Rezumat scurt Prostia omenească de Ion Creangă

Două Rezumate scurte și lungi la povestea "Prostia omenească" a scriitorului român Ion Creangă. Rezumat scurt și lung la povestirea "Prostia omenească" în care este vorba despre un barbat însurat care din păcate stătea în casă cu soacra lui. Într-o zi nevasta lui văzu pe hornul sobei un drob de sare și crezând că drobul va cădea și îi va omorâ copilul. Auzind țipetele, mama veni repede și după ce femeia ăi explică situația, începu și ea să țipe gândind că drobul poate cădea peste copil.







Rezumat scurt Prostia omenească de Ion Creangă 1
A fost odata un bărbat insurat care avea un copil si locuia in aceeasi casa cu soacra. Intr-o zi, pe când era pleacat de acasa cu treabă, nevasta lui incepu sa se vaite cat o tinea gura că drobul de sare de pe hornul sobei ar putea sa cadă si sa-i omoare copilul. Nevastei i se alatura in scurt timp si soacra, ținându-i isonul. Cand barbatul se intoarse acasa, le gasi pe amandoua bocind. Dupa ce le ascultă, barbatul le spuse că  nu a mai văzut atât de multă prostie ca la ele pâna acum și s-a hotărât să plece prin lume.
Mergand fara nici o directie, barbatul intalni un om care tinea o baniță spre soare, apoi intra cu ea repede in casa, repetând la nesfârsit acest lucru. Bărbatul il intrebă ce face și omul îi raspunse ca vrea sa bage soarele in bordei, dar nu reuseste. Atunci omul nostru ii spuse ca ar putea face o gaura in bordei ca soarele sa intre pe acolo și pleacă mai departe.
In scurt timp, intalni un alt om care construise un car în mijlocul casei sale si pentru ca nu reușea să îl scoată pe ușă se hotarâ să-și dărâme casa. Bărbatul il opri îngrozit si il invață sa desfaca carul si sa il scoata pe bucati, reasamblându-l afara.
Dupa ce plecă si de la acesta, bărbatul intalni un al treilea care incearca sa urce nucile in pod aruncându-le cu o furca. Iar bărbatul nostru il ajuta si pe acesta, spunandu-i sa le pună în banita si sa le urce in pod.
Dupa ce il intalni și pe al patrulea care vroia sa urce vaca pe casa și îl ajuta si pe acesta, decise să se întoarcă acasa.





Rezumat scurt Prostia omenească de Ion Creangă 2
Era o dată un bărbat însurat care stătea în aceeași casă cu nevasta lui cam proastă și cu soacra care nu era nici ea prea deșteaptă.

Într-o zi, bărbatul plecă de acasă și femeia își puse bebelușul într-o albie lângă sobă și legănându-l, acesta adormi. Ea văzu pe hornul sobei un drob de sare și temându-se că pisica s-ar putea sui pe horn să doboare drobul peste copil și să-l omoare, începu să țipe și să plângă. Mama ei veni imediat și după ce află povestea drobului de sare, începu și ea să văicărească.

Între timp veni acasă și bărbatul și auzindu-le pângând și țipând le întrebă ce au. Femeile îi spuseră povestea și după ce ascultă le spuse că nu a mai văzut proaste ca ele. De necaz bărbatul plecă în lume să vadă dacă găsește oameni mai proști ca cele două femei.





Mergând el pe drum vede un om care încerca să bage lumina soarelui în casă cu un vas gol. Bărbatul se minună de atâta prostie și după ce îi explică ce să facă ca să aibă soare în casă, plecă mai departe. Merse mai departe și văzu un om care încerca să scoată pe ușă carul pe care îl construise în casă. Se minună iar de atâta prostie și după ce îi spuse să desfacă carul în bucăți, merse mai departe.

Din nou vede bărbatul o mare prostie. El vede un om care vroia să urce nucile în pod cu ajutorul unui țap. Omul îl învață să pună nucile într-un vas și apoi să le arunce singur în pod. Merge el mai departe și vede un bărbat care vroia să urce vaca pe șură ca să mănânce fân. Omul se minunează iar de atâta prostie și îl învață să se urce pe șură și să arunce fânul jos ca să-l mănânce vaca.

Atunci bărbatul se gândește că mai probabil era să se urce pisica pe horn și să doboare drobul, decât ceea ce încercau acești oameni pe care îi văzuse pe drum. El se întoarce acasă și trăi alături de nevastă și soacră pe care îi consideră mai deștepți decât pe oamenii cu care se întâlnise.