2 Rezumate scurte la Pupăza din Tei

Două rezumate scurte la povestirea "Pupăza din Tei" scrisă de scriitorul roman Ion Creangă și inclusă in capitolul 2 al volumului Amintiri din copilărie. 2 Rezumate la celebra poveste "Pupăza din Tei" în care este vorba despre Nică care supărat că este trezit devreme de mama lui, îi pune gând rău pupezei care cânta în fiecare dimineață ca un cuc deșteptător.





Citeste si
Caracterizarea personajelor din Amintiri din copilărie
Caracterizarea lui Nică din Amintiri din copilarie
Caracterizarea lui Ștefan a Petrei din Amintiri din copilarie
Caracterizare Smaranda din Amintiri din copilărie
2 rezumate pe capitole la opera "Amintiri din copilărie"
Amintiri din copilărie - Fișă de lectură
Rezumate scurte La cirese, Pupaza din tei si La scaldat
Citeste cartea "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă






Rezumat scurt la Pupăza din Tei - 1
Într-o dimineata, Nica este sculat de mama sa ca sa duca de mâncare la niste lingurari tocmiti la prasila. Suparat pe pasarea cu care-l amagea mama lui în fiecare dimineata, Nica se duce pe la tei, cu intentia de a prinde pupaza. Acesta prinde pasarea pe oua, dar scotând-o afara se sperie de creasta ei si-i da drumul din nou în scorbura.

 Scapând cu obraz curat de lingurari, Nica se duce iar pe la tei, ia pupaza, o leaga de picior si o ascunde în pod. A doua zi vine matusa Mariuca suparata foc si se ia la ciondanit cu Smaranda din pricina lui Nica. Atunci acesta se urca repede în pod, ia pupaza si se duce în târg sa o vânda.

 Un mosneag cu o vitica de funie, se intereseaza daca este de vânzare "gainusa aceea". Cum baiatul raspunde afirmativ, îl întreaba cât cere pe ea. Nica lasa pretul la aprecierea mosneagului. Acesta ia pupaza se preface ca o cauta de oua si dezlegându-i ata de la picior, îi da drumul sa zboare. Baiatul îl apuca pe mosneag de suman, cerându-i sa plateasca marfa.

 Mosneagul este bucuros sa afle al cui este baiatul, pentru ca îl cunostea pe Stefan a Petrei. Cum a auzit de tatal sau Nica, a luat-o la fuga spre Humulesti, dar când ajunge acasa afla de la fratii sai ca parintii sunt plecati la târg si ca furtul pupezei a sculat tot satul.

 A doua zi mama pregateste un praznic si o invita pe matusa Mariuca în semn de împacare, iar Nica scapa cu obrazul curat din toata întâmplarea.





Rezumat scurt la Pupăza din Tei - 2
Nefericit pentru că trebuie să se trezească dimineața la cântecul păsării, Nică se răzbună prinzând-o în cuibul ei, proces îndelungat care îi duce la exasperare pe muncitorii care-l așteptau. Întâmpinat cu ostilitate de angajații tatălui când ajunge în cele din urmă la destinație, băiatul se întoarce la teiul pupezei și leagă pasărea extenuată, ascunzând-o în podul casei, de unde nu mai poate cânta.

Fapta sa se dovedește a fi păguboasă pentru întreaga comunitate, lipsită acum de ceasul deșteptător, prin intermediul ei începând a circula zvonuri despre responsabilitatea lui Nică. În timp ce Smaranda se gândește dacă să dea sau nu crezare acestor zvonuri, băiatul decide că cea mai bună soluție pentru el este să vândă pupăza la târg. Întregul său plan este însă zădărnicit când un bătrân viclean, prefăcându-se că se uită mai de aproape la pasărea oferită cumpărătorilor, o eliberează. Pasărea zboară înapoi la cuib și Nică, înfuriat, îi cere moșului despăgubire. Acesta însă râde de copil, dându-i de înțeles cum că Ștefan însuși s-ar afla în târg și cum că ar putea fi interesat de discuție, iar băiatul hotărăște că e mai înțelept să părăsească târgul de teama unor urmări mai nefericite.