarca la Poarta Raiului unde se intalneste cu Moartea. De fiecare data cand Moartea vroia sa vorbeasca cu Dumnezeu, Ivan ii transmitea mesaje false. De exemplu: Trebuie sa mananci intr-un an copaci tineri iar in urmatorul copaci batrani.
          Dumnezeu a vazut ce a facut Ivan si decide sa il pedepseasca. I-a luat turbinca si l-a trimis inapoi pe pamant, ca muritor.
          Ivan decide sa isi construiasca o racla unde sa poata muri linistit. Cand Moartea vine la Ivan acesta o pacaleste si o inchide in racla si arunca racla pe o apa mare curgatoare.
Moartea, insa, se intoarce si , ca razbunare, ii spune lui Ivan ca il va lasa sa traiasca de izbeliste.





Rezumat Ivan Turbină de Ion Creangă 2
      Era odata un soldat ce plecase din armata in lume. El avea la el 2 bani.
      Dumnezeu era pe pamant atunci cand Ivan se apropiase. Acesta era insotit de Sf. Petru si au hotarat sa se transforme in cersetori pentru a-l testa pe Ivan. Ivan fiind milos le-a dat la amanandoi cate un ban ramanand astfel fara nimic. Dumnezeu l-a recompensat si i-a vrajit turbinca. Oricine dorea Ivan sa intre in ea, intra. Si a mai primit si un loc in rai.
      El a hotarat sa cutreiere lumea apoi sa vina sa-l slujeasca pe Dumnezeu. El a dormit la un boier unde a fost bantuit de draci. Dar acesta i-a bagat in turbinca si i-a pedepsit.
      Dupa ce s-a plictisit de cutreierat lumea s-a dus la Dumnezeu. Acesta astepta la intrare si deodata vine Moartea. O prinse in turbinca si se duse la Dumnezeu sa vada ce face moartea. De fiecare data ii spuse-se ceva gresit. Dumnezeu l-a pedepsit pe Ivan si a hotarat sa i se ia sufletul. Dar acesta a pacalit-o pe Moarte.
      Dumnezeu a hotarat sa o lase pe Moarte sa se razbune i-ar aceasta nu i-a mai luat sufletul. Si asa Ivan a trait si poate mai traieste si acum.